• Πολιτισμός

    Ο ξένος Τύπος μιλάει για το ελληνικό #MeToo – Αναφορά σε καταγγελίες και ονόματα

    Τζένη Μπότση


    «Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση συνταράσσουν τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο». Οι ειδήσεις για το μεγάλο σκάνδαλο, που έχει σοκάρει την ελληνική κοινωνία έφθασαν και στους «New York Times».

    Σε ένα εκτενές δημοσίευμά τους με τον προαναφερόμενο τίτλο παραθέτουν γεγονότα, ονόματα αλλά και την γενική εικόνα, που αποτυπώνει την κατάσταση μιας «Καταιγίδας καταγγελιών εις βάρος ευυπόληπτων προσωπικοτήτων», όπως αναφέρει. Επισημαίνει μάλιστα, ότι στο ελληνικό #MeToo εμπλέκονται τόσο γυναίκες όσο και άνδρες που έχουν βρεθεί στη θέση του θύματος.

    «Δεκάδες ηθοποιοί έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ορισμένους από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, με αποτέλεσμα τις απολύσεις και παραιτήσεις ατόμων με υψηλές θέσεις», αναφέρει το δημοσίευμα των «New York Times». Προσθέτοντας, ότι σύμφωνα με πηγή του αρκετές από τις υποθέσεις αυτές αναμένεται να φθάσουν στη δικαιοσύνη, αν και έχει παρέλθει χρόνος από τότε που συνέβησαν οι αξιόποινες πράξεις.

    «Η καταιγίδα καταγγελιών εναντίον φτασμένων ονομάτων και ευυπόληπτων προσωπικοτήτων στον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο έρχεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου παρόμοιες κακοποιήσεις ψιθυρίζονταν για χρόνια αλλά ποτέ δεν συζητούνταν, πόσω μάλλον να ακολουθήσουν τη νομική οδό», αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα.

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι και η γαλλική «Le Figaro» είχε την περασμένη εβδομάδα άρθρο με τίτλο «Στην Ελλάδα, το κίνημα #MeToo συνταράσσει τον καλλιτεχνικό χώρο», στο οποίο αναφερόταν η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, που οδήγησε στην σωρεία αποκαλύψεων που ακολούθησαν.

    Σοφία Μπεκατώρου

    Το δημοσίευμα των «New York Times» πάντως, καθώς επικεντρώνεται στον καλλιτεχνικό χώρο αναφέρει ακόμη και ονόματα καταγγελλόντων και καταγγελλομένων. Έτσι παραθέτει τις καταγγελίες εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς και την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου:

    «Διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν κατηγορηθεί για παρενόχληση ή επίθεση και απομακρύνθηκαν από υψηλές καλλιτεχνικές θέσεις», αναφέρει το δημοσίευμα. Και προσθέτει: «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, Δημήτρης Λιγνάδης, παραιτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου μετά από καταγγελίες που υπαινίσσονται, ότι παρενόχλησε σεξουαλικά νέους ηθοποιούς. Ο ίδιος αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες , ωστόσο, από τότε που παραιτήθηκε, οι αναφορές εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση αυξήθηκαν».

    Οι «New York Times» αναφέρονται επίσης στις τρεις Ελληνίδες ηθοποιούς την Τζένη Μπότση, την Αγγελική Λάμπρη και την Λουκία Μιχαλά, που με κοινή δήλωσή τους στα τέλη Ιανουαρίου κατήγγειλαν τον Κώστα Σπυρόπουλο για σεξουαλική παρενόχληση.

    Όπως αναγράφεται στο δημοσίευμα «Ο ίδιος με δήλωσή του στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε συγγνώμη για την όποια προσβολή, ενώ στη συνέχεια στράφηκε με νομικά μέσα εναντίον ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών για να τους απαγορεύσει να αναφέρουν το όνομά του σε συνδυασμό με τις καταγγελίες, λέγοντας ότι ήταν ψευδείς και παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του».

    Αναφερόμενο εξάλλου το δημοσίευμα, ειδικά στην Τζένη Μπότση, μιλάει για την «μία από τις τρεις ηθοποιούς, που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην κυρία Μπεκατώρου για το γεγονός, ότι έσπασε τον κώδικα σιωπής. Η κυρία Μπότση ήταν μια από τις πολλές καλλιτέχνιδες, που είπαν, ότι η κυρία Μπεκατώρου τους ενέπνευσε να προχωρήσουν», γράφει.

    «Επτά ηθοποιοί έχουν κατηγορήσει έναν άλλο εξέχοντα σκηνοθέτη και ηθοποιό, τον Γιώργο Κιμούλη, για λεκτική και σωματική κακοποίηση, αν και όχι για σεξουαλική παρενόχληση», σημειώνουν επίσης οι «New York Times».

    Προσθέτοντας, ότι «Ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες ως ‘απαράδεκτες και ψευδείς’ και ότι μήνυσε μία από τις ηθοποιούς».

    Τέλος στο δημοσίευμα αναφέρεται και το όνομα του Χάρη Τζωρτζάκη, ενός από τους τρεις άνδρες ηθοποιούς που κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα για σεξουαλική παρενόχληση. Παραθέτοντας ωστόσο και την απάντηση του σκηνοθέτη μέσω Facebook, ότι «Δεν έχω πιέσει ποτέ κανέναν να συμπεριφερθεί με τρόπο που δεν επιθυμεί».

    Διαβάστε επίσης:

    #ΜeΤοο και Δημήτρης Λιγνάδης… Με το κύρος του Κ. Γεωργουσόπουλου

    #Metoo στη Σχολή του Εθνικού Θέατρου, ο Λιβαθινός, η Καρύδη, η Ζέτα…

    Τέλος στη σιωπή: Ο Σπύρος Μπιμπίλας θα καταθέσει στον εισαγγελέα για τις καταγγελίες των ηθοποιών



    ΣΧΟΛΙΑ