• City Stories

    Πέντε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Παρασκευή (5 Οκτωβρίου)

    The Parthenon in Athens


    Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, πολλές από τις οποίες αφορούν διαλέξεις, ομιλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

    Δείτε παρακάτω πέντε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, σε διάφορα μέρη της Αθήνας δωρεάν.

    1. Διεθνής Συνάντηση “Art and the Life Sciences: Ethics and perspectives” στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

    Τέχνη και Βιοεπιστήμες: Ηθική & Προοπτικές

    Το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών αγαθών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών συνδιοργανώνουν τη Διεθνή Συνάντηση με θέμα: “Art & the Life Sciences: Ethics & perspectives / Τέχνη και Βιοεπιστήμες: Ηθική & Προοπτικές” την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018 στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256). Στη συνάντηση θα παρευρεθούν ως ομιλητές σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές τέχνης, ανταλλάσσοντας απόψεις με Έλληνες ακαδημαϊκούς, οι οποίοι διαθέτουν διεθνή ερευνητική παρουσία στον χώρο της σύγκλισης της τέχνης με τις βιοεπιστήμες.

    Από τον διεθνή χώρο προσκεκλημένοι είναι οι Kristiina Ljokkoi, Αντιπρόεδρος της Finnish Society for Bioarts, οι Βρετανοί καλλιτέχνες Anna Dumitriu & Alex May και η Γαλλίδα επιμελήτρια τέχνης Annick Bureaud, Διευθύντρια του Leonardo/OLATS, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις στη δημιουργία έργων σύγχρονης τέχνης και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων που προϋποθέτουν διεπιστημονική συνεργασία. Οι διεθνείς καλεσμένοι θα συζητήσουν με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς Καθηγητή Γεώργιο Παναγιάρη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Επίκουρη Καθηγήτρια Ασημίνα Κανιάρη από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καθως επίσης και με το κοινό, τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη συνεργασία καλλιτεχνών με επιστήμονες από το πεδίο των βιοεπιστημών, αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται για τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

    Η δημόσια συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η Γαλλίδα επιμελήτρια και Διευθύντρια του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού Leonardo/OLATS, Annick Bureaud, θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι τέχνες γίνονται σήμερα αντιληπτές μέσα από το πεδίο των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, σε σχέση με το πως αυτές γίνονται αντιληπτές σε άλλες χώρες. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα όπως: ποιες μέθοδοι διεπιστημονικής συνεργασίας καρποφορούν ή όχι και για ποιους λόγους; Γιατί οι τέχνες είναι ζωτικής σημασίας στην επιστημονική έρευνα, όταν αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ερευνητικής χρηματοδότησης; Διαφαίνεται η ύπαρξη κάποιας αρτιγενούς πολιτισμικής μετάβασης;

    Οι ομιλίες και η συζήτηση θα πραγματοποιηθούν στην Αγγλική γλώσσα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

    Πότε:
    Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018
    17.00 – 20.00

    Πού:
    Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
    Πειραιώς 256, Ταύρος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    2. Yoga στο ΚΠΙΣΝ

    Μέσα από τη yoga σώμα και πνεύμα συνδέονται, ακολουθώντας ήπιες πρακτικές που περιλαμβάνουν αναπνοές asanas και χαλάρωση, με σκοπό την ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσης, της ηρεμίας και της θετικής σκέψης.

    Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

    (έως 30 συμμετοχές με σειρά προτεραιότητας)

    Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της δραστηριότητας 30’ νωρίτερα.

    Πότε:
    Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018
    18.00 – 19.30

    Πού:
    Πανοραμικά Σκαλιά
    ΚΠΙΣΝ
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    3. Παρουσίαση του βιβλίου “Μικρό αφιέρωμα στον Mario Vitti” στο Ιταλικό Ινστιτούτο

    Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19.00 στην παρουσίαση του βιβλίου “Μικρό αφιέρωμα στον Mario Vitti”.

    Ομιλητές:
    Bertrand Bouvier, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης
    Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κριτικός λογοτεχνίας
    Συντονισμός: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, υπεύθυνος εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη

    Παρουσία του Mario Vitti.

    Οι ομιλίες θα γίνουν στην ελληνική γλώσσα.

    Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη.

    Πότε:
    Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Ιταλικό Ινστιτούτο -Αίθουσα Εκδηλώσεων
    Πατησίων 47, Βικτώρια

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4. Happening “Όταν ο Απόλλωνας συνάντησε την Κάισσα…” στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”

    Στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού: Τέχνες και Αφήγηση που διοργανώνει το Athens Culture Net, η Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής διοργανώνουν ένα πρωτότυπο happening γύρω από το σκάκι και τη μουσική, που θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα. Καλεσμένος ο μουσικός και σκακιστής Αχιλλέας Ζωγράφος, συγγραφέας του βιβλίου “Music and Chess: Apollo Meets Caissa”.

    Πρόγραμμα:
    • 20:00 Ομιλία του συγγραφέα με παράλληλη συναυλία πιάνου με έργα συνθετών από τον J.S. Bach ως τον Philip Glass, όπου θα φωτιστεί η αναπάντεχη σχέση της σκακιστικής σκέψης με τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση.

    • 21:30 Τρία παράλληλα σκακιστικά σιμουλτανέ όπου πρωταθλητές Ελλάδας και διεθνείς μαιτρ αντιμετωπίζουν μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους, ηθοποιούς και άλλους φίλους της Βιβλιοθήκης και του Μεγάρου.

    Η ομιλία και η ταυτόχρονη συναυλία πιάνου θα γίνει στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ τα σκακιστικά σιμουλτανέ θα διεξαχθούν στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης και στο Φουαγιέ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών., διοργανώνουν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Οι εγγραφές για συμμετοχή στα σκακιστικά σιμουλτανέ ολοκληρώθηκαν.

    Πότε:
    Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”
    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθηνών

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    5. Jazz βραδιά “Τhe music flows in you” στη Gallery Genesis

    Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, θα διεξαχθεί η «Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net» και η gallery genesis συμμετέχοντας στο Gallery Night, θα παρουσιάσει τον Γιάννη Κινινή (Σαξόφωνο) και τον Γιάννη Χούλη (κιθάρα) σε γνωστές jazz συνθέσεις αλλά και αυτοσχεδιασμούς.

    Η μουσική συνομιλία με τα έργα της έκθεσης «Ροές» της Ιωσηφίνας Κοσμά θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Πότε:
    Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018
    21.30

    Πού:
    Gallery Genesis
    Χάρητος 35, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Dance World Festival: Τρεις μέρες, δεκάδες χοροί, μια μοναδική εμπειρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι εκδηλώσεις του Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Δείτε το πρόγραμμα!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ελληνικό Oktoberfest» στο ΚΠΙΣΝ: Αέρας από Μόναχο, γερμανικές λιχουδιές και άφθονη μπύρα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πρώτο «Balance Fest» στην Ελλάδα: Μια ολοήμερη γιορτή σε έναν κρυφό παράδεισο!



    ΣΧΟΛΙΑ