• City Stories

    Τέσσερις ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που ξεκινούν από 1η Φεβρουαρίου

    Καραστεργίου έκθεση


    Ένας νέος μήνας μας περιμένει και θα τον υποδεχτούμε με μια σειρά από εκθέσεις που έχουν εγκαίνια την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου. Αν είστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών, τότε ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω ενδιαφέρουσες εκθέσεις, που περιλαμβάνουν από γλυπτά και κατασκευές μέχρι πίνακες και φωτογραφίες!

    1. Γιώργος Χουλιαράς – Ατομική έκθεση “Γλυπτικές αισθήσεις”

    Μια σειρά από μεταλλικά γλυπτά, μεγάλων διαστάσεων παρουσιάζει ο γλύπτης και Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Γιώργος Χουλιαράς, στη νέα του έκθεση, «Γλυπτικές αισθήσεις», στην γκαλερί Ευριπίδη.

    Η καινούργια του δουλειά χαρακτηρίζεται από γλυπτικές συνθέσεις που ξεκίνησαν ως ιδέα από την δεκαετία του ’90 και αναπτύχθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την επιστροφή του στο εργαστήριο μετά από την θητεία του ως δασκάλου στην Α.Σ.Κ.Τ..

    Το νέο στοιχείο που πραγματεύτηκε αυτή την περίοδο ήταν ο τρόπος χρήσης του υλικού, καθώς αξιοποίησε υπολείμματα υλικού προηγούμενων εργασιών και όπως σημειώνει:

    «…όσο και αν φαίνεται περίεργο, ήταν ένας από τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την γλυπτική εικόνα της τωρινής δουλειάς μου, που χαρακτηρίζεται από την κάθετη, γραμμική και όχι μόνο διατύπωση και εξέλιξη της σύνθεσης, τη διαφάνεια και διαπερατότητά της και την προσπάθεια γλυπτικής απόδοσης αισθήσεων».

    Η επιλογή της κάθετης γραμμικής σύνθεσης και η εξέλιξή της, σε πλαστικά επεισόδια δίνει την δυνατότητα εικονοποίησης αισθήσεων, οι οποίες ανάλογα με την διαχείρισή τους παραπέμπουν συνειρμικά σε κοινές εικόνες και εμπειρίες.

    «Δεν έχω τη φιλοδοξία να εικονογραφήσω τις εποχές, πράγμα που με ξεπερνάει, γι΄αυτό και τα τιτλοφορώ «της άνοιξης», «του καλοκαιριού», «του χειμώνα». Θέλω, να δώσω μέσα από τους κάθετους άξονες που εξελίσσονται σε πλαστικά γεγονότα, τη δύναμη και ορμή της άνοιξης, τον νυχτερινό ρεμβασμό του καλοκαιριού και την παγερότητα του χειμώνα» μια γλυπτική του προσωπικού συναισθήματος και του ιδιωτικού χώρου, όπως τονίζει ο ίδιος ο γλύπτης.

    Παράλληλα, με τα μεγάλα παρουσιάζει και ένα σύνολο μικρών γλυπτών, στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα σε διάφορες εκδοχές. Πάνω τους καταγράφονται σκέψεις για μεγαλύτερα γλυπτά που έγιναν ή θα γίνουν ή δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αποτελούν ένα ημερολόγιο, όπου υπάρχουν μνήμες, επιθυμίες, προσδοκίες.

    Ο Γιώργος Χουλιαράς παραμένει πιστός, σε μια Γλυπτική, που όπως υποστηρίζει στο κείμενό του, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης: «κουβαλάει την παλιά, αργή διαδικασία του κτισίματος και της οργάνωσης του συναισθήματος, παράλληλα με την διαχείριση του υλικού και του χώρου, στην εμφάνιση της προσωπικής εικόνας. Μια Γλυπτική, που δεν περιγράφει, αλλά ανακαλεί και καλεί σε συμμετοχή με καθαρή συνείδηση».

    Εγκαίνια έκθεσης:
    Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018: 20.00

    Διάρκεια:
    1 Φεβρουαρίου 2018 2018 – 24 Φεβρουαρίου 2018

    Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 – 20.30
    Τετάρτη: 11.00 -17.00
    Σάββατο: 11.00 -16.00

    Πού:
    Evripides Art Gallery
    Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι

    Γιώργος Χουλιαράς έκθεση "Γλυπτικές αισθήσεις" Γιώργος Χουλιαράς έκθεση "Γλυπτικές αισθήσεις"

    2. Απόστολος Καραστεργίου – Ατομική έκθεση “Πέντε Σημεία Έξι”

    Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Απόστολου Καραστεργίου, με τίτλο “Πέντε Σημεία Έξι”.

    Ο Απόστολος Καραστεργίου δημιουργεί έργα που δύσκολα κατατάσσονται σε αυτονόητα σχήματα και ορισμούς. Βαθύς γνώστης του σχεδίου και έχοντας τη σιγουριά των ικανοτήτων του, δεν επαναπαύεται σε αυτές αλλά πάντα δοκιμάζει και δημιουργεί έργα με άλλες τεχνικές, καμιά φορά πολύπλοκες.

    Η έκθεση αυτή, η δεύτερη που παρουσιάζει στη γκαλερί, αποτελείται από πέντε έργα κατασκευασμένα με χρωματιστά μολύβια και ψηφιακό κολάζ, μία φωτογραφία και ένα έργο μεγαλύτερων διαστάσεων, ζωγραφισμένο επίσης με μολύβια. Αν και εκ πρώτης όψεως η νέα του αυτή δουλειά δεν σχετίζεται εύκολα με την προηγούμενη, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, το πως βλέπει και πως τοποθετεί ο ίδιος τον εαυτό του στον σύγχρονο κόσμο. Το κοινό αυτό στοιχείο σχετίζεται πολύ έμμεσα με τον υπερρεαλισμό, έναν υπερρεαλισμό όμως σύγχρονο και ρηξικέλευθο.

    Εγκαίνια έκθεσης:
    Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018: 20.00

    Διάρκεια:
    1 Φεβρουαρίου 2018 – 3 Μαρτίου 2018

    Tρίτη – Παρασκευή 12.00 – 20.00
    Σάββατο: 12.00 – 15.00

    Πού:
    Eleftheria Tseliou Gallery
    Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι

    Καραστεργίου έκθεση

    3. Ομαδική έκθεση “Watercolours – Watermarks”

    O James Foot και ο Ηλίας Κοσίντας εκθέτουν μαζί. Η αγάπη τους για τη θάλασσα και η φιλία τους είναι ο συνδετικός κρίκος της έκθεσης Watercolours / Watermarks τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ. Η θάλασσα ως πηγή έμπνευσης μέσα απο τις υδατογραφίες του James Foot και τις φωτογραφίες του Ηλία Κοσιντά, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου.

    Μνήμες Νερού:

    “Η ζωή προήλθε απ’ το νερό. Τα έμβια όντα βγήκαν στη στεριά, στέγνωσαν, απέβαλλαν τα βράγχια, σηκώθηκαν όρθια και κατέκτησαν τη γη. Από τότε πέρασαν εκατομμύρια χρόνια όμως η μνήμη του νερού παρέμεινε μέσα μας ζωντανή. Το Αιγαίο πέλαγος, η θάλασσα του ωραιότερου πολιτισμού, εξακολουθεί να έλκει, να σαγηνεύει, να εμπνέει. Ίσως γιατί το Φως του έχει υπόσταση θεϊκή. Ίσως γιατί στα νερά του καθρεφτίστηκαν αγάλματα, ταξίδεψαν ιδέες, κολύμπησαν ποιητές. Αυτή η θάλασσα και αυτό το φως έφεραν κοντά δύο καλλιτέχνες. Τον Άγγλο ζωγράφο James Foot και τον Έλληνα φωτογράφο Ηλία Κοσίντα.”

    Γεράσιμος Νεόφυτος 

    Εγκαίνια έκθεσης:
    Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018: 19.00

    Διάρκεια:
    1 Φεβρουαρίου 2018 – 11 Φεβρουαρίου 2018

    Tρίτη – Παρασκευή 16.00 – 20.00
    Σάββατο: 11.00 – 17.00
    Κυριακή: 12.00 – 16.00

    Πού:
    The Image Gallery
    Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 36, Σύνταγμα

    Watercolours - Watermarks Watercolours - Watermarks

    4. Μαρίβα Ζαχάρωφ – Ατομική έκθεση φωτογραφίας “Το Δέντρο και το Ποτάμι”

    Στη Δημοτική Πινακοθήκη ΛΕΦΑ, εγκαινιάζεται, την 1η Φεβρουαρίου 2018, η 4η ατομική έκθεση της Μαρίβα Ζαχάρωφ με τίτλο “Το Δέντρο και το Ποτάμι”.

    Η Μαρίβα Ζαχάρωφ από τις 25 Δεκεμβρίου του 2016 έως και την 1η Μαρτίου του 2017 βρέθηκε στο Μπανγκλαντές όπου αρχικά έγινε δεκτή σε ένα διεθνές Art Camp στην επαρχιακή πόλη της Kushtia και εν συνεχεία έκανε εργαστήρια ζωγραφικής με παιδιά που ζούσαν στο όριο της φτώχειας στην επαρχία της Paril Nawada.

    Η φωτογραφική της μηχανή ήταν μέσο καταγραφής μιας σκληρής πραγματικότητας αλλά και του σύνθετου και συνάμα απλού έργου που παρήγαγε μέσα από την κοινότητα με αφορμή τα παιδικά εργαστήρια τέχνης και τη δημιουργική και υπερβατική φαντασία των παιδιών.

    Η έκθεση αυτή χωρίζεται σε τέσσερις υποενότητες ανάλογα με τις θεματικές: παιδική εργασία, περιβαλλοντική μόλυνση, το νερό και την εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση.

    Οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες, δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία που να αλλοιώνει το χαρακτήρα τους ενώ παρουσιάζονται σαν συμμετρικές και ασύμμετρες εγκαταστάσεις στο χώρο με αφορμή το έργο του Piet Mondrian και την αναφορά του στη θεοσοφία. Το Δέντρο και το Ποτάμι είναι τα δυο κύρια υπερβατικά σύμβολα γύρω από τα οποία δημιουργήθηκε αυτή η δουλειά προκειμένου να τονίσει την αλήθεια, να αφυπνίσει, να ταρακουνήσει και να οδηγήσει το κοινό σε ενσυνείδητη δράση γύρω από οικουμενικά και πανανθρώπινα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και εξέλιξης του ανθρώπου από την παιδική του ηλικία.

    Οι φωτογραφίες αναφορικά με «Το Ποτάμι» τραβήχτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 στον ποταμό Sadarghat μέρος της Puran Dhaka (παλιάς Πρωτεύουσας). Ο ποταμός χωρίζει την παλιά πόλη σε δύο μέρη και οι κάτοικοι τον διασχίζουν καθημερινά με χειροκίνητες βάρκες ενώ έχει πολλά παρακλάδια που οδηγούν στα τροπικά δάση Sundarbans που κατοικεί και η περίφημη Τίγρης της Βεγγάλης αλλά και στην Καλκούτα των Ινδιών. Είναι εμπορικός κόμβος και μεταφέρονται καθημερινά από την μια όχθη στην άλλη εμπορεύματα αλλά και ανθρώπινο εργατικό δυναμικό. Τα ποσοστά μόλυνσης των υδάτων είναι τεράστια και το νερό έχει πλέον χρηστεί από εμπειρογνώμονες τοξικό.

    Οι πολυεθνικές και τα διάφορα εργοστάσια χύνουν ανεξέλεγκτα τα λύματά τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Μολονότι το Bangladesh έχει πάρα πολλά ποτάμια, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το νερό, το οποίο πρέπει ο καθένας να φιλτράρει από μηχανή που διατηρεί στο σπίτι του πριν το πιεί.

    Επίσης σε πολλές περιοχές του Bangladesh υπάρχουν τεράστια ποσοστά αρσενικού στο νερό, που καθιστούν αδύνατη την πόση του, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αναγκάζονται να τις εγκαταλείπουν.

    Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

    Εγκαίνια έκθεσης:
    Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018: 19.00

    Διάρκεια:
    1 Φεβρουαρίου 2018 – 6 Απριλίου 2018

    Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10.00 – 18.00
    Τετάρτη 13.00 – 20.00

    Πού:
    Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
    Κοκκώνη 15, Ψυχικό

    Ζαχάρωφ έκθεση Ζαχάρωφ έκθεση

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα διήμερο γεμάτο δωρεάν προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και έργα video art στην Αθήνα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας ηχητικός περίπατος στις αθηναϊκές γειτονιές μέσα από τις ψηφιακές εγκαταστάσεις της Στέγης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ