• City Stories

    Τρεις ενδιαφέρουσες διαλέξεις/συζητήσεις με ελεύθερη είσοδο αυτή τη βδομάδα

    The Parthenon in Athens


    Τρεις ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, με ελεύθερη είσοδο.

    Ο Luc Boltanski, παγκόσμιας φήμης Γάλλος κοινωνιολόγος, έρχεται για μια σημαντική και επίκαιρη διάλεξη, η Lyn Gardner, καταξιωμένη κριτικός θεάτρου της Guardian, ενώ ο Θανάσης Νιάρχος συνεχίζει τις περσινές του συζητήσεις με σημαντικές προσωπικότητες και με πρώτη καλεσμένη τη Φωτεινή Τσαλίκογλου.

    Δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για την καθεμία:

    1. Διάλεξη του Luc Boltanski στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

    Εμπορευματοποίηση του παρελθόντος και οικονομία του πλουτισμού
    Κύκλος «Σύγχρονη Σκέψη»

    Ο Luc Boltanski, ο παγκόσμιας φήμης Γάλλος κοινωνιολόγος, που, για τριάντα χρόνια, διερευνά τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της νεωτερικότητας, φιλοξενείται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για μια σημαντική διάλεξη την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, 19.00΄. Θέμα της διάλεξής του θα είναι μια ιστορική αλλαγή που παρατηρείται το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα στη δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, μια αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ο πλούτος.

    Από τη δεκαετία του ’70, ο Luc Boltanski εκπονεί ένα φιλόδοξο και πρωτότυπο έργο κοινωνιολογίας, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολυσυζητημένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεργάστηκε με τον Pierre Bourdieu μέχρι το 1984, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογίας. Δημιούργησε το 1985 την Ομάδα Πολιτικής και Ηθικής Κοινωνιολογίας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι (EHESS) και του CNRS, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1992 και στην οποία συνέχισε να διεξάγει έρευνες μέχρι το 2012. Σήμερα είναι μέλος του διεπιστημονικού Ινστιτούτου για τα κοινωνικά θέματα (IRIS, EHESS-CNRS) και ομότιμος καθηγητής στην EHESS.

    Η ομιλία βασίζεται στις αναλύσεις που έχει αναπτύξει στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Enrichissement. Une critique de la marchandise (Gallimard, 2017) που έγραψε σε συνεργασία με τον Arnaud Esquerre. Στο έργο αυτό, ο Boltanski επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα κύρια χαρακτηριστικά μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας πλουτισμού, η οποία βασίζεται στην εμπορευματοποίηση του παρελθόντος.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει η Χαριτίνη Καρακωστάκη, κοινωνιολόγος, Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο)

    Ταυτόχρονη μετάφραση.

    Πότε:
    Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
    Σίνα 31, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές.

    2. Culture after Brexit: συζήτηση με την Lyn Gardner στο BIOS

    Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, η καταξιωμένη κριτικός θεάτρου της Guardian, δημοσιογράφος και συγγραφέας Lyn Gardner θα βρεθεί στο Bios σε μία ανοιχτή συζήτηση για το κοινό, όπου θα μιλήσει για τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης στον πολιτισμό και τις τέχνες, την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά το Brexit και την αλλαγή της πολιτικής σκηνής στην Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών.

    Μαζί της θα είναι η θεατρολόγος Ιλειάνα Δημάδη και ο σκηνοθέτης και περφόρμερ Ευριπίδης Λασκαρίδης.

    To Culture after Brexit είναι ένα πρόγραμμα του British Council που διερευνά την πολιτιστική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης πριν και μετά το επερχόμενο Brexit. Μέσα από μία σειρά από κείμενα και ανοιχτές εκδηλώσεις, προσκαλούμε καλλιτέχνες, επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεισφέρουν σε μια συζήτηση για την αναδιατύπωση της σχέσης πολιτισμού, σύγχρονης κοινωνίας και δημοκρατίας την Ευρώπη.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Lyn Gardner θα επισκεφθεί την Ελλάδα με σκοπό να γνωρίσει την εγχώρια πολιτιστική σκηνή, να γράψει για αυτήν και να αποτυπώσει τη σχέση της με την Ευρώπη και Βρετανία στο blog του Culture after Brexit.

    Πότε:
    Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    BIOS
    Παναγή Τσαλδάρη (Πειραιώς) 84, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Απαραίτητη η προεγγραφή στο [email protected]

    3. “Κάθε Πέμπτη κύριε Νιάρχο” στο Θέατρο Σταθμός

    Την προηγούμενη θεατρική περίοδο ο Θανάσης Νιάρχος συνομίλησε στην πετυχημένη δράση του με διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελένη Αρβελέρ ως τον αξέχαστο Μάνο Ελευθερίου.

    Φέτος φιλοξενεί κάθε μήνα ένα συγγραφέα, ο οποίος αποκαλύπτει στον ίδιο και στο θεατρόφιλο κοινό τα μυστικά της τέχνης του.

    • Πρώτη προσκεκλημένη του στις 4/10 στις 20:00 η Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία θα μιλήσει για την απώλεια σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και για το τελευταίο της βιβλίο: “Ο Έλληνας ασθενής”.

    Πότε:
    Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Θέατρο Σταθμός
    Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Κάθε Πέμπτη Κύριε Νιάρχο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβολή ταινίας & ανοιχτός διάλογος στην Τεχνόπολη με ελεύθερη είσοδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θέατρο Τέχνης: Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου όλα τα εισιτήρια σε προσφορά 3 ευρώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέοι ποιητές διαβάζουν και συζητούν την εποχή τους σε λεωφορεία, μετρό και τρένα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερη είσοδος για το κοινό στην πρόβα της «Λίμνης των Κύκνων» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΟ ΣΩΣΕ: Ένα μεγάλο street party στη Στέγη που θα ξεσηκώσει την Αθήνα!



    ΣΧΟΛΙΑ