• City Stories

    Πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τρίτη (16 Οκτωβρίου)

    Αθήνα


    Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, πολλές από τις οποίες αφορούν διαλέξεις, παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

    Δείτε παρακάτω τέσσερις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο αυτή την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018, σε διάφορα μέρη της Αθήνας, από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το βράδυ.

    1. Διάλεξη και Περιήγηση – Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης με μια διάλεξη και στη συνέχεια περιήγηση στο μουσείο, που θα διεξαχθούν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 17:30-19:30.

    Ειδικότερα:

    1) 17:30-18:30: Διάλεξη της Δρ Γεωργιάννας Μωραΐτου, προϊσταμένης του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τίτλο “180 χρόνια συντήρησης αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Από τον τεχνικό ρόλο απασχόλησης στο επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και στην επιστήμη της συντήρησης”. Στο Αμφιθέατρο του ΕΑΜ (είσοδος ελεύθερη από Τοσίτσα 1).

    2) 18:30-19:30: Θεματική περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους με θέμα τα ίχνη των επεμβάσεων συντήρησης στα αρχαία έργα. Συγκέντρωση ομάδας στις Πληροφορίες του Μουσείου (Μνημειακός προθάλαμος κεντρικής εισόδου).Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν χρειάζονται δηλώσεις συμμετοχής.

    Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Πότε:
    Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
    17.30

    Πού:
    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
    Αμφιθέατρο του ΕΑΜ (είσοδος ελεύθερη από Τοσίτσα 1)
    Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1, Νεάπολη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη (Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν χρειάζονται δηλώσεις συμμετοχής.)

    2. Συνάντηση με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη στην Κηφισιά

    To βιβλιοπωλείο Σπόρος (Sporos) και οι Εκδόσεις Πατάκη (Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers) σας προσκαλούν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 στις 19:00 σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη (Χρήστος Α. Χωμενίδης) με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ο Φοίνικας».

    «Εµπνευσµένος από τον έρωτα της Εύας Πάλµερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωµένος στα αληθινά γεγονότα— ο Φοίνικας είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωµενίδη.

    Καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Κα­ρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη…

    Κυρίως όµως ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

    Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί —έστω και αθέατος— από την αρχή του µυθιστορήµατος. Και αποθεώνεται στο τέλος του».

    Πότε:
    Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Βιβλιοπωλείο Σπόρος
    Γεωργίου Δροσίνη 7, Κηφισιά

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Νίκη Νικολαΐδη έκθεση “H μόνη μας Πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία” στη Gallery 7

    Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της την αρχιτέκτων μηχανικό και εικαστικό Ντιάνα Γιαννοπούλου (Ντιάνα), η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά, μια σειρά έργων ζωγραφικής σε ακρυλικά και λάδι, κάτω από το γενικό τίτλο “…στη χώρα των παραμυθιών”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 16 Νοεμβρίου 2018.

    «Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις…», είχε πει κάποτε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν…Σήμερα, η Ντιάνα Γιαννοπούλου με το χρωστήρα της τέχνης της αφηγείται πολύ καλά αυτές τις ιστορίες! Μας προσφέρει μια σειρά από ευφάνταστες εικαστικές δημιουργίες, απόρροια ενός γνήσιου καλλιτεχνικού ενστίκτου, όλες θαυμαστές, κάθε μια παράθυρο που μας μεταφέρει στη χώρα των παραμυθιών των παιδικών μας χρόνων…Εικόνες που αποκαλύπτονται μπροστά μας, χορεύοντας με χρώμα, συναίσθημα, κίνηση, σε απόλυτη αρμονία, ανοίγοντάς μας την ψυχή, το μυαλό και τη ματιά…
    Σερέζη Αλέξια

    Πότε:
    Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Gallery 7
    Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Προβολή – Σκηνές Από Έναν Γάμο στο Χυτήριο

    Στην κλειστή αίθουσα.

    Σκηνοθεσία Ίνγκμαν Μπέργκμαν με τους: Λιβ Ούλμαν, Έρλαντ Γιόζεφσον

    Η ταινία αποτελείται από 6 μέρη, το καθένα από τα οποία περιγράφει τη ζωή και τη σχέση ενός ζευγαριού κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας. Ο Γιόχαν (‘Ερλαντ Γιόζεφσον) είναι καθηγητής πανεπιστημίου, και η Μαριάννα (Λιβ Ούλμαν) είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στα διαζύγια. Έχουν πετυχημένες καριέρες και ευημερία, και φαίνεται να έχουν και τον τέλειο γάμο.

    Μια μέρα όμως καταλαβαίνουν ότι κάτι τους διαφεύγει. Ένα βράδυ υποδέχονται ένα φιλικό ζευγάρι που βρίσκεται στα πρόθυρα του διαζυγίου που σαν να τους δείχνει τη μελλοντική προοπτική τους.

    Κούραση, ψέματα, εγωισμός και επιτέλους απιστία οδηγούν τη φαινομενικά ευτυχή οικογένεια στο διαζύγιο. Αλλά πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλο, και έτσι ο χωρισμός τους απρόσμενα αναζωογονεί την αγάπη τους.

    Στη τελευταία σκηνή της ταινίας βλέπουμε τη Μαριάννα και τον Γιόχαν, ξαναπαντρεμένους και τους δύο, χρησιμοποιώντας την απουσία των συζύγων τους να συναντιούνται κρυφά στο εξοχικό των φίλων.

    Πότε:
    Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Χυτήριο
    Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    5. “Η Δίκη του Σωκράτη” στον Πολυχώρο δήμου Αθηναίων “Άννα & Μαρία Καλουτά”

    Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 20:30 στον Πολυχώρο “Άννα & Μαρία Καλουτά” τη θεατρική παράσταση Η Δίκη του Σωκράτη με τον Γιάννη Μόρτζο από το “Θέατρο Τέσσερις Εποχές”, μια ρηξικέλευθη σκηνική παρουσίαση βασισμένη σε κείμενα του Πλάτωνα, Ξενοφώντα και Βάρναλη.

    Το έργο:

    Οι ιδέες του Σωκράτη, που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού, όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα και το νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή. Ένας από τους δικαστές που παρευρέθηκαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται από το βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα.

    Ταυτότητα της παράστασης:

    Θεατρική προσαρμογή (βασισμένη σε κείμενα Πλάτωνα – Ξενοφώντα και Κώστα Βάρναλη) – Σκηνοθεσία: Γιούλη Ζήκου| Σκηνικά- κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης| Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης| Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος| Φωτογράφιση: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης| Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής| Εκτέλεση Σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης| Ζωγραφική Σκηνικών: Ευθύμιος Ζήσης| Εκτέλεση Κοστουμιών: Ελένη Μελισάρη| Περούκες: Ευγενία | Κομμώσεις: Όλγα Νικόλα

    Τα πρόσωπα του έργου:

    Σωκράτης: Γιάννης Μόρτζος | Δικαστής: Μανώλης Γεραπετρίτης| Μαθητής: Ηλίας Γκογιάννος| Φοιτητής- Κρίτων: Γιώργος Μαγκίνης| Φοιτήτρια: Ελεάννα Πουλίδα|
    Α΄ Νόμος: Ελεάννα Πουλίδα| Β΄ Νόμος: Μανώλης Γεραπετρίτης| Γ΄ Νόμος: Ηλίας Γκογιάννος

    Πότε:
    Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Πολυχώρος δήμου Αθηναίων “Άννα & Μαρία Καλουτά”
    Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ΕΛΣ και το ΚΠΙΣΝ γιορτάζουν τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι με ένα σπουδαίο αφιέρωμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ιστορίες αυτοκινήτου»: Θεματική βραδιά στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Χρήστος Ταμπουρατζής στο ΚΠΙΣΝ: Groovy διάθεση, jazz ρυθμοί και παρουσίαση άλμπουμ



    ΣΧΟΛΙΑ