• AUTO

    Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Οι «κρυφές παγίδες» – Τι πρέπει να προσέξετε

    τέλη κυκλοφορίας


    Διευκολύνσεις αλλά και μεγάλες παγίδες κρύβει το σύστημα των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη με την οποία παρατείνεται και φέτος η δυνατότητα χορήγησης των πινακίδων για 1, 3 ή περισσότερους μήνες με το αντίστοιχο αντίτιμο.

    Αν και η διάταξη θα διευκολύνει πολλούς φορολογουμένους, εν τούτοις και κρύβει μία μεγάλη παγίδα. Εάν κάποιος δεν επιστρέψει τις πινακίδες εντός του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχει πληρώσει τέλος κυκλοφορίας (πχ ένας μήνας) τότε κινδυνεύει να χρεωθεί επιπλέον ένα ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο, το οποίο φθάνει στο διπλάσιο του ετήσιου τέλους κυκλοφορίας που θα πλήρωνε!

    Ο τιμοκατάλογος

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή, για άρση ακινησίας:

    α) χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

    β) χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

    γ) για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2017), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

    Η άρση της ακινησίας θα γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος ενώ για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα. Εάν δηλαδή κάποιος ζητήσει άρση στις 25 του μήνα θα πληρώσει για ολόκληρο το μήνα.

    Παραδείγματα

    1. Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται εγγράφως άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2017:

    – εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€ x (2/12) = 20€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, αφού ο μήνας αυτός λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.

    – εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 120€ x (4/12) = 40€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.

    – εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους δηλαδή μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€ x (7/12) + 120€ x (2/12) = 70€ + 20€ = 90€.

    2. Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100 x 0,90 = 90€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2017:

    – εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12 ) = 15€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, αφού ο μήνας αυτός λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.

    – εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90€ x (4/12) = 30€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.

    – εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 90€ x [(7/12) + (2/12)] = 90€ x (9/12) = 67,5€

    Πηγή: newsauto.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στοιχεία – σοκ: «Χέρι» στις καταθέσεις βάζει η εφορία – Στις 520 έφτασαν οι κατασχέσεις την ημέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστρέφεται ο φόρος σε σχεδόν 100.000 φορολογούμενους – Δείτε λεπτομέρειες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Μπόλος: Ποιος είναι ο manager που θέλει να εξαγοράσει ελληνικές εταιρίες



    ΣΧΟΛΙΑ