• Business

    Ζαββός: Η υπόθεση της ELFE έχει εκδικαστεί και αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση

    Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών


    Από το 2014 έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για την δέσμευση της εταιρείας “Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE AE” καθώς από το πόρισμά της, υπήρχαν ενδείξεις πως η αξία της εταιρείας αντιστοιχούσε σε τμήμα εγκληματικού προϊόντος, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαββός, απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής σε σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου.

    «Η υπόθεση έχει εκδικαστεί από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών από τις 30/9/2020 και βρισκόμαστε στην διαδικασία της αναμονής για να καθαρογραφεί η απόφαση».

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, επισήμανε πως η Αρχή απολαμβάνει διοικητική και λειτουργική ανεξαρτησία. Ο πρόεδρος τα μέλη, και το προσωπικό της, έχουν το καθήκον να τηρούν εχεμύθεια για πληροφορίες που λαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Διέπεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας, δηλαδή του απορρήτου, ενώ οι εκθέσεις της Αρχής διαβιβάζονται στον αρμόδιο εισαγγελέα σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.

    Κατά συνέπεια, τόνισε ο κ. Ζαββός, «δεν άπτεται της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών το θέμα της άρσης ή της τροποποίησης της διάταξης του προέδρου της Αρχής για την δέσμευση στα “Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE AE». Η κρίση αυτή θα γίνει από την ελληνική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει, συμπλήρωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ