• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: «Πολιτική και αρχαιολογική επιλογή η σωτηρία του τείχους του Πειραιά»

    Το αρχαίο τείχος του Πειραιά σήμερα


    «Με την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται, θα πρέπει να βλέπουμε το Τείχος από τη θάλασσα και να το συναισθανόμαστε στη ξηρά». Με αυτή την εμβληματική φράση, που αποδίδει την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να προστατέψει και να αναδείξει το Θεμιστόκλειο τείχος του Πειραιά ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτό, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη συνόψισε το στόχο των επεμβάσεων στην Πειραϊκή ακτή.

    «Η ανάπλαση της περιοχής, η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση του Θεμιστόκλειου Τείχους είναι πολιτική και αρχαιολογική επιλογή», είπε η υπουργός στη κοινή σύσκεψη που είχε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για την συνολική αστική ανάπλαση της περιοχής σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων με την παράλληλη προστασία του Θεμιστόκλειου τείχους.

    «Η ανέγερση πολυκατοικιών τις περασμένες δεκαετίες μας αφαίρεσε το δικαίωμα της ολοκληρωμένης ανάδειξης του Τείχους», είπε η κυρία Μενδώνη επισημαίνοντας την απαράδεκτη _επιεικώς _ κατάσταση, που επικρατεί σήμερα. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που διαιωνίζεται και κληρονομείται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση αλλά και δημοτικές αρχές, που δεν έχουν δώσει ως τώρα καμία αποφασιστική λύση. Γι΄αυτό και η αυστηρότητα από την μεριά του ΥΠΠΟ με την κυρία Μενδώνη να δηλώνει πως «Οι συνεχείς παλινδρομήσεις πρέπει να τελειώσουν. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εξασφαλίσουμε, ότι δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το μνημείο και ότι θα γίνει με τον σωστό τρόπο η ένταξή του στον ιστό μιας μεγαλούπολης, όπως είναι ο Πειραιάς. Αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία και η ασφάλεια του μνημείου και των διερχομένων».

    Το αρχαίο τείχος του Πειραιά σήμερα

    Ήδη η υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ να συγκεντρώσουν ως τις 25 Ιουλίου όλες τις μελέτες, τις προγραμματικές συμβάσεις αλλά και τις συζητήσεις, που έχουν γίνει κατά καιρούς στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να προκύψει όλο το κρίσιμο υλικό, βάσει του οποίου θα εκτιμηθεί το προς μελέτη έργο και θα τεθούν οι προτεραιότητες. Πριν από το τέλος του μηνός εξάλλου θα υπάρξει και νέα σύσκεψη ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών.

    Το αρχαίο τείχος του Πειραιά σήμερα

    Περιφερειάρχης και δήμαρχος πάντως συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε από κοινού να αποφασιστεί το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων στο Τείχος αναγνωρίζοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι ασύμβατη με την ιστορία του μνημείου. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλι χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων για το σκοπό αυτό.

    Το αρχαίο τείχος του Πειραιά σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ