• City Stories

    Ο Γάλλος φιλόσοφος Michael Fœssel απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

    • NewsRoom


    Διάλεξη με θέμα «Το μέλλον της ελευθερίας» δίνει απόψε ο Γάλλος φιλόσοφος Michael Fœssel στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη Σκέψη».

    Στη διάλεξή του, ο Michael Fœssel θα επιχειρήσει να δείξει ποιο είναι το μέλλον που διαγράφεται για μια ελευθερία που δεν περιορίζεται σε εκείνη της επιχειρηματικής ελευθερίας.

    Από το 1750 έως το 1830, η Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Σε αυτό το διάστημα, η Γαλλική Επανάσταση ξεσπάει ξαφνικά και φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της ιστορικής χειραφέτησης της ανθρωπότητας. Αποτελεί ένα απόλυτο συμβάν: για πρώτη φορά, η ελευθερία γίνεται το κύριο αντικείμενο της σκέψης, στη θέση του Θεού ή της φύσης, καθώς η λαϊκή κυριαρχία και η αυτονομία καθίστανται ορίζοντες της φιλοσοφίας.

    Σε στοχαστές όπως ο Ρουσσώ, ο Καντ και ο Χέγκελ, η ελευθερία γίνεται μια ιδέα, η οποία καθιστά δυνατή όχι μόνο στην κατανόηση του κόσμου αλλά και στην αντίληψη του νοήματος της ιστορίας.

    Τι απομένει σε εμάς, σήμερα, από εκείνη την πίστη τους στην ελευθερία; Τη στιγμή που η ελευθερία διακηρύσσεται παντού, μήπως έχει χάσει το πολιτικό της νόημα; Ο φιλελευθερισμός εκφράζει πλήρως την ελευθερία ή μήπως συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση της στο όνομα των υποτιθέμενων αρετών της αγοράς;

    Έχοντας διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, ο Michaël Foessel είναι σήμερα καθηγητής φιλοσοφίας στην École Polytechnique του Παρισιού. Είναι μέλος του συντακτικού συμβουλίου της Επιθεώρησης Esprit και διευθύνει τη σειρά L’ordre philosophique των εκδόσεων Seuil. Το σπουδαίο φιλοσοφικό του έργο ξεχωρίζει με βιβλία, όπως τα Après la fin du monde : Critique de la raison apocalyptique (Seuil, 2013), Le Temps de la consolation (Seuil, 2015, Ο καιρός της παρηγοριάς, εκδόσεις Πόλις), La Nuit. Vivre sans témoin (Éditions Autrement, 2017), και τέλος L’Avenir de la liberté (PUF).

    Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19.30΄ στο Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

    Ο Γιώργος Φαράκλας, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών θα έχει τον συντονισμό της εκδήλωσης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δωρεάν προβολές ταινιών στον Χειμερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Ηλιούπολης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο σοκολατένιο φεστιβάλ έρχεται στην Ελλάδα!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξι ενδιαφέρουσες διαλέξεις και ομιλίες με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ