• Business

    «Ξεστοιχειώνει» η επένδυση – μαμούθ του Atalanti Hills ύψους 1,5 δισ. ευρώ


    Ύστερα από 14 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην τελική ευθεία για την έναρξη των έργων κατασκευής, βρίσκεται η τουριστική επένδυση – μαμούθ στη Φθιώτιδα, γνωστή ως Atalanti Hills. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε έκταση 12.500 στρεμμάτων στην περιοχή Έξαρχος Αταλάντης της Φθιώτιδας η οποία βρίσκεται «γαντζωμένη» στα γρανάζια της δυσκίνητης κρατικής μηχανής, αλλά και των αντιδράσεων τοπικών φορέων εδώ και χρόνια.

    Kαθώς ολοκληρώθηκε το πιο σημαντικό ίσως βήμα στο δύσκολο κομμάτι της αδειοδότησης, με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγείται στο Εθνικό Τυπογραφείο και στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ  θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από τα αρμόδια υπουργεία εκδοθεί η οικοδομική άδεια και θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής.

    Το business plan των επενδυτών, της βρετανικής Europa Capital και της Prufrock Investments, περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, 8.872 κλινών, εκ των οποίων οι 5.882 κλίνες θα βρίσκονται σε 3.306 επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακού και εκπαιδευτικού αλλά και τριών γηπέδων γκολφ, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης.

    Πρώτη ενότητα («Νότος) 5άστερο ξενοδοχείο 848 κλινών Γήπεδο golf 18 οπών Παραθεριστικές κατοικίες 1.677 κλινών Συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων SPA Αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

    Δεύτερη ενότητα («Ζέφυρος») 5άστερο ξενοδοχείο 1.015 κλινών Γήπεδο golf 18 οπών Παραθεριστικές κατοικίες 2.012 κλινών Αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Τρίτη ενότητα («Βορράς») 5άστερο ξενοδοχείο 1.127 κλινών Γήπεδο golf 18 οπών Παραθεριστικές κατοικίες 2.193 κλινών Αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

    Στις μελέτες της επένδυση προβλέπεται να εξασφαλιστούν περισσότερες από 5.500 μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση ανά έτος και με την πλήρη λειτουργία της τουριστικής μονάδας θα εξασφαλιστούν πάνω 8.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κατά το στάδιο κατασκευής οι θέσεις απασχόλησης κυμαίνονται από 310 έως 885 ανά έτος.

    Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ στις μελέτες που περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο γίνεται αναφορά για πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία από την επίμαχη επένδυση εκτιμώμενου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επομένως, η επένδυση έχει  ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣτΕ για «Atalanti Hills»: «Ναι» (με «αστερίσκο») στην επένδυση του 1,5 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ