City Stories

Μία κατοικία στη Σύρο ανοίγει διάλογο με το περιβάλλον (14 pics)


Η μονοκατοικία βρίσκεται στην περιοχή Επισκοπειό της Σύρου, σε ένα οικόπεδο 3,70 στρεμμάτων με θέα τον παραδοσιακό οικισμό και τη θάλασσα. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση διαμορφώνει έναν κριτικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης και των μορφολογικών στοιχείων της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Σύρου.

Η σχέση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και το φυσικό τοπίο, η πλαστικότητα του φωτός, η λιθοδομή, είναι στοιχεία της ελληνικής παράδοσης που αποκτούν νέα υπόσταση μέσα από μια σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση.

Στους χώρους εισόδου και κίνησης οι φόρμες είναι απλές και απέριττες, ενώ τα υλικά είναι αδρά και ψυχρά. Το εσκεμμένα λιγοστό φως καθοδηγεί με την έντασή του προς τους κύριους χώρους του σπιτιού. Στην περιοχή του καθιστικού ο χώρος απλώνεται, το φως είναι διάχυτο και τα υλικά πιο ζεστά. Οι πέτρινοι τοίχοι 60 εκατοστών, τα φυτεμένα δώματα και η μόνωση διατηρούν το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Ο φυσικός κλιματισμός του σπιτιού επιτυγχάνεται επιπλέον με την κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων σε κάθε χώρο.

Τα νερά της βροχής του χειμώνα συλλέγονται σε δεξαμενή και τροφοδοτούν τις καθημερινές χρήσεις της κατοικίας, ενώ ηλιακά πανέλα έχουν τοποθετηθεί στο υψηλότερο δώμα του σπιτιού. Ο κάθε όγκος είναι ισόγειος, προσφέροντας, με τον τρόπο αυτό, την άμεση πρόσβαση όλων των χώρων στο ύπαιθρο και στις διαμορφωμένες αυλές που περιβάλλουν το κτίριο.

Τίτλος και θέση έργου / μελέτης: Κατοικία στη Σύρο, Κυκλάδες
Αρχιτέκτων: Μυρτώ Μήλιου
Σύλληψη: Μυρτώ Μήλιου, Βλαδίμηρος Λεβίδης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Χριστίνα Γεωργιάδη, Στέφανος Πέτρου
Υπεύθυνος μελέτης: Μυρτώ Μήλιου
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Ζαχαράτος
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Νίκος Μελισσάρης, Κωνσταντίνος Βουτσαράς
Κατασκευή: Λεονάρδος Ρούσσος
Ειδικοί σύμβουλοι: Βλαδίμηρος Λεβίδης
Επίβλεψη / Αυτεπιστασία: Μυρτώ Μήλιου
Μελέτη φύτευσης: Βλαδίμηρος Λεβίδης
Φωτογραφία: Εριέτα Αττάλη
Κόστος: 1.000.000 €
Επιφάνεια οικοπέδου: 3700m²
Συνολική επιφάνεια: 460m²
Χρόνος μελέτης: Ιανουάριος 2007 – Σεπτέμβριος 2007
Χρόνος αποπεράτωσης: Σεπτέμβριος 2007 – Ιανουάριος 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια διαφορετική, μονολιθική κατοικία στο Αλιβέρι που εντυπωσιάζει (13 pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία σύγχρονη κατοικία στην Τήνο «αναδύεται» μέσα από το υπέδαφος (8 pics)