• ΥΓΕΙΑ

    Απόκριες, σχολικές εκδρομές και διασκέδαση στην ατζέντα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

    άτομα διασκεδάζουν σε καρναβάλι


    Η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων στις Μονάδες δίνει ελπίδες ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ. Σήμερα στις 14:00 μμ συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στην ατζέντα είναι οι Απόκριες, οι σχολικές εκδρομές, αλλά και η διασκέδαση.

    Μπορεί να παρατηρείται μια αργή αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας της COVID-19, ωστόσο για κάποιους δεν είναι η στιγμή να προχωρήσει η περαιτέρω άρση των μέτρων. «Μελανό» σημείο οι 1.417 θάνατοι ασθενών λόγω επιπλοκών της COVID-19 από την αρχή του τρέχοντος μήνα.

    Αντικρουόμενες απόψεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

    «Είναι μια εύθραυστη ισορροπία, μπορεί να το μετανιώσουμε, εάν εισηγηθούμε άρση των μέτρων», μας έλεγαν με έκδηλη ανησυχία μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

    «Πολύς κόσμος χάνει το μέτρο και είναι πολύ εύκολο σε μια εορταστική περίσταση, όπως οι Απόκριες, η κατάσταση να ξεφύγει, ασχέτως καλών προθέσεων. Δεν θέλει πολύ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Στον αντίποδα ορισμένοι επιστήμονες τονίζουν ότι ήρθε η ώρα να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ότι δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι αυτής της κατάστασης για πολύ ακόμη, πολύ, δε, περισσότερο που η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται έστω κι αργά.

    Η ατζέντα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

    Οι επιστήμονες συνεδριάζουν σήμερα, προκειμένου να αξιολογήσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, βάσει των οποίων θα κριθεί η άρση ή η διατήρηση ορισμένων μέτρων. Πάντως οι πληροφορίες μέχρι αυτήν την ώρα συγκλίνουν στην μερική άρση.

    Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 489 διασωληνωμένους, πτώση σημειώνεται και στις νέες εισαγωγές, που τον τελευταίο καιρό αφορούν σε ασθενείς που φέρουν την κυρίαρχη παραλλαγή Όμικρον. Επιπλέον 4.155 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις Μονάδες.

    • Η εισήγηση, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να αφορά σε άρση της απαγόρευσης των όρθιων στην εστίαση και στη διασκέδαση.
    • Πιθανόν να αυξηθεί και η πληρότητα στα γήπεδα και να φτάσει το 50% σε σχέση με το 10%.
    • Παράλληλα θα συζητηθούν και οι σχολικές εκδρομές, κάτι που οι μαθητές το λαχταράνε γιατί τους έχει λείψει και γιατί κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην κανονικότητα.
    • Όσον αφορά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι αποκριάτικες παρελάσεις φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθούν – η συμμετοχή πολλών ατόμων στις εορταστικές εκδηλώσεις είναι βέβαιο πως θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση στα κρούσματα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιτραπούν μικρές εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο, μένει να το δούμε.

    Αργή αποκλιμάκωση

    Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι ειδικοί, όσο και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχαν προαναγγείλει εδώ και μέρες τη χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, τουλάχιστον, πολίτες.

    Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 21.412 κρούσματα με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 4,14%. Ο επιδημιολογικός χάρτης παραμένει «κόκκινος» σε όλη τη χώρα.

    Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα (+454%) και στην Ξάνθη (+42%), οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Αλεξανδρούπολη (+17%) και στα Ιωάννινα (+20%).

    Διαβάστε επίσης

    21.412 νέα κρούσματα, 77 θάνατοι και 489 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    Εκρηκτική αύξηση 454% στο ιικό φορτίο στα λύματα της Κέρκυρας

    ΕΟΔΥ: Διευκρινίσεις για την αποτύπωση του αριθμού των θανάτων από κορονοϊό



    ΣΧΟΛΙΑ