• Architecture & Design

    Με έμπνευση από την Ελλάδα και ρίζες στη Βραζιλία


    Η Bric Arquitetura βρήκε στη Σαντορίνη την έμπνευση για την ανακαίνιση ενος μικροσκοπικού διαμερίσματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Η ιδιοκτήτρια αυτού του μικρού pied-à-terre εργάζεται στον κόσμο της τέχνης και ζει στο Σάο Πάολο, αλλά ταξιδεύει συχνά στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έτσι, γρήγορα την κέρδισε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από την παραλία της Ipanema.

    Παρόλο που το σπίτι ήταν ακριβώς δίπλα στην εξίσου διάσημη παραλία Copacabana, ο ιδιοκτήτης ονειρευόταν την Ελλάδα – και συγκεκριμένα τα νησιά του Αιγαίου. Με στόχο ένα σπίτι που να παραπέμπει ξεκάθαρα στη Σαντορίνη, επικοινώνησε με τους αρχιτέκτονες Mariana Teixeira και Pedro Pantoja, του γραφείου των Bric Arquitetura, για να αναλάβουν το έργο ολικής ανακαίνισης.

    «Ο ιδιοκτήτης ήθελε ένα εντελώς νέο εσωτερικό ένα που να αναφέρεται στα ελληνικά νησιά», λένε οι αρχιτέκτονες. «Πέρα από αυτή την κατεύθυνση, μας έδωσε λευκή κάρτα για να πραγματοποιήσει την επιθυμία της».

    Όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση, η ομάδα επέλεξε ένα ρουστίκ-κομψό, ελληνικό στυλ με λίγα έπιπλα, ουσιαστικάτονίζοντας φινιρίσματα, όπως ξύλο, σκυρόδεμα, πέτρα, λινό και άλλες φυσικές ίνες. Το αποτέλεσμα είναι η ατμόσφαιρα να ενσαρκώνει μια αίσθηση ήρεμης ευεξίας. «Βασιστήκαμε σε χρώματα και υφές που προέρχονται από τη φύση και χρησιμοποιήσαμε πινελιές ξύλου για να δώσουμε μια αίσθηση ζεστασιάς σε έναν χώρο που χρησιμοποιεί επίσης σκυρόδεμα σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού», λέει η Mariana.

    «Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο ήταν η δημιουργία εγκαταστάσεων γυαλισμένου σκυροδέματος με το χέρι, επί τόπου, χωρίς να επηρεαστεί το υπόλοιπο διαμέρισμα». Ωστόσο, αντιμετώπισαν την πρόκληση με απίθανη κομψότητα.

    Ένα ακόμη ενωτικό στοιχείο, που θυμίζει τα αγαπημένα ελληνικά νησιά, παρέχεται από τα δάπεδα, τους τοίχοι και τις εγκαταστάσεις: όλα από λευκή τοιχοποιία. Οι υφές τους διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται — ορισμένες επιφάνειες είναι πορώδεις και αντιολισθηρές, ενώ άλλες γυαλισμένες και λείες για ευκολότερη συντήρηση.

    //

    Φωτογραφία: André Nazareth

    Sourde: AD

    Architecture: www.instagram.com/bricarquitetura

    Διαβάστε επίσης:

    Bardot στην Αντίπαρο: Η μετεμψύχωση ενός θρύλου

    BEACH HOUSE: Μια διαφορετική κατοικία στην Σκιάθο

    Ο Bad Bunny και το υπερπολυτελές καταφύγιό του στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ