• Architecture & Design

    Παράθυρο με θέα

    Κατοικία Φιλοθέη


    Η κατοικία των 660 τετραγωνικών στη Φιλοθέη, δίπλα στο ποτάμι, που μεταμορφώθηκε από τους Nysa Architects.

    Σύμφωνοι, το βλέμμα “κολλάει” στη βάση από κόκκινο σκυρόδεμα που συμπληρώνει το έδαφος και μοιάζει να “αγκαλιάζει” το σπίτι.

    Αλλά η εικόνα του σπιτιού που έχει προκύψει από μια παραθετική οργάνωση διαδοχικών προσθέσεων, μετατρέπεται σε ένα καθαρό γεωμετρικό στερεό, το οποίο σε σημεία κόβεται και σκάβεται, προσφέροντας νέες θεάσεις και χωρικούς συσχετισμούς με τον κήπο – η εσωτερική διαρρύθμιση αλλάζει για να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική και να δημιουργήσει γεωμετρικά ενδιαφέροντες χώρους που συνδέονται με τον κήπο.

    Στον κατακόρυφο άξονα η πρόταση ήταν μια τριμερή οργάνωση. Στο επίπεδο του εδάφους μια ζώνη από ανεπίχρηστο χρωματιστό σκυρόδεμα διαμορφώνει μια βάση η οποία συστήνει γλυπτικές σχέσεις με τον κήπο. Η βάση παραλαμβάνει την υψομετρική διαφορά του οικοπέδου και φιλοξενεί ένα διαμέρισμα στην πλευρά που βλέπει το ποτάμι.

    Στον κορμό της τριμερούς οργάνωσης συγκεντρώνονται όλες οι καθημερινές λειτουργίες της κατοικίας όπως είναι το καθιστικό, η τραπεζαρία καθώς και τα προσωπικά γραφεία των ιδιοκτητών. Το νέο καθιστικό, επεκτείνεται ένα μέτρο προς τον κήπο και αποκτά ένα μεγάλο παράθυρο με θέα το ποτάμι.

    Στην κορυφή του σπιτιού οργανώνονται τα δωμάτια του ύπνου, καθώς και το ημιυπαίθριο καθιστικό στην πρόσοψη της κατοικίας που διαμορφώνεται σαν ανοιχτό δωμάτιο. Στην πίσω μεριά του κήπου, διαμορφώνονται ημιυπαίθρια λιακωτά που προτείνονται ως χώροι διαβάσματος και ξεκούρασης, επεκτείνοντας τα παιδικά υπνοδωμάτια προς τον υπαίθριο χώρο.

    Από την άλλη, ο κήπος ακολουθεί την γλυπτική έκφραση της κατοικίας, διαμορφώνοντας πορείες με οδηγούς από οπλισμένο σκυρόδεμα και επιφάνειες από πατημένο χώμα και χαλίκι. Γραμμικές επιφάνειες νερού συνοδεύουν τον περίπατο γύρω από τον κήπο και ιεραρχούν τις κινήσεις. Ενώ ένα υπαίθριο καθιστικό διαμορφώνεται στο πίσω μέρος του κήπου και συμπληρώνεται από την πισίνα που εκφράζεται ως ένα κομψό γραμμικό πρίσμα από κόκκινο ανεπίχρηστο οπλισμένο σκυρόδεμα.

    //

    Architects: Nysa

    https://nysa.space/en/

    Project team: Alexandros Spentzaris, Giorgos Chatzopoulos, Giorgos Avgerinou, Andreas Valasis

    Διαβάστε επίσης:

    Μονόλιθος στην Φοινικιά: Ποτέ πριν οι άχρονες καμπύλες δεν ήταν τόσο μεθυστικές

    Ένα εκατομμύριο κόκκινα τούβλα για την Hermès

    Με έμπνευση από την Ελλάδα και ρίζες στη Βραζιλία



    ΣΧΟΛΙΑ