• Architecture & Design

    Eptanisou Penthouse με την υπογραφή της SOUTH architecture


    To ρετιρέ των 120 τ.μ. που μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο και βιώσιμο χώρο διαβίωσης από το αρχιτεκτονικό στούντιο SOUTH.

    Το έργο βρίσκεται στην Κυψέλη, μια συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία χαρακτηρίζεται από πυκνές mid-century πολυκατοικίες.

    Το ρετιρέ είχε αρχικά την τυπική διάταξη ενός αστικού διαμερίσματος με ξεχωριστό σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα και μικρά εξωτερικά παράθυρα προς τη βεράντα, με δρύινο παρκέ δάπεδο σε εσωτερικούς χώρους και δάπεδο terrazzo σε εξωτερικούς χώρους.

    Η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν να αναδείξει τα υπάρχοντα αυθεντικά στοιχεία, ενώ παράλληλα να τα εκσυγχρονίσει με τη βελτιστοποίηση του χώρου, τη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός και την αναβάθμιση του ρετιρέ σε έναν πλήρως εξοπλισμένο, σύγχρονο και βιώσιμο χώρο διαβίωσης.

    Ο νέος σχεδιασμός ενοποίησε τους κοινόχρηστους χώρους, αφαιρώντας εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους. Ο σχεδιασμός μεγιστοποίησε τη σύνδεση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ανοίγοντας την πρόσοψη και τοποθετώντας νέα, μεγάλα ανοίγματα. Επιπλέον, κατασκευάστηκε νέος διαχωριστικός τοίχος για να περικλείει όλους τους βοηθητικούς χώρους, όπως την αποθήκη, τον διάδρομο, το νέο WC (powder room). Αυτός ο νέος τοίχος είναι υπέροχα κυρτός στο άκρο του (σαν γλυπτό), επιτρέποντας στην κουζίνα να ανοίξει προς το σαλόνι.

    Τρεις τύποι μαρμάρου, το Αλιβέρι (γκρι), η Τήνος (πράσινο) από την Ελλάδα και το Αφιόν (στο χρώμα της ζάχαρης με μαύρες φλέβες) από την Τουρκία, εφαρμόζονται για να αναδείξουν υπάρχοντα και νέα βασικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου, όπως το νέο τζάκι, οι ανεξάρτητες κολώνες, η νέα νησίδα κουζίνας και ο νέος προσαρμοσμένος νεροχύτης μπάνιου. Το Niangon, ένα χαρακτηριστικό ξύλινο φινίρισμα των σύγχρονων αθηναϊκών εσωτερικών χώρων, επαναφέρεται σε προσαρμοσμένα, μινιμαλιστικά σχεδιασμένα στοιχεία, όπως η βιβλιοθήκη πλήρους ύψους, ο μπουφές σαλονιού και εκείνος της τραπεζαρίας και το γραφείο στην εσοχή του υπνοδωματίου. Το υπάρχον παρκέ δάπεδο καθώς και το εξωτερικό δάπεδο terrazzo έχουν αποκατασταθεί.

    //

    PHOTOGRAPHY: Alina Lefa

    Διαβάστε επίσης:

    Μέσα στο όμορφο, γεμάτο βιβλία σπίτι του Patrick Leigh Fermor στην Πελοπόννησο

    Εξοχικές κατοικίες στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο



    ΣΧΟΛΙΑ