• City Stories

    Έξι ενδιαφέρουσες διαλέξεις και ομιλίες με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα


    Έξι διαλέξεις, ομιλίες αλλά και συζητήσεις, πραγματοποιούνται αυτή τη βδομάδα σε διάφορους χώρους της Αθήνας, σε οργανισμούς και φορείς.

    Οι διαλέξεις πραγματεύονται διαφορετικά θέματα, είναι με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτές προς το κοινό, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Δείτε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:

    1. Διάλεξη του Michaël Foessel στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

    Το μέλλον της ελευθερίας
    Κύκλος «Σύγχρονη Σκέψη»
    06.11.2018, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

    Από το 1750 έως το 1830, η Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Σε αυτό το διάστημα, η Γαλλική Επανάσταση ξεσπάει ξαφνικά και φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της ιστορικής χειραφέτησης της ανθρωπότητας. Αποτελεί ένα απόλυτο συμβάν: για πρώτη φορά, η ελευθερία γίνεται το κύριο αντικείμενο της σκέψης, στη θέση του Θεού ή της φύσης, καθώς η λαϊκή κυριαρχία και η αυτονομία καθίστανται ορίζοντες της φιλοσοφίας.

    Σε στοχαστές όπως ο Ρουσσώ, ο Καντ και ο Χέγκελ, η ελευθερία γίνεται μια ιδέα η οποία καθιστά δυνατή όχι μόνο την κατανόηση του κόσμου αλλά και την αντίληψη του νοήματος της ιστορίας.

    Τι απομένει σε εμάς, σήμερα, από εκείνη την πίστη τους στην ελευθερία; Τη στιγμή που η ελευθερία διακηρύσσεται παντού, μήπως έχει χάσει το πολιτικό της νόημα; Ο φιλελευθερισμός εκφράζει πλήρως την ελευθερία ή μήπως συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση της στο όνομα των υποτιθέμενων αρετών της αγοράς;

    Στη διάλεξή του, ο Michael Fœssel θα επιχειρήσει να δείξει ποιο είναι το μέλλον που διαγράφεται για μια ελευθερία που δεν περιορίζεται σε εκείνη της επιχειρηματικής ελευθερίας.

    Έχοντας διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, ο Michaël Foessel είναι σήμερα καθηγητής φιλοσοφίας στην École Polytechnique του Παρισιού. Είναι μέλος του συντακτικού συμβουλίου της Επιθεώρησης Esprit και διευθύνει τη σειρά L’ordre philosophique των εκδόσεων Seuil. Το σπουδαίο φιλοσοφικό του έργο ξεχωρίζει με βιβλία, όπως τα Après la fin du monde : Critique de la raison apocalyptique (Seuil, 2013), Le Temps de la consolation (Seuil, 2015, Ο καιρός της παρηγοριάς, εκδόσεις Πόλις), La Nuit. Vivre sans témoin (Éditions Autrement, 2017), και τέλος L’Avenir de la liberté (PUF).

    Είναι σχολιαστής του Kant και του Paul Ricœur, με ειδίκευση στη γερμανική και στην πολιτική φιλοσοφία. Η συναρπαστική φιλοσοφική του αναζήτηση διεξάγεται στα όρια του πολιτικού και του ατομικού, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στα αισθήματα, στο πρόβλημα του κακού, όσο στην δημοκρατία και τον κοσμοπολιτισμό.

    Συντονισμός: Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

    Ταυτόχρονη μετάφραση.

    Πότε:
    Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Auditorium Theo Angelopoulos – IFG
    Γαλλικό Ινστιτούτο
    Σίνα 31, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    2. Διάλεξη του Χριστόφορου Χριστοδουλίδη στο Σπίτι της Κύπρου

    Διάλεξη του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χριστόφορου Χριστοδουλίδη, MSc, MBA με θέμα Ιστορία, προκλήσεις και προοπτικές των Ανοικτών Πανεπιστημίων: Η περίπτωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Σπίτι της Κύπρου.

    Με τη διάλεξη του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χριστόφορου Χριστοδουλίδη, MSc, MBA, με θέμα Ιστορία, προκλήσεις και προοπτικές των Ανοικτών Πανεπιστημίων: Η περίπτωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, συνεχίζεται, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α Σύνταγμα, ο 3 ος κύκλος της “Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου”, που συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.

    Πότε:
    Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018
    18.30

    Πού:
    Σπίτι της Κύπρου
    Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    3. A Book Affair / Actopolis: Ομιλία της καθηγήτριας Angela McRobbie στο Ινστιτούτο Γκαίτε

    Με χαρά σας προσκαλούμε στην ομιλία της καθηγήτριας Angela McRobbie με τίτλο «Τέσσερις Θέσεις για την Δημιουργική Εργασία» (Four Theses on Creative Labour) στη βιβλιοθήκη του Goethe-Institut. Η ομιλία γίνεται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η δημιουργικότητα ως εργασιακή μεταρρύθμιση ή η Τέχνη θα επιβιώσει, οι καλλιτέχνες όχι» της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών (ΠΑΤ) από τις εκδόσεις ΟΜΠΛΟΣ.

    Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγχειρήματος διεθνούς συνεργασίας «ACTOPOLIS» που διοργανώθηκε από το Goethe Institut και το Ίδρυμα Urbane Künste Ruhr.

    Η εκδήλωση είναι μέρος του «A BOOK AFFAIR – Temporärer Kunstbuchladen», μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen και του Radio Athènes.

    ​Angela McRobbie@ Angela McRobbie Η Angela McRobbie είναι καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Τα πιο πρόσφατα βιβλία της είναι το The Aftermath of Feminism (2008) μεταφρασμένο στα γερμανικά ως Top Girls (VS Verlag) και Be Creative; Making a Living in the New Culture Industries (2015). Ειδικεύεται στις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, τη δημιουργική εργασία, την παγκόσμια βιομηχανία μόδας και τη φεμινιστική πολιτισμική θεωρία. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το βιβλίο της με τίτλο Gender and Popular Culture: Femininity in the New Age of Feminism.

    Temporary Academy of Arts Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ) Επαγγελματικής και Ερασιτεχνικής Κατάρτισης είναι μια κινούμενη ακαδημία τεχνών και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα πειραματικής εκπαίδευσης που προσφέρει ανώτατες καλλιτεχνικές σπουδές σε περιοχές που παρουσιάζεται ενδιαφέρον για μια εναλλακτική, πειραματική και αυτοοργανωμένη παιδεία εφαρμοσμένων και καλών τεχνών.

    Πότε:
    Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Ινστιτούτο Γκαίτε
    Ομήρου 14-16, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4. Ημερίδα με θέμα “Ο Πολιτισμός της ενσωμάτωσης”

    Με την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος ολοκληρώνεται το ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων του Δικτύου Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης / European Union National Institutes for Culture, EUNIC Cluster Athens, υπό τον γενικό τίτλο “Ο Πολιτισμός της Ενσωμάτωσης” / “The Culture of Integration”.

    Η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε στα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου με θέμα “Επαναδιατυπώνοντας τις ευρωπαϊκές αξίες: Ο ρόλος του Πολιτισμού στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες” / “European Values revisited: The role of Culture in refugee integration into local communities”, που διοργανώθηκε από το EUNIC Cluster Athens το Νοέμβριο του 2016.

    Όλες οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του “Πολιτισμού της Ενσωμάτωσης” θα παρουσιαστούν ως βέλτιστες πρακτικές στην καταληκτική ημερίδα.

    Μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας θα ακολουθήσει συζήτηση και δεξίωση.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

    Πότε:
    Παρασκευή 9 Νοεμβρίου
    15.30

    Πού:
    Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος-Deree
    Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    5. Ομιλία με θέμα “Ο ρόλος των γονέων στο δρόμο της εφηβείας” στο Δημαρχείο Αμαρουσίου

    Η Ακαδημία Γονέων Εφηβικής Υγείας ξεκινά και τη νέα σχολική χρονιά το εκπαιδευτικό της έργο στο Δήμο Αμαρουσίου, προκειμένου να καλύψει τις επιμορφωτικές ανάγκες γονέων και εκπαιδευτικών.

    Η 1η συνάντηση για το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο ρόλος των γονέων στο δρόμο της εφηβείας” της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Π.&Α. Κυριακού”, θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

    Ομιλήτρια της εκδήλωσης είναι η κα Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Υγεία Μητέρας – Παιδιού.

    Πότε:
    Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018
    17.30

    Πού:
    Δημαρχείο Αμαρουσίου
    Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα, Μαρούσι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    6. Συζήτηση με θέμα: Κρίση της μεσήλικης ζωής και τα “Ανεμώλια” ή “λόγια του αέρος” στο Polis Art Cafe

    Το Freud Cafe σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Λεμόνι μας προσκαλούν σε δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε ψυχαναλυτές και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, για την συνάντηση των ψυχαναλυτικών ιδεών με την ελληνική κουλτούρα και τη σημασία που έχουν στην ζωή μας σήμερα.

    Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός και ο ψυχαναλυτής Δημήτρης Τζάκσον θα συνομιλήσουν μαζί μας για την “Κρίση της μεσήλικης ζωής και τα “Ανεμώλια” ή “λόγια του αέρος””.

    Πότε:
    Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018
    12.00

    Πού:
    Polis Art Cafe
    Πεσμαζόγλου 5 (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου)
    Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλες οι εκδηλώσεις του Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Δείτε το πρόγραμμα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδική ξενάγηση στην έκθεση του Μ. Καμπάνη «Αστικό ίχνος» με τον Νίκο Βατόπουλο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου: 4 δωρεάν προβολές στην Ελληνοαμερικανική Ένωση



    ΣΧΟΛΙΑ