• Business

    Warren Buffett: Πώς ο μεγαλοεπενδυτής εκτίναξε τις ιαπωνικές μετοχές του

    • Bloomberg
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Οι μετοχές των εμπορικών οίκων της Ιαπωνίας στους οποίους έχει επενδύσει ο Warren Buffett εκτινάχθηκαν, καθώς ο μεγαλοεπενδυτής επισήμανε στην καθιερωμένη του επιστολή προς τους μετόχους ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες ακολουθούν φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές, που είναι «ανώτερες» από αυτές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ.

    Η Marubeni Corp. σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καταγράφοντας κέρδη έως και 5,6% στη συνεδρίαση της Δευτέρα. Οι άλλες τέσσερις εμπορικές εταιρείες που κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της η  Berkshire HathawayMitsubishi Corp., Itochu Corp., Mitsui & Co. και Sumitomo Corp. — επίσης ενισχύθηκαν, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της ευρύτερης αγοράς.

    «Ο Buffett αφιέρωσε πολύ χώρο στην επιστολή του για να μιλήσει για τις ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες», γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτές, δήλωσε ο Mineo Bito, πρόεδρος της Bito Financial Services στο Τόκιο. Ο Αμερικανός επενδυτής διέθεσε περίπου μια σελίδα της ετήσιας 16σέλιδης επιστολής του προς τους μετόχους για να συζητήσει για τις ιαπωνικές εταιρείες.

    Ο Σοφός της Όμαχα πιθανότατα θα αυξήσει τα μερίδιά του σε αυτές καθώς είναι ακόμη υποτιμημένα και υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αγορές πριν φτάσει το μέγιστο όριο μεριδίων 9,9% που έχει δηλώσει η Berkshire, επισήμανε ο Bito.

    Japan Trading Houses Higher on Berkshire Letter
    Ο Buffett αφιέρωσε πολύ χώρο στην επιστολή προς τους μετόχους για να μιλήσει για τις ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες

    Τα κέρδη σημειώθηκαν μετά το υψηλό όλων των εποχών που κατέγραψε ο μέσος όρος μετοχών του Nikkei 225 την περασμένη εβδομάδα, λόγω του ασθενέστερου γεν, του παγκόσμιου ράλι του κλάδου τεχνολογίας και της βελτίωσης των αποδόσεων των μετόχων. Η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τον Buffett πέρυσι στήριξε επίσης τη συνολική ψυχολογία της αγοράς.

    Οι ιαπωνικοί εμπορικοί οίκοι έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ από τον περασμένο Απρίλιο που ο Buffett είπε ότι θα αυξήσει τις συμμετοχές του σε αυτούς. Η Mitsubishi, ο μεγαλύτερος εμπορικός οίκος της Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο περίπου 111% τον περασμένο χρόνο, ενώ η Mitsui & Co. κατέγραψε άλμα άνω του 70%.

    Τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη της Berkshire από τους πέντε ιαπωνικούς οίκους ανήλθαν στο τέλος του έτους στα 8 δισ. δολάρια, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της. Τώρα κατέχει περίπου το 9% του καθενός από αυτούς με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 1,6 τρισεκατομμύρια γιεν, ανέφερε.

    Η επιστολή του Buffett προς τους μετόχους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι πέντε ιαπωνικές εισηγμένες μείωσαν τον αριθμό των μετοχών τους σε «ελκυστικές» τιμές.

    Οι διοικήσεις των εταιρειών ήταν «πολύ λιγότερο επιθετικές» όσον αφορά τις αποζημιώσεις τους σε σχέση με ότι ισχύει στις ΗΠΑ, τόνισε επίσης η επιστολή. Χρησιμοποιούν μόνο περίπου το 1/3 των κερδών τους σε μερίσματα και μεγάλο μέρος των υπολοίπων χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση των επιχειρήσεών τους και την επαναγορά μετοχών, εξήγησε. Η Berkshire επανέλαβε τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες της στο μέλλον.

    Οι προσδοκίες και η προσοχή προς τις εμπορικές εταιρείες πρόκειται να αυξηθούν, καθώς οι μετοχές δεν είναι ακόμη υπερτιμημένες και η Berkshire είναι πιθανό να αγοράζει με βάση τις μακροπρόθεσμες συμμετοχές, δήλωσε ο Masayuki Otani, επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Securities Japan Inc.

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Η μυστική επένδυση που εξέπληξε τη Wall Street και η ερώτηση των $157 δισ.

    Γουόρεν Μπάφετ: Δωρίζει ξανά μετοχές για το Thanksgiving – «Η Berkshire ήρθε για να μείνει!»

    Τσαρλς Φίνεϊ: O billionaire που ενέπνευσε τον Μπάφετ, πέθανε στον… άσσο



    ΣΧΟΛΙΑ