• Architecture & Design

    Διαμέρισμα στο Knightsbridge


    Ανακαίνιση από την Georgios Apostolopoulos Architects, σε συνεργασία με τους Manuel Gonzalez και Βασίλη Τσεσμετζή, στο Λονδίνο

    Η Georgios Apostolopoulos Architects, σε συνεργασία με τους Manuel Gonzalez και Βασίλη Τσεσμετζή, ολοκλήρωσαν πρόσφατα την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στο κεντρικό Λονδίνο που βρίσκεται σε ένα όψιμο βικτωριανό κτίριο, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το Hyde Park. Κύριος στόχος του έργου ήταν η αύξηση της περιορισμένης διείσδυσης φυσικού φωτός.

    Εκτείνοντας κατά μήκος του ισογείου (και του κάτω ισογείου), το διαμέρισμα παρουσίαζε αρχικές προκλήσεις με την υποβέλτιστη δυναμική κυκλοφορίας και την περιορισμένη διείσδυση φυσικού φωτός στους κύριους χώρους.

    Ο πρωταρχικός στόχος του έργου ήταν να δημιουργήσει μια απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ του καθιστικού του ισογείου και της κουζίνας του κάτω ισογείου, ενώ τα δύο υπνοδωμάτια θα μεταφέρονταν σε κάθε πλευρά του κάτω ισογείου για να εκμεταλλευτούν την διείσδυση του φωτός.

    Στη σχεδιαστική προσέγγιση, δόθηκε μεγάλη προσοχή στο να διατηρηθεί ο αγαπημένος χαρακτήρας των παραδοσιακών και παλαιών, αυθεντικών χαρακτηριστικών του διαμερίσματος. Στόχος ήταν να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στην ιστορία του κτιρίου, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα μοντέρνα στοιχεία σχεδιασμού.

    Πλέον, η σκάλα συνδέει το σαλόνι με την κουζίνα και λειτουργεί ως το κύριο σημείο εστίασης του σπιτιού. Τα κιγκλιδώματα από μασίφ δρύινα πτερύγια εκτείνονται από την οροφή του ισογείου μέχρι τον πάγκο της κουζίνας. Τα σκαλοπάτια είναι κατασκευασμένα από MDF και ελαφρύ καπλαμά δρυός και δημιουργούν μια απρόσκοπτη σύνδεση με τον πάγκο της κουζίνας στο σημείο που συναντώνται. Με την ενσωμάτωση των σκούρων δρύινων υλικών της σκάλας στα κουφώματα της κουζίνας, επιτυγχάνεται μια αίσθηση ενότητας και συνέχειας, ευθυγραμμισμένη με το αρχικό σχεδιαστικό όραμα.

    Αυτή η σχεδόν εμμονική προσοχή στις λεπτομέρειες όχι μόνο διαφοροποιεί οπτικά το σαλόνι από τη σκάλα, αλλά δημιουργεί μια αρμονική σχέση με τις κάθετες αναλογίες τόσο του σαλονιού όσο και της κουζίνας, με αποτέλεσμα ένα συνεκτικό σχέδιο.

    Τα δωμάτια του κάτω ισογείου, αναδιαμορφώθηκαν στρατηγικά στα απέναντι άκρα της κάτοψης. Δόθηκε πρόσβαση από μια κρυφή πόρτα στην κουζίνα, το μπροστινό υπνοδωμάτιο απέκτησε, αντίστοιχα, άμεση πρόσβαση στο μπροστινό φως, καθώς και σε ένα ανοιχτό μπάνιο και γκαρνταρόμπα. Εντωμεταξύ, ένας μακρύς διάδρομος με ευρύχωρες custom made ντουλάπες, οδηγεί στο μεγάλο κεντρικό μπάνιο και στο πίσω υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος.

    Τα αυθεντικά χαρακτηριστικά, όπως το γείσο, τα σοβατεπί και η επένδυση του μπροστινού παραθύρου, αποκαταστάθηκαν σχολαστικά για να τιμήσουν την ηλικία του σπιτιού. Για να ενισχυθεί μάλιστα το μεγαλείο του σαλονιού στο ισόγειο, εισήχθησαν νέες επενδύσεις τοίχου από MDF, με ανοιχτό μπεζ χρωματικό σχέδιο.

    Η σκάλα, κατασκευασμένη από σκούρο ξύλο βελανιδιάς τονίζει τις σύγχρονες προσθήκες, ενώ διευκολύνει την απρόσκοπτη φυσική είσοδο στην κουζίνα του ισόγειου. Τα ειδικά κατασκευασμένα κουφώματα σε όλο το διαμέρισμα επιδεικνύουν επίσης το ίδιο σκούρο ξύλο δρυός, προσθέτοντας μια αίσθηση συνοχής.

    Με μινιμαλιστικό σχεδιασμό και λουσμένο πλέον στο φυσικό φως, το διαμέρισμα προσφέρει έναν ήρεμο και φιλόδοξο χώρο διαβίωσης στην καρδιά του κεντρικού Λονδίνου.

    //

    https://georgiosapostolopoulos.com/

    Photographer: Guy Archard

    Διαβάστε επίσης:

    Πάνος Τόμπρας: Η Αρχιτεκτονική της Ελευθερίας και η Επιστροφή στο Μέλλον

    Ωδή στη Μάνη

    Piperi House στην Κύθνο



    ΣΧΟΛΙΑ