• Πολιτισμός

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, πρώτος αναλογικός υπολογιστής του κόσμου εμπνέει τον Ιντιάνα Τζόουνς

    Ο Χάρισον Φορντ ως Ιντιάνα Τζόουνς στην νέα ταινία «Το κάλεσμα του πεπρωμένου»

    Ο Χάρισον Φορντ ως Ιντιάνα Τζόουνς στην νέα ταινία «Το κάλεσμα του πεπρωμένου»


    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η θεά Αθηνά, αρχαίοι ναοί και Ρωμαίοι στρατιώτες, όλοι και όλα μαζί στην νέα ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς.

    Αν περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων όμως, είχε στόχο να πλοηγήσει σωστά τους αρχαίους ναυτικούς, ένας αντίστοιχος  της σημερινής -σχεδόν – εποχής, πού θα μπορούσε να οδηγήσει τον διάσημο Ίντι;

    Το ερώτημα απασχολεί τα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά έντυπα, αφού οι πληροφορίες σχετικά με την νέα, και τελευταία, ταινία του Χάρισον Φορντ στο ρόλο του τολμηρού αρχαιολόγου μιλούν καθαρά για την ύπαρξη ενός μηχανισμού, που τον παρομοιάζουν με αυτόν των Αντικυθήρων.

    Όπως είναι γνωστό, το πολύπλοκο μηχάνημα  του  2ου – 1ου π.Χ. αιώνα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να προβλέπει τα ουράνια φαινόμενα και μάλιστα με τρόπο, που δεν έχει γίνει ακόμη απόλυτα κατανοητός.

    Αυτός ο πρώτος, γνωστός, αναλογικός υπολογιστής  της ανθρωπότητας, όπως έχει χαρακτηρισθεί, ένα πραγματικό θαύμα αρχαίας τεχνολογίας φέρεται λοιπόν, να είναι το μοντέλο για το παράξενο κυκλικό μηχάνημα, που εμφανίζεται στο τρέιλερ της ταινίας.

    Μυστηριώδες αντικείμενο που μιμείται τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
    Μυστηριώδες αντικείμενο που μιμείται τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

    Η πλοήγηση στις θάλασσες της αρχαιότητας είχε ως προορισμούς νησιά και ξηρές με υπήνεμα λιμάνια. Σήμερα όμως, δεν φτάνει αυτό, γιατί σήμερα υπάρχει και το διάστημα! Και τι σύμπτωση: Η ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το  κάλεσμα του πεπρωμένου» διαδραματίζεται στην δεκαετία του ΄60, όταν οι μεγάλες δυνάμεις είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την κατάκτηση του διαστήματος με πρώτο στόχο τη σελήνη.

    Μπορεί λοιπόν, να πρόκειται για μία ταινία, που αφηγείται την ιστορία ενός ταξιδιού στο χρόνο; Ναι, απαντούν όσοι μελετούν καλύτερα το θέμα, αν και έχοντας υπ΄όψιν τις προηγούμενες ταινίες της σειράς, τα πράγματα ούτε τόσο απλά θα είναι, ούτε τόσο μονοδιάστατα.

    Μυστηριώδες αντικείμενο που μιμείται τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
    Μυστηριώδες αντικείμενο που μιμείται τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

    Το ελληνικό αλφάβητο

    Γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου είναι χαραγμένα στον εσωτερικό δακτύλιο του μηχανισμού της ταινίας, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ενώ ξεχωρίζει και ένας ακόμη δακτύλιος με τους μήνες του έτους, με λατινικά στοιχεία αυτή τη φορά. Αλλά και πέρα από τον μηχανισμό: Αρχαία ερείπια εμφανίζονται σε διάφορες σκηνές.

    Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Ίντι φαίνεται να κοιτάζει έκπληκτος ένα άγαλμα, που ούτε λίγο ούτε πολύ μοιάζει με την θεά Αθηνά. Είναι καθισμένη σε θρόνο, φορά την αιγίδα που πλαισιώνεται από φίδια ενώ στο ένα χέρι κρατά ένα δόρυ και στο άλλο μια κουκουβάγια με ανοιγμένα φτερά.

    Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η θεά Αθηνά
    Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η θεά Αθηνά

    Αλλά οι εκπλήξεις συνεχίζονται με την παρουσία ρωμαίων στρατιωτών με τα ωραία τους κόκκινα ρούχα να κωπηλατούν με μια βάρκα σε ποτάμι. Κι όταν βγαίνουν κραδαίνουν απειλητικά τα σπαθιά τους προ του άγνωστο εχθρό!  Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς, ότι η φαντασία επιτρέπει αυτά τα άλματα στο χρόνο με μεγάλη ευκολία.

    Γυρίσματα πάντως, έγιναν μεταξύ άλλων στη Σικελία και συγκεκριμένα στις Συρακούσες σε τοποθεσίες όπως το σπήλαιο του Διονύσου και το Σπήλαιο ντεϊ Κορντάρι, στο αρχαιολογικό πάρκο της Νεάπολης και στο Καστέλο Μανιάτσε, επίσης στον αρχαίο ναό της Σεγέστα στο Τράπανι και αλλού.

    Ο Χάρισον Φορντ και η Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ σε σκηνή της ταινίας μπροστά σε αρχαίο ναό στη Σικελία
    Ο Χάρισον Φορντ και η Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ σε σκηνή της ταινίας μπροστά σε αρχαίο ναό στη Σικελία

    Το κυνήγι των Ναζί

    Ως τώρα ο δρ Χένρι Τζόουνς Τζούνιορ, ιδιοφυής αμερικανός επιστήμονας – τυχοδιώκτης έχει ανακαλύψει την Κιβωτό της Διαθήκης, το Άγιο Δισκοπότηρο, τη μαγική πέτρα ενός χωριού στην Ινδία και τα κρυστάλλινα κρανία στο Περού. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν θα μπορούσε να μείνει απ΄έξω…

    Ο Ιντιάνα Τζόουνς εν δράσει
    Ο Ιντιάνα Τζόουνς εν δράσει

    Σύμφωνα με το σενάριο –όπως έχει διαρρεύσει τουλάχιστον- , το 1969 ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι ανήσυχος απέναντι στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να φθάσουν πρώτοι στη σελήνη.

    Το γεγονός, ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει στρατολογήσει έναν πρώην Ναζί, προκειμένου να την βοηθήσει ώστε να επικρατήσει της Σοβιετικής Ένωσης σ΄αυτόν τον αγώνα, τον καθιστά εξαιρετικά δύσπιστο. Αποφασίζει λοιπόν να αναλάβει πρωτοβουλίες  με τη βοήθεια της βαφτιστήρας του Έλενας (Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ), η οποία τον συνοδεύει στην προσπάθειά του.

    Το καπέλο και το μαστίγιο του Ίντι
    Το καπέλο και το μαστίγιο του Ίντι

    Όπως λέει ένας από τους σεναριογράφους της ταινίας, ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας  Τζες Μπάτεργουερθ  «Υπήρξε ένα πραγματικό γεγονός στην ιστορία και αυτό ήταν, ότι το ταξίδι στο διάστημα και η προσελήνωση διεξήχθη από ένα σωρό πρώην Ναζί. Και το πόσο “πρώην” είναι αυτό, που απασχόλησε τον ήρωά μας».

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Συγκεκριμένα ο κακός της υπόθεσης, που τον ερμηνεύει ο Μας Μίκελσεν θέλει να πάρει «κάτι» στα χέρια του, που θα τον βοηθήσει να κάνει τον κόσμο καλύτερο, κατά τη γνώμη του. Ο Ιντιάνα Τζόουνς θέλει να το πάρει και αυτός!  Είναι όμως αυτό το αντικείμενο μια φανταστική εκδοχή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ικανή να μετακινεί τους ανθρώπους στο χρόνο; Στο σινεμά όλα γίνονται, αρκεί να περιμένει κανείς ως τον Ιούλιο του 2023 που θα κάνει πρεμιέρα τη ταινία.

    Ανάλυση σε τμήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
    Ανάλυση σε τμήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

    Διαβάστε επίσης:

    Στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου το σπίτι του Λεονάρντο ντα Βίντσι

    Τι συμβολίζει σήμερα η φάτνη του Χριστού; – Ποδοσφαιριστές, πολιτικοί, αστροναύτες οι νέοι «ήρωες»



    ΣΧΟΛΙΑ