• Επι-θετικά

    Φαί, ποτό, καλλωπισμός και θρησκεία στο προφίλ του Έλληνα σε συνθήκες κορονοϊού

    Τα αμερικανικά προϊόντα, τα αγέννητα παιδιά και άλλες αμαρτίες

    Portrait of Stephy Langui, Rene Magritte


    Στη μάχη του ζαχαροπλαστείου

    Μεγάλη Παρασκευή σε ζαχαροπλαστείο των βορείων προαστίων. Μόλις έχει ανοίξει και μόνον μία κυρία βρίσκεται εντός. Η επόμενη στέκομαι στην είσοδο παρ΄ ότι ο χώρος είναι πολύ μεγάλος, έτσι για τον ήλιο. Το πρώτο τέταρτο περνάει δύσκολα, το πρώτο μισάωρο βαριά, πίσω μου ουρά που μεγαλώνει διαρκώς και η κυρία εντός, απτόητη να αδειάζει όλη τη βιτρίνα. Αυγά, κοτούλες, κουνελάκια, ομπρελίτσες, κούνιες, ό,τι πασχαλιάτικο διακοσμητικό υπήρχε, το σάρωσε. Με τα γαντάκια της _δεν λέω_ έπιασε όλα τα πράγματα που υπήρχαν στα ράφια για να τα δει καλύτερα και να διαλέξει, μου έριξε αρκετές αποδοκιμαστικές ματιές που δυσφορούσα, με ρώτησε κιόλας αν φοβάμαι κι εκείνη να ΄χει ανοίξει χορό με τα τσουρέκια και τις σοκολάτες.

    Εγγόνια, ανίψια, βαφτιστήρια θα την περίμεναν το Πάσχα και δεν ήθελε κανέναν να ξεχάσει, όπως εξομολογήθηκε στην πωλήτρια αλλά πάνω που πήγα να την δικαιολογήσω, άκουσα και τον αριθμό των συνεορταζόντων. Γλέντι με πάνω από τριάντα άτομα σαν τον παλιό καιρό, με αρνιά στη σούβλα και όλα τα καλά. Αγνοώ πώς μπορεί να γίνει η μετακίνηση όλων αυτών των ανθρώπων με τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί αλλά είμαι σίγουρη, ότι θα έχουν βρει τον τρόπο τους. Γιατί αν η πλειοψηφία πειθαρχεί, για όποιο λόγο, είτε από τον φόβο της επιδημίας είτε των προστίμων, είναι βέβαιο και ορατό στις παραλίες, τα πάρκα, στους δρόμους, ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων σκέφτεται και πράττει αλλιώς. Πώς ακριβώς; Και πόσο οι υπόλοιπου μπορούν να τις συγχωρούν;

    Κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι θα έχουν πολλή δουλειά στο μέλλον για να δώσουν απαντήσεις σε τέτοιες συμπεριφορές, αντικοινωνικές με την ουσιαστική σημασία της λέξης.

    Το νέο προφίλ του Έλληνα

    Αλλά υπάρχουν και τα ευτράπελα. Παρ΄ότι κι αυτά μπορεί να κοστίζουν… Γιατί αν οι μετρήσεις και οι στατιστικές είναι σε θέση να φτιάξουν το προφίλ των παραβατών στα μέτρα που έχουν τεθεί, κάποιοι άλλοι δείκτες μιλούν για νέες συνήθειες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στις συνθήκες του εγκλεισμού. Αποδεικτικά στοιχεία, και πάλι οι αριθμοί για το νέο προφίλ του Έλληνα, ο οποίος:

    Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο παχύσαρκος! Χιλιόμετρα στον διάδρομο του γυμναστηρίου, κατοστάρια οι επαναλήψεις στις ασκήσεις για κοιλιακούς φέτες και ποιο το αποτέλεσμα; Φθάνει ένας μήνας χαλάρωσης για να τα καταστρέψει όλα. Βέβαια και με κάποιες προσθήκες… Όταν οι πωλήσεις ζαχαρούχου γάλακτος έχουν εκτοξευθεί (αύξηση 178,1%), του …σπρέι σαντιγί έχουν σχεδόν διπλασιασθεί (κατά 98,1% η αύξηση), από κοντά και των σαβαγιάρ (90,8%), όλων δηλαδή των ειδών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκών, τι μπορεί να περιμένει κανείς… Ως και στο ποπ κορν, ανέβηκε στα ύψη!

    Ρέπει προς τον …αλκοολισμό. Αν σκεφτεί κανείς, ότι οι πωλήσεις τσίπουρου κατά την έκτη εβδομάδα του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 95% ! Με αύξηση επίσης στο τζιν (56,6%) στη σανγκρία (56,4%), στα κρασιά (51,6 -54,3% ). Διότι τόσες ώρες μόνοι στο σπίτι, ας το διασκεδάσουμε και λίγο. Αλλά πόσο; Εδώ μιλάμε, ότι το τσούζουμε κανονικά.

    -Παραμένει κοκέτα – κοκέτης. Επειδή η ομορφιά ή έστω η καλή εμφάνιση είναι το τελευταίο που διακινδυνεύει να χάσει μια γυναίκα, το πρόβλημα του καλλωπισμού σε συνθήκες απομόνωσης λύθηκε και πάλι με αγορές. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία άδειασαν εν μια νυκτί από όλες οι βαφές μαλλιών με υπερδιπλασιασμό στις πωλήσεις τους και ό,τι ήθελε προκύψει, όσον αφορά στην πράξη. Με φωτογραφίες και βίντεο εν ώρα βαφής να κατακλύζουν το διαδίκτυο ως κατόρθωμα και θυσία για το γενικό καλό! Μη εξαιρουμένων πάντως και των ανδρών σε δημόσια επίδειξη κουράς κεφαλής.

    – Έγινε ωστόσο, πιο θρήσκος και πιο χριστιανός από τους άλλους. (Όλους τους υπόλοιπους που υπομένουν τα μέτρα…). Χιλιάδες οι υπογραφές, που συγκεντρώνονται από τα διάφορα χριστιανικά σωματεία για ν΄ ανοίξουν οι πόρτες των εκκλησιών για την Ανάσταση, γιατί μόνον εκεί θα αποδεχθεί ποιος είναι ο χριστιανός. Ίδωμεν! Αλλά και εν ανάγκη…

    -Προμηθεύεται «παράνομα» το άγιο φως! Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζει. Ήδη γνωστοί γνωστών υπόσχονται, ότι μέσω σχετικής αλυσίδας το εκ του ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ άγιο φως δεν θα πάει μόνον στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε αλλά θα φθάσει και σε σπίτια κάποιων πιστών. ΄Αγνωστο υπό ποιες προϋποθέσεις. Για τους μένοντες εκτός νυμφώνος όμως υπάρχει και η εναλλακτική: Το περσινό άγιο φως, που κρατιόταν σε εκκλησίες και ήδη με φαναράκια ταξιδεύει από σπίτι σε σπίτι.

    Τούτο το Πάσχα, όπως κι όλα όσα, πέρα από κάθε φαντασία όσα συμβαίνουν γύρω μας τους τελευταίους μήνες, δύσκολα ερμηνεύονται.

     



    ΣΧΟΛΙΑ