• City Stories

    Τα φώτα στην Ακρόπολη. Νέος νυχτερινός φωτισμός για τα μνημεία     


    Νέος νυχτερινός φωτισμός για την Ακρόπολη, με τις πρώτες δοκιμές να δίνουν και την μελλοντική εικόνα του ιερού βράχου. Λιγότερο κίτρινο –χρυσαφί, όπως ήταν ως τώρα και περισσότερο λευκό, το φως των προβολέων που θα στοχεύουν σύντομα τα μνημεία του ιερού βράχου αποσκοπούν σε ένα φρεσκάρισμα της εικόνας τους αλλά απηχούν ταυτόχρονα και μία διαφορετική αισθητική της εποχής. Την νέα πρόταση υπογράφει η ειδική σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, έχει εγκριθεί μάλιστα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    «Το υπέροχο ταξίδι που η προετοιμασία του ξεκίνησε πριν 9 μήνες, φτάνει στην πιο δημιουργική του φάση! Στον προγραμματισμό του φωτισμού, στην επιμέλεια της κάθε λεπτομέρειας, κλπ. Εννιά μήνες σχεδιασμός, μελέτες, παρουσιάσεις στο ΚΑΣ, σκληρή δουλειά, κορονοϊός, κούραση, αγωνία …. υπέροχες συνεργασίες, δυσκολίες, και μετά ικανοποίηση, χαρά!! Έχουμε αρκετή δουλειά ακόμη μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά σήμερα αρχίζουμε αυτό το πολύ δημιουργικό ταξίδι», γράφει μάλιστα η ίδια στη σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Όπως είχε δηλώσει εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την μελέτη της Ελευθερίας Ντεκώ «επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου, τονίζει την τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης και μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια». Πράγματι, σύμφωνα με την νέα μελέτη αντικαθίστανται όλοι οι υπάρχοντες λαμπτήρες φωτισμού με νέους τύπου LED με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μικρότερο κόστος συντήρησης και τη δυνατότητα εναλλαγής μορφών φωτισμού.

    Το κόστος του νέου νυχτερινού φωτισμού της Ακρόπολης καλύπτεται από χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει αναλάβει επίσης την εγκατάσταση ανελκυστήρα στον ιερό βράχο.

    Με μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) –με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης– σε σχεδιασμό φωτισμού, χορογραφία και περφόρμανς, η Ελευθερία Ντεκώ έχει εργαστεί ως σχεδιάστρια φωτισμών σε θέατρα της Νέας Υόρκης, της Αθήνας και στην Λυρική Σκηνή,  τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό ενώ υπήρξε διευθύντρια και σχεδιάστρια φωτισμών στις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ