• Architecture & Design

    Μονόλιθος στην Φοινικιά: Ποτέ πριν οι άχρονες καμπύλες δεν ήταν τόσο μεθυστικές


    Το στούντιο Kapsimalis Architects δημιούργησε το Monolithus, μια εξοχική κατοικία στο νησί της Σαντορίνης που σχεδιάστηκε ως μια διάταξη γεωμετρικών μορφών, ντυμένων με τσιμέντο και χρώμα γης – ένα έργο τέχνης, άχρονο και μεθυστικό μες στην εξωφρενική απλότητα των ζεστών καμπυλών και γραμμών του.

    Βρίσκεται έξω από το χωριό Φοινικιά – ο σχεδιασμός της κατοικίας των τεσσάρων υπνοδωματίων, βασίστηκε στην ιδέα ενός μεγάλου κομματιού ηφαιστειακού βράχου που έχει διαβρωθεί στο πέρασμα των αιώνων για να χαράξει χώρους.

    Ο “τεχνητός μονόλιθος” που προκύπτει είναι ένας τσιμεντόλιθος 20 x 20 μέτρων, που κόβεται από μια γωνιακή διάταξη αυλών και αυλών που σκιάζονται από ψηλούς τοίχους που χωρίζουν μια σειρά από ξενώνες.

    «Η τεχνητή ογκώδης πέτρα μοιάζει σαν να ήταν εκεί από την αρχή, ως ένα κομμάτι ηφαιστειακής έκρηξης, που διαμορφώθηκε από τα στοιχεία της φύσης, τη θάλασσα και τον άνεμο», περιγράφουν οι αρχιτέκτονες.

    «Η φυσική διάβρωση εκθέτει σχηματισμούς συμπαγούς μάζας και κενά και η σταδιακή διαδικασία αφαίρεσης της πέτρας δημιουργεί κλειστούς και υπαίθριους χώρους διαβίωσης.»

    Πάνω σε μια τετράγωνη βάση, δύο δωμάτια με κουζίνες δίπλα στην κύρια κατοικία σχηματίζουν σχήμα V που ανοίγει προς τα βόρεια, με κάθε χώρο να συνδέεται με ιδιωτικές αυλές που καταλήγουν σε μικρές, ατομικές πισίνες. Κατά τη θερινή περίοδο, άλλωστε,  κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο, οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις μικρές πισίνες νερού για να δροσιστούν στην περίμετρο του μονόλιθου, που περιβάλλεται από άγρια ​​αγκαθωτά μεσογειακά φυτά.

    Το κύριο σαλόνι – τραπεζαρία στα δυτικά είναι τυλιγμένο από μια μεγαλύτερη βεράντα που συνδέεται με το μπροστινό μέρος του σπιτιού, όπου μια σκάλα οδηγεί σε ένα υπόγειο σαλόνι.

    Επάνω, μια κυρτή, «διαβρωμένη» μορφή στεγάζει μια πρόσθετη κρεβατοκάμαρα με θολωτή οροφή, η οποία συνδέεται με μια υπερυψωμένη βεράντα με θέα στο γύρω τοπίο.

    Στο εσωτερικό, οι χώροι έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με σπηλαιώδη καταφύγια, με λευκούς, γωνιακούς τοίχους που σχεδιάστηκαν επίσης να μοιάζουν με χώρους που έχουν λαξευθεί σε μονολιθικό βράχο.

     Και, όπου κοιτάξει κανείς, χειροποίητα έπιπλα από σκυρόδεμα, μαύρη πέτρα, μάρμαρο, ξύλο, σίδερο, βελούδο, πηλό και γυαλί έχουν τοποθετηθεί επιμελώς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ξεκουράζοντας το βλέμμα.

    //

    Architecture: Kapsimalis Architects

    https://kapsimalisarchitects.com

    Photography is by Yiorgos Kordakis.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα εκατομμύριο κόκκινα τούβλα για την Hermès

    Με έμπνευση από την Ελλάδα και ρίζες στη Βραζιλία

    Bardot στην Αντίπαρο: Η μετεμψύχωση ενός θρύλου



    ΣΧΟΛΙΑ