• Architecture & Design

    Αυτό είναι το ελληνικό ξενοδοχείο που είναι υποψήφιο στα βραβεία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (pics)

    • NewsRoom


    Τους φιναλίστ των βραβείων για το 2021 ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής, τιμώντας τα κτίρια και τα έργα που ολοκληρώθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 2019 και του 2021.

    Ο σύντομος κατάλογος των 200 έργων έχει επιλεγεί από περισσότερες από 700 συμμετοχές. Το θέμα για το φεστιβάλ του 2021 είναι: «Επαναφορά της πόλης: Πράσινο, Υγεία και αστική ζωή».

    Μεταξύ των συμμετοχών, στην κατηγορία Hotel and Leisure, βρίσκεται και το εντυπωσιακό ξενοδοχείο Dexamenes, στη δυτική Πελοπόννησο, από την K-STUDIO.

    Η ιστορία του ξενοδοχείου Dexamenes χρονολογείται από την «Eποχή της Sταφίδας». Από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1830, η καλλιέργεια σταφίδας πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις και η σταφίδα ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν του Ελληνικού Βασιλείου. Αλλά όταν ξέσπασε η «κρίση σταφίδας» το 1910 στην Ελλάδα, το εμπόριο σταφίδας κατέρρευσε και υπήρχε η ανάγκη μετατροπής του αποθέματος σταφίδας σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως το κρασί.

    Τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και αποστακτήρια. Το Dexamenes χτίστηκε δίπλα στη θάλασσα, έτσι ώστε τα πλοία να μπορούσαν να φορτωθούν με κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, πριν σαλπάρουν για τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Οι εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές δομές του τόπου έμειναν σχετικά ανέγγιχτες από τη δεκαετία του 1920, πλάι στις παρθένες και όμορφες ακτές της δυτικής Πελοποννήσου.

    Από την αρχή ήταν σαφές ότι η ισχυρή ιστορία και η παρθένα ομορφιά των υφιστάμενων κτιρίων δεν έπρεπε απλά να διατηρηθούν, αλλά και να αναδειχθούν μέσα από ένα σχέδιο που θα τους έδινε νέα πνοή. Ο νέος σχεδιασμός συμπληρώνει τη «βιαιότητα» των κτιρίων με κομψές παρεμβάσεις και μετατρέπει τη λιτή λειτουργικότητά τους σε ένα μέρος ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης.

    Image 23

    Image 27

    Image 19

    Image 15

    Image 20

    Image 22

     

    Με τα βραβεία WAF του περασμένου έτους να ακυρώνονται λόγω πανδημίας κορονοϊού, η φετινή shortlist περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά έργα που ολοκληρώθηκαν παγκοσμίως μεταξύ του 2019 και 2021. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο φεστιβάλ τον Δεκέμβριο, όταν περισσότεροι από 100 κριτές θα κάνουν σύσκεψη στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για να αποφασίσουν για βραβεία ατομικής κατηγορίας και για να στεφθεί ένα έργο ως World Building of the Year.

    Φωτογραφίες: dexamenes.com, k-studio.gr



    ΣΧΟΛΙΑ