• City Stories

    Νέα έρευνα: Οι δημοσιογράφοι είναι αλκοολικοί!

    alcohol


    Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την νευροεπιστήμονα Tara Swart, οι εγκέφαλοι των δημοσιογράφων παρουσιάζουν χαμηλότερο από το μέσο επίπεδο εκτελεστικής λειτουργίας, που σημαίνει ότι έχουν μια μικρότερη ικανότητα να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, να καταστέλλουν προκαταλήψεις και να αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα, ενώ δεν έχουν αρκετά δημιουργική και ευέλικτη σκέψη.

    Τα αποτελέσματα, επίσης, έδειξαν ότι οι εγκέφαλοι των δημοσιογράφων λειτουργούσαν σε χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο πληθυσμό, κυρίως λόγω της αφυδάτωσης και της τάσης των δημοσιογράφων να παίρνουν φάρμακα μόνοι τους, να καταναλώνουν αλκοόλ, καφεΐνη και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Πολλοί από αυτούς δήλωσαν πως έπιναν 18 ή περισσότερες μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερις μονάδες πάνω από το συνιστώμενο!

    Σε σύγκριση με τους τραπεζίτες, τους εμπόρους ή τους πωλητές, οι δημοσιογράφοι έδειξαν ότι ήταν πιο ικανοί να αντεπεξέλθουν στην πίεση. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω των προθεσμιών και της ευθύνης που νιώθουν απέναντι στο κοινό. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν ότι η δουλειά τους είχε πολύ νόημα και σκοπό και αυτός είναι, όντως, ένας από τους λόγους που δείχνουν μεγάλη ψυχική ανθεκτικότητα.

    Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι σημείωσαν υψηλό σκορ στα εξής:

    Ικανότητα να ασχολούνται με ιδέες παρά με γεγονότα, κάτι το οποίο συνδέεται με το μέρος του εγκεφάλου που λαμβάνει χώρα η πιο εξελιγμένη επίλυση προβλημάτων. Μπορούν να κάνουν συνδέσεις σε πράγματα που άλλοι μπορεί να μην προσέξουν.

    Ικανότητα να προσδιορίζουν την αξία μια ένδειξης, όπως ο διαχωρισμός μεταξύ πραγμάτων που έχουν προτεραιότητα ή όχι. δηλαδή, επιλογή των σημαντικών ανάμεσα σε μια μεγάλη πληθώρα πληροφοριών.

    Χαμηλό σκορ σημείωσαν στα εξής:

    Στην εκτελεστική λειτουργία, κάτι που υποδεικνύει κακό ύπνο, διατροφή, άσκηση και προσοχή. Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν είχαν χρόνο για διαλείμματα κατά την εργασία τους.

    Στην ηρεμία του μυαλού, κάτι το οποίο δείχνει πως οι δημοσιογράφοι δυσκολεύονται να ανησυχήσουν για το μέλλον ή να μετανιώσουν για το παρελθόν, καθώς δεν έχουν δυνατότητες εστίασης.

    Η μελέτη ανέλυσε για επτά μήνες 40 δημοσιογράφους από εφημερίδες, περιοδικά, εκπομπές και online πλατφόρμες. Στόχος ήταν να καθοριστεί πώς οι δημοσιογράφοι λειτουργούν υπό άγχος. Επειδή, όμως, το μέγεθος του δείγματος είναι μικρό, τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ληφθούν αναγκαστικά ως γεγονός.



    ΣΧΟΛΙΑ