• Architecture & Design

  Οικογένεια Ζουμπουλάκη: Πέντε ξενώνες «βουτηγμένοι» στην τέχνη και την ιστορία


  Το 1964, ο ζωγράφος Νίκος Νικολάου εγκαταστάθηκε στην Αίγινα και το σπίτι του έγινε τόπος συγκέντρωσης για τους καλλιτέχνες και διανοούμενους της γενιάς του. Σήμερα οι κληρονόμοι του, η οικογένεια Ζουμπουλάκη, ανοίγει και πάλι τις πόρτες αυτής της διαχρονικής κατοικίας σε επισκέπτες.

  Ο ζωγράφος Νίκος Νικολάου εγκαταστάθηκε το 1964 στην Αίγινα με τη σύζυγό του Αγγέλα Νικολάου και το σπίτι τους έγινε τακτικός τόπος συνάντησης φιλότεχνων και διανοούμενων. Το 2019 ξεκίνησε η ανακαίνιση του σπιτιού και του περιβάλλοντος χώρου και δημιουργήθηκαν πέντε ξενώνες.

  Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στην ιστορία του ζωγράφου και της συζύγου του Αγγέλας, διατηρώντας το πάντα ζεστό κλίμα φιλοξενίας για το οποίο φημίζονταν.

  Κομψά υφάσματα και ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα, δίνουν σύγχρονες αναφορές στην ελληνική τέχνη και κληρονομιά.

  Ξεκινώντας από το μπροστινό δωμάτιο του σπιτιού -πρώτο ατελιέ του ζωγράφου, που αργότερα χρησιμοποιούσε ως καθιστικό- και με οδηγό το φωτογραφικό αρχείο και τα προσωπικά βιώματα της οικογένειας, έγινε προσπάθεια να τοποθετηθούν στην αρχική τους θέση τα έργα και τα αντικείμενα που υπήρχαν στον χώρο, ανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα στην οποία έζησε ο Νικολάου.

  Η συλλογή των έργων ανήκει στην οικογένεια της Αγγέλας Νικολάου, στον Θοδωρή, την Χριστίνα, την Δάφνη και τον Φίλιππο Ζουμπουλάκη. Ενώ την ανακαίνιση επιμελήθηκε το Αρχιτεκτονικό γραφείο του Θοδωρή Ζουμπουλάκη.

  Ο περιβάλλοντας χώρος συμβάλλει καταλυτικά στην αίσθηση ηρεμίας που εισπράττει ο επισκέπτης -ήδη από τα πρώτα βήματα. Φιστικιές, συκιές, ελιές και δενδρολίβανα περιβάλλουν με αρώματα και χρώμα την κύρια κατοικία και τα επιμέρους κτίσματα.

  Οι ένοικοι των ξενώνων έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και να απολαύσουν τη δύση του ηλίου στα πέτρινα πεζούλια, όπου συνήθιζε να συναντιέται κάθε απόγευμα η παρέα της Αίγινας, Νικολάου, Μόραλης, Καπράλος, Ελύτης.

  Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα υπέροχα τοπία και τις παραλίες του νησιού –τους ελαιώνες, τα ιστορικά αξιοθέατα (Ναός Αφαίας και Παλαιοχώρα), μονοπάτια, καθώς και τα νεοκλασικά κτίρια.

  Το γλυπτό «Αίγινα», του Ι. Μόραλη (δωρεά της Πέγκυς Ζουμπουλάκη), έχει τοποθετηθεί απέναντι από το κτήμα Ν. Νικολάου, ως ένδειξη της βαθιάς φιλίας που συνέδεε τους δύο καλλιτέχνες, αλλά και τοπόσημο μιας γειτονιάς με κατοικίες σημαντικών καλλιτεχνών.

  Ένα καταφύγιο σύγχρονης κομψότητας με σκοπό να εμπνεύσει του φιλοξενούμενους του, χωρίζεται σε πέντε σουίτες.

  Οι ξενώνες

  Με επιφάνεια 32τμ., η Ελιά είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις ξενώνες. Διαθέτει δύο βεράντες που βλέπουν στον κήπο, καθώς και μια ιδιωτική αυλή. Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στο κομψό εσωτερικό του δωματίου με τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και τις σύγχρονες λεπτομέρειες που κοσμούν τον χώρο, εμπνευσμένες από την κληρονομιά και το προσωπικό ύφος του Νικολάου.

  Το Φιστίκι είναι η απόλυτη ρομαντική φωλιά της Αίγινα, με μια μαγευτική θέα που περικλείει το κτήμα με τις φιστικιές που απλώνει ως τη θάλασσα. Όταν δεν θαυμάζουν την θέα, οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν με ένα βιβλίο τέχνης του Νικολάου ή να απολαύσουν την ιδιωτική βεράντα για ένα απογευματινό απεριτίφ ή έναν πρωινό καφέ.

  Με δύο ιδιωτικές βεράντες και μια υπέροχη θέα από την διαμορφωμένη ταράτσα του κτιρίου, το Ρόδι προσφέρει μια όαση πρασίνου και ηρεμίας στην καρδιά της ιδιοκτησίας. Με επιφάνεια 30τμ., το Ρόδι διαθέτει δύο ξεχωριστά δωμάτια – ένα άνετο υπνοδωμάτιο και ένα καθιστικό με κουζίνα.

  Το studio Λεβάντα επιφάνειας 30τ.μ., διαθέτει ένα kitchenette για τις βασικές ανάγκες και βεράντα που βλέπει στον κήπο. Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στο κομψό εσωτερικό του δωματίου με τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και τις σύγχρονες λεπτομέρειες που κοσμούν τον χώρο, εμπνευσμένες από την κληρονομιά και το προσωπικό ύφος του Νικολάου.

  Το studio Luisa επιφάνειας 42,5 τ.μ. διαθέτει ένα μικρό γραφείο/καθιστικό και ιδιωτική βεράντα που βλέπει στον περιβάλλοντα χώρο της ιδιοκτησίας και έχει μερική θέα στη θάλασσα. Ιδανικό για ένα ζευγάρι ή μια μικρή οικογένεια, η Λουίζα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 άτομα.

  Διαβάστε επίσης:

  Eptanisou Penthouse με την υπογραφή της SOUTH architecture  ΣΧΟΛΙΑ