• Food

    Ανεπανάληπτη γεύση: Ρεβυθοφασολάδα στο πήλινο

    • NewsRoom

    Ρεβυθοφασολάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Μια ανεπανάληπτη γεύση χαρίζει ο μοναδικός συνδυασμός από γίγαντες και ρεβύθια στη γάστρα! Μια ιδιαίτερη και νοστιμότατη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

    Υλικά Συνταγής

    500 γραμ. ρεβύθια
    500 γραμ. γίγαντες
    8 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
    4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
    4 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
    2-3 δαφνόφυλλα
    1½ φλ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. αλάτι
    1 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    νερό

    Εκτέλεση

    Για να φτιάξουμε τους γίγαντες με τα ρεβύθια στη γάστρα, από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα όσπρια (ρεβύθια και γίγαντες) με 1 γεμάτη κ.σ. σόδα μαγειρικής. Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των οσπρίων). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα.

    Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα όσπρια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες.

    Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3+1/2-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση του φαγητού.

    Η δόση που σας δίνω είναι μεγάλη, αλλά αφού θα ανάψουμε το φούρνο και θα ψήσουμε για πολλή ώρα, αξίζει να κάνουμε μεγάλη ποσότητα.

    Extra tips επιτυχίας:

    Όταν διαλέγουμε όσπρια, να μην είναι σκασμένα, κιτρινισμένα, ξεφλουδισμένα.
    Το μούλιασμα με ελάχιστη σόδα φουσκώνει τα ρεβύθια σωστά.
    Σιγανό μαγείρεμα για τέλεια χυλωμένα όσπρια.
    Διαβάστε οπωσδήποτε εδώ το πολύτιμο μυστικό μου για γίγαντες και ρεβύθια, που θα σας λύσει τα χέρια στο καθημερινό σας μαγείρεμα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά τα όσπρια.

    Η πρόταση της Αργυρούς

    Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο. Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του. Τα όσπρια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως -κατά τη γνώμη μου- η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για όσπρια.

    Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου



    ΣΧΟΛΙΑ