• City Stories

    Πώς και πότε δανειζόμαστε βιβλία από τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη

    • NewsRoom

    Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος


    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο στη νέα της έδρα

    Με ιστορία δύο αιώνων περίπου, περισσότερα από 1 εκατομμύριο βιβλία, περιοδικά και σπάνια χειρόγραφα από τον 9ο ως τον 20ό αιώνα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας και συνδετικό κρίκο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

    Στις νέες της εγκαταστάσεις, επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με το κοινό ως χώρος μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης, ως εκκολαπτήριο νέων ιδεών και ανοιχτός τόπος μάθησης, ενώ για πρώτη φορά δημιουργεί ένα Δανειστικό Τμήμα το οποίο προσφέρει μια ξεχωριστή συλλογή για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων.

    Αυτός ο διττός της χαρακτήρας απεικονίζεται και στη διάταξή της στο νέο κτίριο των 23.000 τ.μ. Ο κεντρικός άκαμπτος κορμός που συμβάλλει στη στατική δομή του κτιρίου είναι μια μεγάλη δεξαμενή: ένας κύβος ντυμένος με βιβλία, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, όπου σε δύο επίπεδα ξεδιπλώνονται τα αναγνωστήρια. Αντίθετα στο ισόγειο, η είσοδος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος οδηγεί στον μεγάλο, ανοικτό χώρο υποδοχής, ο οποίος παρέχει άμεσο οπτικό προσανατολισμό προς όλες τις λειτουργίες της.

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αναπτύσσεται και στα 4 επίπεδα από τα οποία αποτελείται το κτίριο. Ειδικότερα, οι χώροι του Δανειστικού της Τμήματος συγκεντρώνονται στη στάθμη του ισογείου και σε τμήμα του 2ου επιπέδου. Στον 2ο όροφο λειτουργούν τα 2 δημόσια αναγνωστήρια, το ανοιχτό αναγνωστήριο με θέα την αγορά και το κλειστό αναγνωστήριο προς την πίσω αγορά.

    Παράλληλα, οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κατάλληλα διαμορφωμένα θησαυροφυλάκια και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για τη σωστή διαφύλαξη, συντήρηση και ψηφιοποίηση χειρογράφων, παλαιτύπων και άλλων πολύτιμων συλλογών.

    Από σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Η βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί με νέο ωράριο και τα Σάββατα προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ερευνητών και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού της.

    Τμήμα Δανειστικής Συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

    Αναλυτικά, το ωράριο λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διαμορφώνεται ως εξής:

    Τμήμα Γενικής Συλλογής: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 20:00, Σάββατο, 09:00 έως 14:00.

    Τμήμα Χειρογράφων, Αρχείων & Ειδικών Συλλογών: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.

    Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος, μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected]. Τμήμα Δανειστικής Συλλογής (στελεχωμένες υπηρεσίες): Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 20:00.

    Ανοιχτά Αναγνωστήρια, υπολογιστές για δημόσια χρήση: Δευτέρα έως Κυριακή και επίσημες αργίες, 06:00 έως 24:00. Το ωράριο λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (Συλλογή Εφημερίδων) είναι, προς το παρόν, το εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 16:00.

    Εγγεγραμμένοι αναγνώστες στο ενιαίο σύστημα ΕΒΕ

    Για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και των τεκμηρίων, πρέπει ο καθένας να πιστοποιείται ως εγγεγραμμένος αναγνώστης στο Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών της ΕΒΕ. Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές της ΕΒΕ, είτε επιστημονικού περιεχομένου είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και θα μπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο εκατομμυρίων άρθρων και βιβλίων.

    Για την πλειονότητα των πηγών αυτών δεν απαιτείται ο αναγνώστης να είναι πιστοποιημένος, εφόσον γίνεται χρήση τους μέσω του δικτύου της ΕΒΕ εντός των κτιρίων της. Ωστόσο, οι πιστοποιημένοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και εξ αποστάσεως, σε όποιες από τις πηγές επιτρέπεται.

    38 νέοι βιβλιοθηκονόμοι στο ΚΠΙΣΝ

    Η διεύρυνση του ωραρίου επιτυγχάνεται χάρη στους 38 νέους ασκουμένους βιβλιοθηκονόμους, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. To πρόγραμμα υλοποιείται από την ΚΠΙΣΝ ΑΕ, με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών δράσεων με την ΕΒΕ.

    Ανοιχτά Αναγνωστήρια και υπολογιστές για δημόσια χρήση καθημερινά
    Συγκεκριμένα, για να επιτευχθεί ο σκοπός της διεύρυνσης του ωραρίου της ΕΒΕ, το ΙΣΝ επέκτεινε για ένα έτος την υποστήριξη του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης, αυξάνοντας κατά 31 τις θέσεις βιβλιοθηκονόμων, επιπλέον των υφιστάμενων 7 θέσεων του αρχικού σχεδιασμού του Προγράμματος ανά περίοδο (Ιούνιος 2019 – Ιανουάριος 2020, Δεκέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020). Επιθυμία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι, μέσω του ΚΠΙΣΝ, να συνδράμει προσωρινά το έργο της ΕΒΕ μέχρι την πάγια ενίσχυση της στελέχωσής της, η οποία έχει ξεκινήσει να δρομολογείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τα συναρμόδια Υπουργεία.

    ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ Λεωφ. Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα 213-0999700, 213-0999710 /ΕΒΕ στο Βαλλιάνειο Πανεπιστημίου 32, 106 79 Αθήνα 210-3382500



    ΣΧΟΛΙΑ