• Architecture & Design

    Ρευστές καμπύλες

    studio zeen


    Πριν από λίγες εβδομάδες, έκανε το επίσημο ντεμπούτο της η εταιρεία Studio Zeen – με έδρα της τη Θεσσαλονίκη. Ίσως είναι προτιμότερο και ορθότερο, αντί να εξηγήσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, να διηγηθούμε εν συντομία την ιστορία των ανθρώπων πίσω από τη δημιουργία της. Ως γνωστόν, τα αντικείμενα φέρουν ατόφιο τον γενετικό κώδικα των σχεδιαστών τους.

    Η ιστορία πίσω από το Studio Zeen λοιπόν, είναι πιο αστεία από ό,τι φανταζόμαστε και, ταυτόχρονα, θυμίζει πολλούς από εμάς.

    Το τελευταίο καλοκαίρι πριν την πανδημία, το δίδυμο της φωτογράφου Μάρας Λαζαρίδου και του art director Στέφανου Μάλαμα (οι οποίοι μαζί κάνουν συχνά “θαύματα” σε καμπάνιες μεγάλων εταιρειών, αλλά και εξώφυλλα περιοδικών μόδας) βρέθηκε για τη φωτογράφηση ενός editorial μόδας στη Σαντορίνη. Με το τέλος της φωτογράφησης, οι δυο φίλοι πήραν φεύγοντας μαζί τους ένα περίεργο παχύφυτο (aeonium) που συνάντησαν εκεί, και ξεκίνησαν να το φροντίζουν εναλλάξ από κοινού στο στούντιο τους στη Θεσσαλονίκη.

    studio zeen

    Όσο αυτό μεγάλωνε, τόσο η έρευνα για κομψά κασπό δεν απέδιδε τίποτε. Έτσι, για εβδομάδες, μεταξύ αστείου και σοβαρού οι δυο τους άρχισαν να σχεδιάζουν αρχικά κεραμικά κασπό και βάζα και μετέπειτα διάφορα αντικείμενα design. Δίνοντας σάρκα και οστά σε όσα επιθυμούσαν, αλλά δεν έβρισκαν στην αγορά.

    Το παχύφυτο επέζησε και μεγάλωσε μέσα στο νέο του σύμπαν. Και η ιστορία θα είχε τελειώσει εδώ, αν δεν το πρόσεχαν οι φίλοι τους, οι οποίοι άρχισαν να ενδιαφέρονται και να ζητούν να αποκτήσουν και εκείνοι τα ίδια βάζα και τα ίδια κασπό για τον δικό τους χώρο. Με εξαιρετική επιμονή και πείσμα. Τότε το δίδυμο αποφάσισε να δώσει την πρέπουσα σοβαρότητα στο εγχείρημα. Και να το δοκιμάσει – στα σοβαρά.

    Αμέσως ξεκίνησαν συνεργασίες με αρχιτέκτονες, κατασκευάζοντας προϊόντα για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και για ιδιωτικές κατοικίες.

    Γρήγορα, σφυρηλατώντας συνεργασίες με Έλληνες κατασκευαστές και τεχνίτες, το στούντιο λανσάρει την πρώτη του μοναδική οικιακή συλλογή που επιθυμεί να γεννήσει μια στενή σχέση μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων μεγάλης διάρκειας ζωής.

    Ο πρωταρχικός στόχος τους είναι να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και να τους ενθαρρύνει να αρχίσουν να φροντίζουν περισσότερο τα φυτά. Μέσω αυτής της συλλογής προϊόντων υψηλής ποιότητας, οι ιδρυτές επιθυμούν να εμπνεύσουν όλους να σκεφτούν δημιουργικά και να τους βοηθήσουν στο ταξίδι τους στη φροντίδα των φυτών, καθώς και στις καθημερινές τους τελετουργίες. Βασισμένο σε μια νοοτροπία αργής διαβίωσης, κάθε χειροποίητο αντικείμενο είναι φτιαγμένο για να διαρκεί, επιθυμώντας να εμπνεύσει την περιέργεια και την επιθυμία για πιο βιώσιμες και ηθικές επιλογές.

    «Στο Studio Zeen επενδύεις φροντίδα, με αντάλλαγμα το wellbeing», λένε γελώντας ο Στέφανος και η Μάρα, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο τέλεια. «Είναι η αποτύπωση της εμπειρίας δύο ανθρώπων που τους ενώνει ο κοινός τόπος της αγάπης για τα φυτά και τη φύση, της αισθητικής, της τέχνης και της εικόνας. Και θέλουμε να είναι ένας κοινός τόπος έκφρασης για καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, σεφ, αρωματοποιούς και όποια δημιουργική ομάδα μπορεί να γίνει σύμμαχος ευημερίας».

    studio zeen

    www.studiozeen.com

    Διαβάστε επίσης:

    Γιορτές σε ένα βενετσιάνικο Palazzo



    ΣΧΟΛΙΑ