• City Stories

    Ένας ηχητικός περίπατος στις αθηναϊκές γειτονιές μέσα από τις ψηφιακές εγκαταστάσεις της Στέγης

    • NewsRoom
    Στέγη Ιδρύματος Ωνάση


    Πώς ένας ηχητικός περίπατος στις γειτονιές της Αθήνας προσομοιώνεται μέσα από VR stations; Ετοιμαστείτε να εισχωρήσετε σε ένα σκηνοθετημένο περιβάλλον ηχητικής πραγματικότητας που θα ζωντανέψει δρόμους, διασταυρώσεις και εμπειρίες από τους δρόμους της Αθήνας.

    2 – 11 Φεβρουαρίου 2018
    16:00 – 21:00
    Εκθεσιακός χώρος
    Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

    Η Medea Electronique παρουσιάζει από τον Ιούνιο του 2017 τον ηχητικό περίπατο Soundscapes Landscapes / City Above – Life Below στο Γκάζι – Κεραμεικό Μεταξουργείο. Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας εξερεύνησαν και δημιούργησαν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής αυτής περιοχής και καλούν σε real-time περιήγηση στο Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο.

    Medea Electronique

    Παράλληλα με τον ηχητικό περίπατο, όπου αναπτύσσονται ηχητικές αφηγήσεις και περιπλανήσεις, παρουσιάζεται η οπτικοακουστική εγκατάσταση Soundscapes Landscapes / City Above – Life Below. Στον ηχητικό περίπατο, η πόλη αποτελεί τον καμβά της εμπειρίας, ενώ στην εγκατάσταση επιχειρείται η αντίστροφη προσέγγιση: η πόλη προσομοιώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης.

    Στον ηχητικό περίπατο αφηνόμαστε στη γοητεία της πόλης και του πραγματικού χρόνου, ενώ στην εγκατάσταση καλούμαστε να δομήσουμε μυθοπλασίες, να συμμετάσχουμε σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, σκηνοθετημένο, που κατευθύνει τον επισκέπτη στο χώρο, ζωντανεύοντας τους δρόμους, τα κτίρια, την καθημερινότητα και την υλικότητα της περιοχής.

    Καλλιτεχνικά βίντεο σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, φωτογραφίες, ήχοι, συνεντεύξεις, απαγγελίες, βασισμένα στην καλλιτεχνική χαρτογράφηση της περιοχής, στήνουν το σκηνικό της πόλης, της γειτονιάς, εντός του εκθεσιακού χώρου της Στέγης. Η εγκατάσταση επανατοποθετεί στο χώρο το υλικό που συλλέχθηκε από την εξερεύνηση της περιοχής και το παρουσιάζει μέσα από προβολές βίντεο και VR stations. Πρόκειται για ένα performative installation, μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας, που ενεργοποιείται από την παρουσία και την κίνηση των επισκεπτών στο χώρο.

    Medea Electronique

    Συντελεστές:

    Soundscapes Landscapes ΙΙ
    Extended reality tour
    Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
    Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2016/2017

    Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
    Curator & Κείμενα: Αγγελική Πούλου
    Σχεδιασμός εφαρμογής: Tim Ward
    Σύνθεση ήχου: Μανώλης Μανουσάκης, Tim Ward, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κοντούρης (Studio 19st ), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μαρίνος Κουτσομιχάλης
    Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Tebinka
    Virtual Reality Programming: Βίκυ Μπισμπίκη, Michael Tebinka, Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή
    3D Visual Art: Βίκυ Μπισμπίκη
    PD Programming: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
    Graphic Design: Γιάννης Λώλης
    Σκηνικά: Χρήστος Λάσκαρης
    Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
    Εκφωνήσεις: Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Γιώργος Αντωνόπουλος.
    Μεταφράσεις: Μέμη Κατσώνη, Άννα Παπαέτη

    Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: John Van Aitken, Jane Brake, Iris Garrelfs, Τάσος Καραδέδος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Conor McCafferty, Matilde Meirelles, Εύη Νάκου, Alfredo Pechuan Roca, Marilee Pizarro

    Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα διήμερο γεμάτο δωρεάν προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και έργα video art στην Αθήνα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Εθνική Βιβλιοθήκη μετακομίζει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Vinyl Market: Το μεγάλο event για το βινύλιο έρχεται στην Τεχνόπολη με ελεύθερη είσοδο!



    ΣΧΟΛΙΑ