• Business

    Ξαβιέ Νιελ: Αποκτά μερίδιο $1,3 δισ. στη σουηδική Tele2 – Συνεχίζει το επενδυτικό «σαφάρι»

    • Bloomberg

    Xavier Niel


    Να αποκτήσει μερίδιο στη σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tele2 AB για περίπου 13 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), συμφώνησε ο Γάλλος μεγιστάνας Ξαβιέ Νιελ, συνεχίζοντας το επενδυτικό του “σαφάρι” στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

    Η Freya Investissement, ένα επενδυτικό όχημα ιδιοκτησίας της εταιρείας Iliad και της NJJ Holding που ανήκουν στον Νιελ, πρόκειται να εξαγοράσει περίπου το 19,8% από τον σκανδιναβικό επενδυτή Kinnevik, ανέφερε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία.

    Σημειώνεται ότι ο Νιελ, επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με χαμηλές τιμές καταναλωτή και χαμηλό κόστος.

    Μάλιστα, επέκτεινε τη γαλλική Iliad στην Ιταλία και την Πολωνία, ενώ επιθυμία του είναι να επεκταθεί στην Ουκρανία και την Πορτογαλία.

    Έχει αποκτήσει επίσης μειοψηφικό μερίδιο στη Vodafone Group Plc του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πρόσφατα η Iliad υπέβαλε δύο προσφορές για τη συνένωση των ιταλικών δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών, τις οποίες απέρριψε η Vodafone, τερματίζοντας έτσι τις προσπάθειες για ενοποίηση, σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης.

    Οι απορριφθείσες προσφορές επεδίωκαν τη δημιουργία μιας συγχώνευσης, η οποία θα έδινε στη Vodafone έως και 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ένα δάνειο μετόχων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Iliad θα λάμβανε 400 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ένα δάνειο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε μία επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα κατανεμηθεί μεταξύ ενός μελλοντικού ερευνητικού εργαστηρίου που θα βρίσκεται στο Παρίσι, υπερυπολογιστών cloud – που θα τροφοδοτούνται με υλικό της Nvidia – και startup εταιρείες.

    Σύμφωνα με τον Νιελ, η προσπάθεια στοχεύει να δελεάσει κορυφαίους Γάλλους μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης – οι οποίοι έφυγαν για να εργαστούν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – πίσω στην πατρίδα τους, όπου μπορούν να κατασκευάσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστούν πλατφόρμες όπως το OpenAI.

    Διαβάστε επίσης: 

    Kάθι Γουντ: Γιατί πουλά μετοχές της Nvidia και της TSMC

    Warren Buffett: Πώς ο μεγαλοεπενδυτής εκτίναξε τις ιαπωνικές μετοχές του

    Ahold-Delhaize: Παίζουν τα ρέστα τους οι Ολλανδοί με την ΑΒ Βασιλόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ