• City Stories

    Τι να κάνετε αυτή την Παρασκευή: Έξι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο!


    Αυτή την Παρασκευή επιλέξτε κάτι αλλιώτικο για την έξοδό σας, είτε το απόγευμα είτε το βράδυ, και επισκεφθείτε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, μια εικαστική έκθεση, μια ποιητική εκδήλωση ή μια ταινία! Παρακάτω συγκεντρώσαμε έξι διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο αυτή την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018, και σας τις παρουσιάζουμε.

    1. Διάλεξη του Julian Rushton στο Ωδείο Αθηνών

    Το Ωδείο Αθηνών και Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής συνδιοργανώνουν διάλεξη ενός από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Βρετανούς μουσικολόγους, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Leeds κ. Julian Rushton με θέμα “Οι τελευταίες άριες-ροντό του Μότσαρτ και ο ρόλος τους στη δραματική κατανόηση” (“Mozart’s late Rondò Arias: their role in dramatic understanding”).

    Αίθουσα Άρης Γαρουφαλλής του Ωδείου Αθηνών
    Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα

    Πότε:
    Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
    18.00

    Πού:
    Ωδείο Αθηνών
    Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Διάλεξη του Julian Rushton

    2. “Δύο παράλληλες ιστορίες που άλλαξαν τον κόσμο” στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

    Ομιλητής: Ανδρέας Λύκος

    Πόσο εύκολα μπορεί να παραχθεί μία μαθηματική θεωρία; Η επινόησή της γίνεται βαθμιαία και η ιστορική της πορεία είναι γραμμική; Πώς δημιουργείται μία διαμάχη ανάμεσα σε δύο διάνοιες για την πατρότητα μιας ιδέας; Είναι άραγε αυτή η ιδέα μόνο δικό τους “παιδί”; Πόσο “εξαντλητικά” ευφυής ήταν η ομώνυμη μέθοδος του Αρχιμήδη και ποια είναι τα κοινά στοιχεία της με τη Μέθοδο των Ροών του Νεύτωνα και τον Απειροστικό Λογισμό του Λάιμπνιτς; Σε ποιους “ώμους γιγάντων” πάτησαν ο Νεύτωνας και ο Λάιμπνιτς;

    Περιγράφοντας το ιστορικό πλαίσιο του 17ου αιώνα και κάνοντας χρονικές προβολές στα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων αναρωτιόμαστε: είναι οι μαθηματικές ιδέες αυθύπαρκτα έτοιμες να επινοηθούν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο από έναν συγκεκριμένο επιστήμονα σε ποιο βαθμό η σύλληψή τους καθορίζεται από το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής;

    Ο μαθηματικός και συγγραφέας Ανδρέας Λύκος περιγράφει τον διασημότερο “πόλεμο” πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστορία των μαθηματικών για την πατρότητα του Απειροστικού Λογισμού αναδεικνύοντας ως νικητή την ανθρώπινο πολιτισμό.

    Διοργάνωση: Ομάδα “Θαλής + Φίλοι”

    Πότε:
    Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
    19.00

    Πού:
    Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης)
    Ακαδημία 50, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    εκδήλωση

    3. Ο ποιητής Γιαν Βάγκνερ στην Αθήνα στο Ινστιτούτο Γκαίτε

    Ο Jan Wagner γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1971 και ζει από το 1995 στο Βερολίνο. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει συλλογές ποιημάτων, δοκίμια και κριτικές, ανθολογίες και μεταφράσεις σύγχρονης αγγλόφωνης ποίησης.

    Τιμήθηκε με τις σημαντικότερες λογοτεχνικές διακρίσεις της γλώσσας του ενώ τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 30 σχεδόν γλώσσες.

    Η πρώτη του αυτή παρουσίαση του Γιαν Βάγκνερ στην Ελλάδα στο πλαίσιο της “Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018” συνοδεύεται και από μια δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του που θα κυκλοφορήσει στις 22/3 από τις Εκδόσεις “Κίχλη”.

    Η απόδοση των ποιημάτων στην ελληνική γλώσσα, τα σχόλια και το επίμετρο της έκδοσης είναι του ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουτσουρέλη, ο οποίος θα παρουσιάσει τον Γιαν Βάγκνερ στην εκδήλωση και θα συνομιλήσει μαζί του.

    Παρουσιάζει ο ποιητής και μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης.

    Τα βιβλία του Γιαν Βάγκνερ θα διατίθενται από 19/3 και στους χώρους του Ινστιτούτου. Ο Γιαν Βάγκνερ θα τα υπογράψει μετά την εκδήλωση.

    Σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

    Πότε:
    Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
    19.30

    Πού:
    Ινστιτούτο Γκαίτε
    Ομήρου 14-16, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Γιαν Βάγκνερ

    4. Τίτα Μπονάτσου έκθεση “Ο Μυστικός μου Κήπος” στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή”

    Την Παρασκευή 23 Μαρτίου από τις 20:00 έως τις 22.30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή” η νέα ατομική έκθεση φωτογραφίας της Τίτας Μπονάτσου, με τίτλο: “Ο Μυστικός μου Κήπος”.

    Η νέα φωτογραφική έκθεση της Τίτας Μπονάτσου απαρτίζεται από φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε 3 τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους τόπους, τη Σανγκάη, το πατρικό της σπίτι στην Πάτρα και τη Σαντορίνη.

    Με κοινό άξονα το περιβάλλον που επιλέγει να ζήσει ο σημερινός άνθρωπος, τον προσωπικό του Μυστικό Κήπο. Η θεματική και στις 3 αυτές σειρές φωτογραφιών που παρουσιάζονται προσεγγίζει μέσα από μία ποιητική, την απήχηση που έχει ο τόπος που ζούμε και τα συναισθήματα που μας προκαλεί.

    Οι χώροι χωρίζονται στις εικόνες από τα 3 διαφορετικά μέρη που ενδεικτικά η καλλιτέχνης έχει επιλέξει, είτε πρόκειται για το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε για το φυσικό φυτικό περιβάλλον είτε για τον παραθαλάσσιο τόπο.

    Πότε:
    Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
    20.00

    Πού:
    Αστρολάβος (δεξαμενή)
    Ξανθίππου 11, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Τίτα Μπονάτσου έκθεση

    5. Σοφία Παπαθανάση έκθεση “Αέναη Πόλη” στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή”

    Την Παρασκευή 23 Μαρτίου από τις 20:00 έως τις 22.30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή” η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Παπαθανάση, με τίτλο: “Αέναη Πόλη”.

    Είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη των ονείρων, λέει ο Σαίξπηρ στην Τρικυμία του. Έτσι μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι και οι ευάλωτοι και μελαγχολικοί πρωταγωνιστές στην οικεία τους πόλη που μας παρουσιάζει στην τέταρτη ατομική της έκθεση η Σοφία Παπαθανάση.

    Πλάσματα γοητευτικά, αέρινα, ανέκφραστα, σκεφτικά, φαίνονται να ξεγλιστρούν για λίγο από τους γυάλινους κόσμους τους στην πολιτεία που τα περιβάλλει, μόνο και μόνο για να κοιτάξουν τον θεατή κατάματα με ένα καθαρό, γεμάτο βλέμμα ή για να χαθούν στις δικές τους σκέψεις. Κάποιες φορές έχουν ήδη γυρίσει πίσω στο όνειρο αφήνοντας μικρά ίχνη, τα περιγράμματα της παρουσίας ή της απουσίας τους…

    Πότε:
    Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
    20.00

    Πού:
    Αστρολάβος (δεξαμενή)
    Ξανθίππου 11, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Σοφία Παπαθανάση έκθεση "Αέναη Πόλη

    6. “Ο εγωιστής γίγαντας” στον Κινηματογράφο Νέα Ελβετία

    Σκηνοθεσία: Κλίο Μπάρναρντ – Βρετανική ταινία (2013) με τους Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας, Ραλφ Ίνεσον. Δραματική.

    Σε μια πόλη του εγγλέζικου Βορρά, ο 13χρονος Άρμπορ αποβάλλεται από το σχολείο και αρχίζει να περιφέρεται στη γειτονιά μαζί με τον κολλητό του Σουίφτι μαζεύοντας παλιοσίδερα και κλέβοντας καλώδια. Η γνωριμία τους με τον ρακοσυλλέκτη της περιοχής και η συμμετοχή τους σε αυτοσχέδιες ιπποδρομίες θα δοκιμάσουν τη φιλία των αγοριών, τα οποία αποφασίζουν να οργανώσουν μια επικίνδυνη κλοπή καλωδίων.

    Πότε:
    Παρασκευή 23 Μαρτίου
    20.00

    Πού:
    Δημοτικός Κινηματογράφος «Νέα Ελβετία»
    Νέας Ελβετίας 34 και Σεβαστείας, Βύρωνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 7 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 22 Μαρτίου 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διεθνές συνέδριο «Επι-στροφή στη Βρύση» με ελεύθερη είσοδο στην Τεχνόπολη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει την 25η Μαρτίου με 2 σχετικές εκδηλώσεις – Είσοδος ελεύθερη



    ΣΧΟΛΙΑ