• City Stories

    Σαββατοκύριακο στην πόλη: Πώς να διασκεδάσουμε δωρεάν αυτό το διήμερο

    • NewsRoom
    Αθήνα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη

    Αθήνα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη


    Ενδιαφέρουσες δωρεάν προτάσεις ψυχαγωγίας στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο!

    Το πρώτο Σαββατοκύριακο του χρόνου ξεκινά πολλά υποσχόμενο, με πλήθος εκδηλώσεων να λαμβάνουν χώρα στην πόλη. Αυτό το Σαββατοκύριακο, πρωταγωνιστούν τα μουσεία, που έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ υπάρχουν προτάσεις για εκθέσεις, ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες.

    Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020

    Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου κάθε έτους.

    «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη» το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

    Διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αφορμή ένα βιβλίο.

    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου (ώρες 10:00-11:30), την 4η διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της πόλης.

    Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα και τη βοήθεια της ιστορικού Λίλας Πατσιάδου, η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Σημείο συνάντησης το κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος, στην Πλάκα.

    Ξενάγηση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

    Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ως σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Αποτελεί ένα φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο.

    Δευτέρα έως Κυριακή στις 16.00

    Σημείο συνάντησης: Κέντρο Επισκεπτών (Ευριπίδου & Δοϊράνης, Καλλιθέα)
    Διάρκεια ξενάγησης: 60′
    Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

    Απαιτείται προεγγραφή, εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 8 ετών.

    Η περιήγηση ακολουθεί διαδρομή που περιλαμβάνει συνεχές περπάτημα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και την χρήση σκαλοπατιών. H εκτιμώμενη χιλιομετρική απόσταση που διανύεται υπολογίζεται στο 1 χλμ.

    Χρήσιμες πληροφορίες:

    • Για τη συμμετοχή σας χρειάζεται να βρίσκεστε στο χώρο 15λεπτά πριν την έναρξη της ξενάγησης.
    • Kάθε Πέμπτη η ξενάγηση θα πραγματοποιείται στα αγγλικά.
    • Η περιήγηση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιείται εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
    • Όλοι οι χώροι του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

    Μαθήματα Υπολογιστών για άτομα 65+ στο ΚΠΙΣΝ

    Καθώς η τεχνολογία κατακλύζει την καθημερινότητά μας, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει την ευκαιρία σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, να μάθουν τις κύριες λειτουργίες, τη χρήση βασικών προγραμμάτων και την πλοήγηση στο διαδίκτυο, γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στη διεκπεραίωση απλών εργασιών, μέσα από πρακτικά βήματα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες ηλικίας 65+, καθώς και σε όσους επιθυμούν να λάβουν βασικές γνώσεις του
    αντικειμένου.

    Δευτέρα-Παρασκευή
    11.00-12.00, 12.30-13.30, 14.00-15.00
    Έως 16 συμμετοχές

    01, 06/01 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα

    Ξεναγήσεις στο ΚΠΙΣΝ

    Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW).

    Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κοινού που το περιβάλλουν. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν από την Υποδοχή των δημόσιων υπολογιστών.

    Διάρκεια ξενάγησης: 90′
    Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 25 άτομα

    • 02, 04, 05, 08, 09, 16, 17, 19, 25, 28, 30, 31/01
    10.00, 12.00, 16.30

    • 03, 07, 29/01
    10.00, 12.00

    • 06, 10, 12, 13, 18, 20, 21, 24/01
    10.00, 12.00, 16.30, 18.00

    • 11, 22/01
    16.30, 18.00

    • 14, 15, 23, 26/01
    16.30

    Ξεναγήσεις στα ελληνικά: 12.00, 16.30, 18.00
    Ξεναγήσεις στα αγγλικά: 10.00

    Τα Χριστουγεννιάτικα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

    Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ημέρες Χριστουγέννων, προτείνει δράσεις διαφορετικού ύφους για όλες τις ηλικίες και πάει όπου… υπάρχουν άνθρωποι. Από 23 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου σε διάφορα σημεία της πόλης του Πειραιά. Μουσικά στιγμιότυπα στα παγκάκια του Πειραιά με το μουσικό σύνολο Libro Coro

    Έκθεση: Μπουρλής Αλέξανδρος, «Τι σκέπτεσαι;»

    Κύριο στοιχείο της δουλειάς του Μπουρλή Αλέξανδρου αποτελεί η γραμμή και η δυνατότητά της να παραλλάσσει διαρκώς το οπτικό περιβάλλον. Με επιρροές από τον κυβισμό και εξπρεσιονιστική διάθεση, στα έργα του αποτυπώνει εικόνες και θέσεις τόσο σύγχρονες στη ροϊκότητά τους, όσο και διαχρονικές. Στο project «What’s on your mind?» προσκαλεί τον παρατηρητή των έργων του να συνομιλήσει, να συνδεθεί και τελικά να δημιουργήσει με τα δικά του μάτια ένα νέο έργο.

    *Ο Καλλιτέχνης θα βρίσκεται καθημερινά στο χώρο της έκθεσης .

    Ομαδική έκθεση «Highlights 2019 – 2020»

    Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση, θεσμός για τη γκαλερί Αστρολάβος, με έργα παλιών, αλλά και νέων καλλιτεχνών.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση, είναι οι : Μ.Αποστολίδου, Κ.Βαρβάκη, Α.Βιτάσταλη, Γ.Γκολφίνος, Χ.Δουζένη, Α.Κατσαμπάνη, Ν.Κερκύρα, Ν.Κρανάκης, Μ.Κελαιδή, Δ.Κωνσταντίνου, Μ.Λεβεντάκου, Κ.Μαρσέλλος, Α.Μουρατίδου, Ν.Μπλιάτκας, Δ.Μυταράς, Α.Μ.Παπαδημητρίου, Ε.Παπαδημητρίου, Α.Παπαδόπουλος, Σ.Παπαθανάση, Τ.Πατρασκίδης, Ν.Περράκη, Φ.Πεχλιβανίδης, Ε.Σιδηροπούλου, Κ.Τσόκλης, Μ.Χάρος, Α.Χρυσού.

    Έκθεση «gobblegum» στο χώρο τέχνης o.art.ath

    Το installation «gobblegum», της Αναστασίας Αλεξανδρή, επιδιώκει να προβάλλει τις φαντασιακές διαστάσεις του σώματος και των ορίων του. Εσωτερικά όργανα προεκτείνονται και αναδιαμορφώνουν διόδους σύνδεσης του μέσα με το έξω. Με την χρήση βιομηχανικών υλικών, ενσωματώνει τα «απομεινάρια» του σημερινού πολιτισμού ως μνήμες στα δέρματα καινούριων σωμάτων. Έτσι, η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα σώμα εν τω γίγνεσθαι που ποτέ δεν ολοκληρώνεται, ποτέ δεν είναι πλήρες, συνεχώς οικοδομείται και εν τέλει προκύπτει ένας καινούριος υβριδικός οργανισμός.

    Επιμέλεια έκθεσης: o.art.ath

    Έργα Κινεζικής Τέχνης από την Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά

    Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης από τη Συλλογή Πασσά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα, στοιχείο που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κινεζικής τέχνης: λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα, που παριστάνουν ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη.

    Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην έκθεση εντάσσονται σε επτά συνολικά θεματικές ενότητες: Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος, Μεγαλείο και Πολυτέλεια, Ο κόσμος των συμβόλων, Γυναικείο κάλλος, Αντικείμενα λατρείας, Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες και Ζωγραφική στο λίθο.

    Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ενότητα στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου της Δούκισσας, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ