• Architecture & Design

    Ο Vincent Van Duysen στη Miami Art Week: Στίβοντας την πέτρα

    Vincent Van Duysen

    Vincent Van Duysen


    Ο Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Van Duysen αποκάλυψε μια σειρά από έπιπλα και τα παρουσίασε σε μια πολυαισθητηριακή εγκατάσταση με τη μεξικανική εταιρεία Arca κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τέχνης του Μαϊάμι.

    Η συλλογή Gravitas αποτελείται από καθίσματα, ράφια και τραπέζια κατασκευασμένα με πέτρα Arca, που προέρχονται από λατομεία στην Ισπανία, το Μεξικό και την Ιταλία.

    Για όσους δεν τον γνωρίζουν, να σημειωθεί πως ο Van Duysen, γνωστός για την αρχιτεκτονική του προσέγγιση στο σχεδιασμό επίπλων και ως δημιουργικός διευθυντής της ιταλικής εταιρείας επίπλων Molteni&C, ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τον Alex Vervoordt, βοήθησε στον σχεδιασμό του σπιτιού για την Kim Kardashian στην Καλιφόρνια.

    Η σειρά Gravitas περιλαμβάνει 18 κομμάτια από Porfido, πέτρα λάβας, μάρμαρο Carrara και Cafesino.

    Οι φόρμες κυμαίνονται από μικρά σκαμπό, μέχρι μνημειώδη ράφια και τραπέζια.

    Κάθε κομμάτι έχει τραχιές επιφάνειες, φτιαγμένες με το χέρι, και περισσότερες από 80 ώρες εργασίας χρειάστηκαν σε μερικά από τα μεγάλα κομμάτια.

    Η πέτρα γυαλίστηκε για συγκεκριμένα στοιχεία των κομματιών, όπως τα καθίσματα των καρεκλών.

    Με εξαίρεση ένα μεγάλο κυκλικό τραπέζι, κάθε ένα από τα κομμάτια αποτελείται από έναν μόνο ογκόλιθο, που κόπηκε μηχανικά από μεγαλύτερους ογκόλιθους πριν διαμορφωθεί από τους τεχνίτες.

    «Είναι απίστευτο να βλέπεις πώς μια πέτρα μπορεί να μεταμορφωθεί απλά εφαρμόζοντας διαφορετικές τεχνοτροπίες», δήλωσε ο Van Duysen στο Dezeen. «Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μια αντιπαράθεση υφών από την ίδια πέτρα, σε έναν διάλογο με το συνολικό σχήμα του αντικειμένου».

    Ο Van Duysen συνεργάστηκε στενά με την Arca και τους ντόπιους τεχνίτες της για την υλοποίηση του έργου.

    «Τα κομμάτια μιλούν από μόνα τους και είναι αποτέλεσμα των ικανών τεχνιτών που έχουν αφήσει το στίγμα τους σε αυτή τη συλλογή».

    Για την παρουσίαση της συλλογής στο κοινό, η ομάδα δημιούργησε μια εγκατάσταση στον εκθεσιακό χώρο του Arca’s Wynwood, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τέχνης του Μαϊάμι. Τα έπιπλα τοποθετήθηκαν πάνω από ένα χαλίκι με μεγάλους κόκκους, ενώ το δωμάτιο ήταν επενδεδυμένο με κουρτίνες.

    Ο Van Duysen μάλιστα επέλεξε ως soundtrack -για να συνοδεύσει το έργο- που περιλάμβανε τους ήχους του νερού για να τονίσει περαιτέρω τη φυσική διαμόρφωση της πέτρας.

    «Το κοινό εκεί δεν ενδιαφέρεται μόνο για την τέχνη, αλλά και για το σχέδιο και τη δημιουργικότητα», δήλωσε ο Van Duysen. «Καθώς αυτά τα κομμάτια βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ τέχνης, γλυπτικής και σχεδίασης προϊόντων, σκεφτήκαμε ότι μόνο η Miami Art Week θα μπορούσε να ριξει πάνω τους τα σωστά φώτα δημοσιότητας. Όπως τους πρέπει».

    Photography: Nick Hudson

    Διαβάστε επίσης:

    Γευστικοί κάλυκες σε ετοιμότητα: NEW CHEF IN TOWN!

    TIERRA VIVA by Automobili Lamborghini: Η γη σείεται, η γη ζωντανεύει

    THE OPEN: Το μεγαλύτερο foiling motor yacht στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ