• Architecture & Design

    Οι Dexamenes (και οι αρχιτέκτονες K-Studio) διακρίνονται στα Ahead Awards

    Νεαροί πλην όμως πολυβραβευμένοι: K – Studio, Δημήτρης και Κωνσταντίνος Καραμπατάκης


    Σε δύο κατηγορίες στα Ahead Awards διακρίθηκε το ξενοδοχείο Δεξαμενές (Dexamenes Seaside Hotel) στη ζωντανή διαδικτυακή απονομή που διοργανώθηκε από τα περίζηλα, ομώνυμη διεθνή βραβεία φιλοξενίας και ντιζάιν. Εμμέσως τιμήθηκε και πάλι σε διεθνές επίπεδο το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio.

    Συγκεκριμένα, οι Δεξαμενές κέρδισαν το βραβείο απόλυτης υπεροχής ή ULTIMATE ACCOLADE AWARD το οποίο απονέμεται σε ξενοδοχειακές δημιουργίες που με ιδανικό τρόπο συνδυάζουν αρχιτεκτονική και εσωτερική διαρρύθμιση ώστε να προσφέρουν υψηλού επιπέδου αισθητική εμπειρία στους πελάτες τους.

    Δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση στην ίδια κατηγορία πήραν αντιστοίχως τα ξενοδοχεία Amanyangyun, The Retreat at Blue Lagoon και το Wild Coast Tented Lodge.

    Οι Δεξαμενές κέρδισαν επίσης στην κατηγορία της πιο δημιουργικής ανακατασκευής (THE CREATIVE CONVERSION AWARD). Στη δεύτερη και τρίτη θέση ήρθαν το Escondido Oaxaca και το The Shinola Hotel.

    Οι Δεξαμενές δεσπόζουν στο παρθένο τοπίο της δυτικής Πελοποννήσου. Το Dexamenes Seaside Hotel προέκυψε ύστερα από τη μετατροπή του ερειπωμένου, βιομηχανικού κτιρίου το οποίο παλιότερα στέγαζε το εγκαταλελειμμένο οινοποιίο και σαν φάντασμα παρέμενε ανενεργό από τη δεκαετία του 1920.

    Dexamenes, photo k-studio.gr

    Σε αυτό το δεύτερο βραβείο, συνέβαλε καθοριστικά το καταπληκτικό αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio των αδελφών Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη, (δημιουργοί του Σκορπιού στη Μύκονο, του βραβευμένου Casa Cook στα Χανιά και του Helios στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens).

    Τα Ahead Awards μνημόνευσαν ειδικά τις αρετές αυτής της αρχιτεκτονικής ανακατασκευής που σέβεται τον στιβαρό σκελέτο του οινοποιίου και ενσωματώνει τον απόηχο της ιστορίας του. Έδωσε καινούργια πνοή και απρόσμενη τροπή στις υφιστάμενες μπρούτες και κοινότοπες δομές του κτηρίου χωρίς όμως να τις αφανίσει. Τουναντίον, μετουσίωσαν τη δορική αυστηρότητα της φονξιοναλιστικής, τυποποιημένης αυτής κατασκευής σε έναν ύμνο ποιητικής αφαίρεσης και πνευματικής γαλήνης.

    Οι νικητές των Ahead Awards 2019- 2020 διαγωνίστηκαν σε οχτώ νέες κατηγορίες. Κρίθηκαν από πάνελ διακεκριμένων κριτών. Δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν τα καλύτερα έργα ανάμεσα στους σαράντα οχτώ συνολικά διαγωνιζόμενους από όλη την υφήλιο και μέρη τόσο διαφορετικά όσο οι άγριες πεδιάδες της Ναμίμπιας και οι απόκοσμες φυσικές ομορφιές της Ισλανδίας.

    Η ποικιλία των βραβείων ανέδειξε και τον πλούτο, το εύρος και το βάθος της αρχιτεκτονικής τέχνης όταν εφαρμόζεται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Τα Ahead Awars αποτελούν επίσης και έναν δείκτη για τις τάσεις στη διεθνή τουριστική κουλτούρα και βιομηχανία.

    Το Blue Lagoon στην Ισλανδία ορθώνεται πάνω σε λάβα οκτακοσίων ετών ενώ το Ongula Village Homestead Lodge αποτελείται από δέκα μικρούς ξενώνες, το ύφος των οποίων αναπαράγει τις παραδοσιακές καλύβες των γηγενών στη Ναμίμπια έξω από τη Σαβάνα και τα άγρια ζώα της.

    Dexamenes, Aheadawards.com

    Τα βραβεία φιλοξενίας και ντιζάιν AHEAD χωρίζονται σε τέσσερις ετήσιες διοργανώσεις που αφορούν αντίστοιχες περιοχές του πλανήτη και κορυφώνονται σε μία παγκόσια Μπιενάλε κάθε δύο χρόνια. Συνήθως οι τέσσερις απονομές πραγματοποιούνται στην Σιγκαπούρη, στο Μαιάμι, στο Ντουμπάι και στο Λονδίνο υμνώντας νέα ξενοδοχειακά επιτεύγματα κάθε ευρύτερης περιοχής.

    Στις κριτικές επιτροπές συμμετέχουν ελίτ ξενοδόχοι, κατασκευαστές, διαχειριστές, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές από όλον τον κόσμο.

    Το ευρύ ελληνικό κοινό δεν γνωρίζει αρκετά τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες της νέας γενιάς, που διακρίνονται στο εξωτερικό ούτε τους αξιοποιεί ίσως όσο πρέπει η πολιτεία, οι κρατικοί αλλά και οι ιδιωτικοί φορείς. Ευτυχής η κάθε στιγμή που τους ξαναφέρνει στο προσκήνιο.



    ΣΧΟΛΙΑ