• Business

    Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η πρόκληση Κουτσολιούτσου: Πήγε πρώτα στην Κεφαλαιαγορά και μετά ζήτησε νέο ΔΣ στην Folli Follie

    • Του Δημήτρη Κόκκορη και του Γιώργου Μανέττα
    Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Δεν έχει προηγούμενο η προκλητική συμπεριφορά του Δημήτρη Κουτσολιούτσου: Πριν κοινοποιήσει την απόφασή του, να κάνει χρήση της μετοχικής ισχύος που ακόμη διαθέτει ως βασικός μέτοχος την Folli Follie και να ζητήσει την ανακατανομή θέσεων και ρόλων στο ΔΣ εμφυτεύοντας σε αυτό πρόσωπα της αρεσκείας του, είχε φροντίσει να επισκεφθεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…

    Όπως βεβαιώνουν διασταυρωμένες πληροφορίες, ο βασικός ενεχόμενος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης επιχειρηματικής ιστορίας του τόπου ζήτησε ο ίδιος να έχει συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! Δίνοντας την αίσθηση ότι η πρωτοβουλία του αυτή θα είχε ως αντικείμενο να αναπτύξει τις θέσεις του για τα βαριά πρόστιμα που του είχε επιβάλει η εποπτική αρχή.

    Πηγαίνοντας όμως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο 77χρονος ιδρυτής της αμαρτωλής εταιρείας ανέπτυξε ένα βερμπαλιστικστό λογίδριο περί του ενδιαφέροντός του για το επιχειρηματικό μέλλον της Folli Follie. Η οποία επί των ημερών του ανέδειξε σε ύψιστη τέχνη την παραγωγή… πλαστογραφημένων οικονομικών επιδόσεων. Η συζήτηση έληξε εκεί, αλλά ένα 24ώρο αργότερα ήρθε η κίνηση Κουτσολιούτσου να ζητήσει την αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου, περιορίζοντας συνάμα των αριθμό τους από ένδεκα (11) που είναι σήμερα στους εννέα (9).

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η δυναμική «απάντηση» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν αναμενόμενη. Χθες, και για περισσότερες από πέντε ώρες κλιμάκιο ελεγκτών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκανε φύλλο και φτερό το λογιστήριο της Folli Follie, στα κεντρικά γραφεία της αμαρτωλής εταιρείας στον Άγιο Στέφανο. Μεταδίδοντας προς όλους την αίσθηση ότι η εποπτική αρχή είναι «αποφασισμένη» να κόψει τα φτερά του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Ο οποίος σχεδόν δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης επιχειρεί με προκλητικό τρόπο να ποδηγετήσει τις διοικητικές εξελίξεις στην εταιρεία, αν και βαρύνεται με κακουργηματικές κατηγορίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετραμελές κλιμάκιο της Κεφαλαιαγοράς παρέμεινε στο λογιστήριο μέχρι αργά χθες το βράδυ. Ανιχνεύοντας προφανώς σειρά στοιχείων που αφορούν στην ευρύτερη οικονομική ταυτότητα της Folli όπως αυτή έχει προκύψει από τη διαχείριση του 11μελούς διοικητικού συμβουλίου. Όπως επίσης και όλα τα έγγραφα που αφορούν αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Αυτά τα έγγραφα αν και είχαν ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντούτοις δεν είχαν αποσταλεί. Παραμένει άγνωστο αν οι έλεγχοι του κλιμακίου της Κεφαλαιαγοράς ολοκληρώθηκαν ή αν θα συνεχισθούν και σήμερα.

    Πέραν τούτων, είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της χθεσινής μέρας πέντε μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie πήγαν με δική τους πρωτοβουλία και είχαν συνάντηση με διοικητικά στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Χωρίς ακόμα να έχει διευκρινισθεί το αντικείμενο της παρέμβασής τους, και οι πιθανές απολήξεις που μπορεί να έχει. Κατά μια εκδοχή πάντως τα μέλη του συμβουλίου της Folli Follie δεν εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που αποπέμθηκε πρόσφατα από το ΔΣ.

    Όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πυκνώσει τις δυναμικές κινήσεις της, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την γενική συνέλευση της 20ης Φεβρουαρίου. Στην οποία, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ως κάτοχος του 36% των μετοχών έχει ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό να συζητηθεί η αλλαγή μελών στο ΔΣ. Προφανέστατα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προλάβει τον Κουτσολιούτσο, κινούμενη προς την κατεύθυνση της δικαστικής προσφυγής, με την οποία θα ζητείται αντικατάσταση αρκετών από τα σημερινά μέλη του δ.σ.

    Το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να παγώσει τις κινήσεις Κουτσολιούτσου ως βασικού μετόχου δεν φαίνεται να είναι εφικτό για λόγους στενότητας των χρονικών περιθωρίων που απαιτούνται. Στην Folli Follie διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από πλευρά της PwC που δεν έχει ολοκληρωθεί. Έλεγχος που προφανώς θα εστιαστεί και στις οικονομικές δοσοληψίες καθώς τα συγκριτικά στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στις αναμορφωμένες λογιστικές καταστάσεις της χρήσης του 2017 δείχνουν ότι έχει καεί ένα σημαντικό «λίπος» από τα διαθέσιμα σε μετρητά.

    Πρόσφατα στελέχη της Follie υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι η εταιρεία διαθέτει τώρα περί τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά όταν πριν από δυο χρόνια το ταμείο της εμφανιζόταν να έχει 176,7 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων όμως η έκθεση που υπογράφει η PwC αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρκετά παραστατικά για 42,6 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όλα τούτα, δείχνουν ότι μέσα σε δυο χρόνια «κάηκαν» τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ. Το πώς και το γιατί θα είναι προφανώς αντικείμενο του διαχειριστικού ελέγχου.

    Από την άλλη πλευρά, κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους, η οποία τείνει να γίνει «γεφύρι της Άρτας» που «ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν». Τουλάχιστον σε ότι αφορά, τα δεσμευμένα ακίνητα της Folli δεν αναμένεται να απελευθερωθούν καθώς φαντάζει απίθανο να δοθεί μια τέτοια δικαστική έγκριση που απαιτείται. Διότι παρά τους νέους ποινικούς κώδικες τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν απελευθερώνονται αυτοδικαίως μετά την παρέλευση 18μήνου.

    Μάλιστα, τα ακίνητα αυτά, ενσωματώνουν και απαιτήσεις που έχουν κατά της Folli ευρύτεροι φορείς του Δημοσίου, όπως επίσης και η Εφορία. Η τελευταία σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει και σε κατάσχεση των ποσών που υπήρχαν στους δεσμευμένους λογαριασμούς της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Και τούτο γιατί υπήρξαν φορολογικές ποινές που αφορούσαν τις εισπράξεις από τη συμφωνία με την ελβετική Dufry.



    ΣΧΟΛΙΑ