• Business

    Ozempic: Γιατί δεν είναι «θαυματουργό» για όλους τους ασθενείς;

    • NewsRoom
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Η Novo Nordisk πέτυχε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ανάκαμψης ανοίγοντας μία αγορά σκευασμάτων απώλειας βάρους που φιλοδοξεί να φτάσει τα 100 δις. δολάρια, χάρη στα best sellers της, Ozempic και Wegovy.

    Υπάρχει όμως ένα ποσοστό ασθενών, οι οποίοι φαίνεται να έχουν «ανοσία» στο θαυματουργό συστατικό της σεμαγλουτίδης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ένα ποσοστό 10% με 15% των ανθρώπων που δέχονται την θεραπεία φαρμάκων τύπου GLP-1, όπως τα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk και Zepbound της αμερικάνικης Eli Lilly, δεν μπορούν να χάσουν πάνω από το 5% του σωματικούς τους βάρους.

    Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς δεν εμφανίζουν το αίσθημα του κορεσμού, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία όσων λαμβάνουν το σκεύασμα, με αποτέλεσμα να μην χάνουν γρήγορα ή και καθόλου βάρος.

    Οι παράγοντες

    Η Novo Nordisk, που έφερε στην αγορά τα δύο σκευάσματα για τον διαβήτη, τα οποία όμως έχουν γίνει δημοφιλή και σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη αλλά υποφέρουν από παχυσαρκία, αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε όλες τις θεραπείες. Όμως αναφέρει ότι σε δοκιμές, αν και με διακυμάνσεις, όλοι οι ασθενείς έχασαν κάποιο ποσοστό βάρους, λαμβάνοντας σεμαγλουτίδη.

    Η Eli Lilly, η οποία λανσάρει το Mounjaro για τον διαβήτη και το Zepbound για την παχυσαρκία, αναφέρει ότι η παχυσαρκία είναι μια ετερογενής ασθένεια και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις κλινικές μελέτες της πέτυχαν τουλάχιστον 20% απώλεια βάρους στην υψηλότερη δόση.

    Οι γιατροί αναφέρουν ότι πολλές φορές ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδράει διαφορετικά στη λήψη φαρμάκου, λόγω γενετικών διαφορών.

    Η λήψη άλλων φαρμάκων αλλά και η διατροφή όπως και η απώλεια κιλών πριν τη θεραπεία του Ozempic είναι επιπλέον παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποδοτικότητα του φαρμάκου.

    Σε μία έρευνα με δείγμα ασθενών που έλαβαν σκεύασμα με την ουσία σεμαγλουτίδη (Ozempic και Wegovy), περίπου το 14% έχασε λιγότερο από 5% του σωματικού τους βάρους και το 1/3 έχασε λιγότερο από 10%.

    Σε μία άλλη έρευνα με δείγμα ασθενών που έλαβαν σκεύασμα με την ουσία τιρζεπατίδη (Zepbound και Mounjaro), το 9% των ατόμων έχασαν λιγότερο από το 5% του σωματικού τους βάρους και το 16% λιγότερο από το 10%.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ποσοστά της απώλειας βάρους, δηλαδή της ανταπόκρισης των ασθενών στα σκευάσματα, κυμαινόταν μεταξύ 5% και 20%.

    «Ξεφουσκώνει» η αρχική επιτυχία;

    Πόσο διαρκεί τελικά η επίδραση των φαρμάκων στους ασθενείς και ποια είναι η επόμενη ημέρα.

    Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρεται σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα απογοήτευσης, μετά τη λήψη του σκευάσματος.

    Ο 68χρονος Antyhony Esposito, ο οποίος έλαβε φάρμακο τύπου GLP-1 με στόχο να χάσει περίπου 10 κιλά, καθώς ήταν υπέρβαρος. Σταμάτησε το Wegovy γιατί ισχυριζόταν ότι τον έκανε να νιώθει αδύναμο, συνέχισε τη θεραπεία με Ozempic, για περίπου έξι εβδομάδες, όμως η όρεξή του παρέμεινε η ίδια, όπως και τα κιλά του.

    Ένα άλλο παράδειγμα, αυτό της Melissa Traeger, δείχνει ότι η «καλή αρχή» για τους ασθενείς δεν εξασφαλίζει και μία επιτυχημένη θεραπεία.

    Η 40χρονη έχασε 10 κιλά τις πρώτες έξι εβδομάδες, μετά όμως δεν κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά απώλειας βάρους. «Μου μειώθηκε η όρεξη τις πρώτες εβδομάδες, αυτό όμως μετά σταμάτησε», ισχυρίστηκε.

    Σύμφωνα με τον Δρα Eduardo Grunvald, ιατρό με εξειδίκευση στην παχυσαρκία στο UC San Diego Health, όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία με φάρμακα τύπου GLP-1, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν τη λήψη άλλου φαρμάκου ίδιου τύπου, ενώ εξετάζουν και την περίπτωση να υπάρξουν αλλαγές στην διατροφή και ενίσχυση της άσκησης.

    Η Dr. Gitanjali Srivastava, αναπληρώτρια καθηγήτρια και συνδιευθύντρια στο Κέντρο Απώλειας Βάρους του Vanderbilt, λέει ότι είχε έναν ασθενή που δοκίμασε πολλά φάρμακα GLP-1 και κανένα δεν λειτούργησε. Ο ασθενής ανταποκρίθηκε σε ένα από τα παλαιότερα φάρμακα απώλειας βάρους που συνήθως δεν οδηγούν σε ραγδαία αποτελέσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic: Πόσο κοστίζει η παραγωγή του «χρυσού» φαρμάκου των 1.000 δολαρίων;

    Ozempic: Η νέα τάση μπαίνει στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών, προειδοποιεί η Kaspersky

    Όπρα Γουίνφρεϊ: Η νέα σύμμαχος των Ozempic και Wegovy



    ΣΧΟΛΙΑ