Architecture & Design

Έπαυλη Μαρόκκου: Ένα σημείο συνάντησης με «άρωμα» άλλης εποχής

  • Μαρία Μπότη


Στην όμορφη Θεσσαλονίκη, στη γωνία Βασιλίσσης Όλγας και Πέτρου Συνδίκα, μία έπαυλη του 1906 έχει αποκτήσει ξανά ζωή.

Είναι η «Έπαυλη Μαρόκκου», μία όμορφη καφετέρια που διατηρεί το αριστοκρατικό ύφος και ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μία άλλη εποχή.

Σεβόμενη την ιστορία που «κουβαλά», η Έπαυλη διατήρησε το όνομα του δημιουργού, ενός αυστριακού υπηκόου και ασφαλιστικού πράκτορα, του Ιωάννη Μαρόκκου. Ο ίδιος λέγεται πως έχτισε την έπαυλη με σκοπό να τη δώσει ως προίκα στην κόρη του, Μαρία Τερέζα.

Το 1919 πουλήθηκε στην οικογένεια Μπουρλά και συγκεκριμένα στην σύζυγο του Ισαάκ Σαμ. Μπουρλά, Έλσα, ωστόσο σε τοπογραφικά του 1935-36 εμφανίζεται η Μαρία Τερέζα ιδιοκτήτης.

Το 1951 πέρασε στα χέρια του Δημοσίου ως αντάλλαγμα χρεών της οικογένειας προς το Δημόσιο και το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Στέγασε την Ιερατική σχολή, το οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Προστασίας Κωφαλάλων και από το 2008 έως το 2017 Υπηρεσία της Τροχαίας.

Το 2018 το αρχιτεκτονικό γραφείο CAN studio ανέλαβε την ανακαίνιση του κτιρίου, για τη δημιουργία του πολυχώρου εστίασης και πολιτισμού «Έπαυλη Μαρόκκου». Το έργο αφορούσε την επανάχρηση διατηρητέου κτηρίου, χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης, ως χώρου εστίασης.

Έτσι «γεννήθηκε» η Έπαυλη Μαρόκκου όπως είναι σήμερα· ένας χώρος που φιλοξενεί κόσμο από το πρωί έως το βράδυ.

Όπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο, η ανάδειξη των μορφολογικών και δομικών στοιχείων του κτηρίου αλλά και ο λειτουργικός σχεδιασμός του χώρου για τις ανάγκες της καινούριας του χρήσης, ήταν οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού.

Και οι τρεις όροφοι του κτηρίου ακολουθούν την ίδια τυπολογία, ενός κεντρικού ορθογώνιου χώρου γύρω από τον οποίο τοποθετούνται τα υπόλοιπα δωμάτια.

Οι ψηλοτάβανοι χώροι με τις οδοντωτές ταινίες και τις κορνίζες στα μεγάλα ανοίγματα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του ισογείου και του ορόφου.

Από την άλλη το υπόγειο είναι πιο χαμηλοτάβανο και διαφοροποιείται λόγω των σχιστόπλακων στα δάπεδα και της ξύλινης οροφής.

Εμπνευσμένη από πολυτελείς κατοικίες στη ευρύτερη περιοχή και με γνώμονα πάντα το αριστοκρατικό στοιχείο, η Έπαυλη Μαρόκκου «μεταμορφώνεται» σε μία όαση στυλ και ηρεμίας. 

Στο ισόγειο του κτηρίου υπάρχει η κουζίνα, η οποία τοποθετήθηκε με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία του μαγαζιού, ενώ παρέμεινε «ανοιχτή» με ανεμπόδιστη οπτική επαφή με το μπαρ και με χρήση γυαλιού στις εισόδους.

Ο εξοπλισμός που σχεδιάστηκε συμβάλει στην ανάδειξη των διακοσμητικών αλλά και δομικών στοιχείων.

Οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε ανοιχτές αποχρώσεις, προσδίδοντας έναν γήινο τόνο και μία φυσικότητα στο χώρο. Τα μεγάλα, μακρόστενα τραπέζια με τα χρωματιστά πράσινα και μπλε σκαμπό δίνουν μία μοντέρνα οπτική στο χώρο.

Παράλληλα, η λιτή διακόσμηση με τα φυτά προσδίδουν στυλ και κομψότητα.

Η πρόσβαση στο υπόγειο γίνεται από μία καινούρια μεταλλική σκάλα με γυάλινα πατήματα συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη, λειτουργική αλλά και οπτική σύνδεση των δύο ορόφων.

Η μυσταγωγική ατμόσφαιρα του κελαριού ενισχύεται από την πέτρα και το ξύλο που υπάρχουν άπλετα σε κάθε χώρο. Κρυφός φωτισμός και ξύλινα έπιπλα διακοσμούν το χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις. Η μεγάλη ποικιλία κρασιών μαγνητίζει τους επισκέπτες.


Η Έπαυλη Μαρόκκου είναι η κατάλληλη επιλογή και για τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού διαθέτει δύο αστικές αυλές, εκατέρωθεν του κτηρίου, με διαφορετικές ποιότητες καθιστικών χώρων, υλικά, χρώματα, διακόσμηση και φυτά.

Η αυλή που βρίσκεται στην πρόσοψη του κτηρίου διαθέτει μεταλλικά καθίσματα, ενώ η εσωτερική αυλή προσφέρει μεγαλύτερη «ζεστασιά» με μεγάλα ξύλινα τραπέζια και πάγκους που χωρίζονται με παρτέρια πυκνής φύτευσης και γιρλάντες φωτισμού.

Η Έπαυλη Μαρόκκου δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη καθώς ο εξωτερικός φωτισμός – αν και ήπιος – είναι ο κατάλληλος για να «φωτίσει» όλα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτηρίου.

Η όψη της Έπαυλης μεταφέρει τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή, αριστοκρατική και ήρεμη, μακριά από την φασαρία της πόλης – ακόμα και εάν απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο – δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για καφέ, ποτό ή φαγητό.

Πηγή φωτογραφιών: canstudio.grΈπαυλη Μαρόκκου (Facebook)

Διαβάστε επίσης:

Villa Skye: Μία πηγή ηρεμίας στο μικρό νησί της Αντιπάρου

Ταϊλάνδη: Ένα πλωτό σπίτι που προσφέρει όλες τις ανέσεις



ΣΧΟΛΙΑ