• Επι-θετικά

    Μια απόφαση καταπέλτης και οι εξω-εμβολιαστές που ζουν ανάμεσά μας 

    Τα αμερικανικά προϊόντα, τα αγέννητα παιδιά και άλλες αμαρτίες

    Portrait of Stephy Langui, Rene Magritte


    Όλα για τη θέα

    Πόσο πάει ο όροφος; Αν είναι στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη το νούμερο έχει πολλά μηδενικά. Κι αν την βλέπει κιόλας, εκεί πια οι τιμές πιάνουν ταβάνι!

    Για ταβάνια ο λόγος, για την ακρίβεια για τις οροφές των πολυκατοικιών και τα ύψη τους, που εδώ και δύο χρόνια -όπως φαίνεται τώρα θα φθάσουμε και στον τρίτο- ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τις προθέσεις, τα προγράμματα, μπορεί και τις υποσχέσεις των υπουργείων.

    Σάλος είχε γίνει το ’19, όταν έγινε διεθνής είδηση, ότι κάποιες νέες πολυώροφες οικοδομές κάτω από την Ακρόπολη -ξενοδοχεία για την ακρίβεια- έκρυβαν τη θέαση προς τον ιερό βράχο.

    Και το παράξενο ήταν, ότι δεν είχαν παρανομήσει καν, αφού μία διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείων, οργανισμών και άλλων, αντί να δίνει ένα σαφές και αταλάντευτο πλαίσιο πολεοδομικών κανονισμών άφηνε νόμιμα παραθυράκια, που φυσικά κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί.

    Όλα αυτά όμως θα τα έλυνε μια και καλή το Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμαζόταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι μας υποσχέθηκαν και το πιστέψαμε, δεδομένου, ότι υπάρχει στο μεταξύ και αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή… (Πόσο καιρό δηλαδή να κρατά το κράτος τους ανθρώπους σε «ομηρία»;)

    Έλα όμως που το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που υποτίθεται, όπως είπαμε, θα ξεκαθάριζε οριστικώς το ζήτημα για τα κτήρια της περιοχής Μακρυγιάννη και Κουκάκι. Πώς γίνεται αυτό, το ξέρουν μόνον εκείνοι, που συνέταξαν το σχέδιο… 

    Δεν ήξεραν δηλαδή, ότι η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη είναι αρχαιολογικός χώρος;  Και ότι υπάρχουν, ξεκινώντας από το Σύνταγμα, ειδικοί νόμοι που την προστατεύουν;

    Δεν την είχαν ποτέ …περπατήσει, ώστε να αντιληφθούν ότι το έδαφος είναι κατηφορικό, άρα υπάρχουν επιπλέον προβλήματα στην θέαση, όταν μεσολαβούν ψηλά κτήρια; Και εν τέλει ποιον πήγαν να κοροϊδέψουν; 

    Δεν χρειάστηκε επομένως να κάνει και πολλή δουλειά το ΣτΕ, οφθαλμοφανή όλα τούτα, έτσι καταπέλτης ήταν η απόφασή του: Αυξάνετε αδικαιολόγητα κατά 6,5 μέτρα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων, τους είπε.

    Και είναι μη νόμιμο το προβλεπόμενο ύψος στα 21 μέτρα.

    Ακόμη όμως και η προβλεπόμενη προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1μέτρο για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος, κ.λπ. αποτελεί «δυσμενέστερη ρύθμιση», καθώς εμποδίζεται περαιτέρω η θέαση του ιερού βράχου. Τι περισσότερο να ειπωθεί για να φανεί, ότι τα έχουν κάνει μαντάρα.

    Γεγονός είναι, ότι από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια τα ύψη των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη άρχισαν να ανεβαίνουν. Και το αποτέλεσμα είναι ορατό. Όσον αφορά τις οικοδομές δηλαδή, γιατί η συχνά η ίδια η Ακρόπολη είναι αόρατη.

    Αλλά κάπου πρέπει να μπει ένα φρένο. Γιατί ασφαλώς και έχει απαιτήσεις η σύγχρονη ζωή και οι ανάγκες των ανθρώπων, όμως πόση εκμετάλλευση πια… Αν πάμε έτσι, στο μέλλον θα την βλέπουν σε ολογράμματα, γιατί η ίδια θα έχει εξαφανιστεί.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας πάντως έβαλε όριο για το νέο σχέδιο διατάγματος ως τις 11 Μαρτίου του ΄22 (τότε λήγει και η αναστολή για την έκδοση αδειών). Θα δούμε τι καινούργιο θα σκεφτούν.

    Ζουν ανάμεσά μας

    Διαμαρτύρονταν γιατί η εστίαση είναι κλειστή και τώρα, γιατί πρέπει να ελέγχουν τους  εμβολισμένους. Αλλά οι ίδιοι δεν εμβολιάσθηκαν…

    Διαμαρτύρονταν γιατί τα θέατρα, οι συναυλίες, όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις έπαυσαν για να αναχαιτισθεί η διασπορά του ιού αλλά και τώρα που επιτράπηκαν, οι ίδιοι δεν εμβολιάζονται… Όχι όλοι φυσικά αλλά μέγα το πλήθος…

    Πολύ δοκιμάστηκε και ο κόσμος του πολιτισμού από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά αυτό, προφανώς δεν ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει τη λογική και να ξυπνήσει συνειδήσεις.

    Διάσημες και διάσημοι (εντάξει, με τα ελληνικά μέτρα) ηθοποιοί, τραγουδιστές και άλλοι, ακόμη και τώρα προβάλλουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν  ηλίθιους λόγους  και γελοία επιχειρήματα, αφού στερούνται κάθε επιστημονικής και ηθικής βάσης, προκειμένου να στηρίξουν τη θεωρία τους για τα κακά εμβόλια.

    Και πίσω απ΄αυτούς πολλοί ακόμη συνάδελφοί τους, που μπορεί να μην το διατυμπανίζουν, συντάσσονται όμως μαζί τους.

     Άγνωστο γιατί οι αντιεμβολιαστές καλλιτέχνες είναι τόσοι πολλοί στην Ελλάδα, δεν είμαστε και ψυχολόγοι για να το ερμηνεύσουμε, όμως τώρα, όλοι μαζί ετοιμάζονται για εξορμήσεις. 

    Ηρώδειο και Επίδαυρος, άλλα μικρά και μεγάλα φεστιβάλ, θεατρικές περιοδείες, συναυλίες. Το πολιτιστικό καλοκαίρι άνοιξε και περιμένει. Θα πάμε;

    Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί, όμως, ότι άνθρωποι ανεμβολίαστοι από πεποίθηση δεν θα κυκλοφορούν ως βόμβες κορονοϊού ανάμεσά μας; Ότι αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους απέναντι στο σύνολο, γιατί έτσι τους αρέσει; 

    Και ας μην ξανακούσω τα περί συνταγματικού δικαιώματος της άρνησης εμβολιασμού…

    Γιατί αυτό το δικαίωμα αφορά τον καθένα προσωπικά. Όχι όταν βρίσκεται σε συνάφεια με άλλους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Άρθρο παρέμβαση: Υπάρχει πιο ωραία μεταρρύθμιση από εκείνη που το κόστος θα φανεί το 2050-60;

    Τι είδε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Έλληνας tycoon της ναυτιλίας Γιώργος Προκοπίου



    ΣΧΟΛΙΑ