• Architecture & Design

    Μουσείο Liknon στη Σάμο

    • της Ντόγιας Καρολίνη
    Μουσείο Liknon στη Σάμο


    Το μουσείο που αλλάζει για πάντα τον ορισμό των μουσείων

    Με στόχο να συνδέσει το brand Metaxa με τις ρίζες του, το LIKNON βρίσκεται σε έναν αμπελώνα 100 ετών στη Σάμο, όπου φύεται το ιδιαίτερο συστατικό του, το γλυκό μοσχάτο σταφύλι.

    Το έργο είναι ένα ορόσημο σε μια κοιλάδα κάτω από το χωριό Βουρλιώτες, που θα αναδείξει την καταγωγή του Metaxa, στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό του νησιού, με μακρά παράδοση σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και οινοποίηση.

    Μουσείο Liknon στη Σάμο Μουσείο Liknon στη Σάμο

    Στο LIKNON, το αμπέλι είναι ο πρωταγωνιστής και η παραδοσιακή ιδέα ενός κτιρίου – μουσείου «διαλύεται» σε μια περιήγηση και εξερεύνηση γύρω από τον βιότοπο του αμπελιού. Αντί για ένα κτίριο, ο επισκέπτης βλέπει ένα τοπίο, όπου μπορεί να περιπλανηθεί γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών, βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με την ιστορία της μάρκας μέσα από μια διαδραστική εμπειρία και μια σειρά αισθητηριακών ενεργοποιήσεων.

    Μουσείο Liknon στη Σάμο Μουσείο Liknon στη Σάμο Μουσείο Liknon στη Σάμο

    Η αρχιτεκτονική αυτού του τοπίου είναι μια επέκταση των παραγωγικών ξερολιθικών βαθμίδων, όπου αναπτύσσονται αμπέλια και δανείζεται τη δυναμική και την τραχύτητα του φυσικού και παραδοσιακού παραγωγικού τοπίου για να εναρμονιστεί με την κοιλάδα.

    Μαζί με την εμπειρία στις εγκαταστάσεις της Κηφισιάς, το LIKNON προβάλλει όχι μόνο την προέλευση του Metaxa, αλλά και τη συνέχιση και επέκταση του κύκλου παραγωγής του πέρα ​​από τα όριά του, μέσα από πειραματικά νέα προϊόντα και πρακτικές.

    Δείτε video:

    Το KStudio είναι ένα γραφείο design με τις ρίζες του στην αρχιτεκτονική – μια ομάδα από περίπου 60 αρχιτέκτονες και interior desgners, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Κωνσταντίνο Καραμπατάκη και έδρα την Αθήνα.

    PHOTOGRAPHY: BREBA – CLAUS BRECHENMACHER & REINER BAUMANN, NIKOS DANIILIDIS

    Διαβάστε επίσης:

    Σπεύδουμε στην Gagosian για τον Marc Newson

    Το Αιγαίο πλημμυρίζει τη Βαλένθια

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ