• Business

    Το ξανασκέφτονται οι Γερμανοί για ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας αντί του ΔΝΤ

    Eurogroup Μέρκελ Λαγκάρντ


    Πριν από λίγους μήνες όλοι στην Ευρώπη το θεωρούσαν δεδομένο: “ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει”. Παρά τις εμμονές του Ταμείου που πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, και παρότι είχαν πέσει στο τραπέζι κάποιες ιδέες για μετατροπή του ESM σε ένα είδος “ευρωπαϊκού ΔΝΤ” που θα λειτουργούσε ως εγγυητής της σταθερότητας στην Ελλάδα, το βασικό σενάριο ήταν πάντα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

    Όμως πλέον οι σκέψεις για ίδρυση ενός αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας ολοένα και πυκνώνουν, ειδικά στη Γερμανία…

    Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Deutsche Welle, η θέση της Κριστίν Λαγκάρντ και του ΔΝΤ είναι σαφής: “Όχι ειδικές συμφωνίες” για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ, όπως σημειώνεται, θα πρέπει καταρχάς να τηρήσει τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του και τους οποίους ακολουθούν τα 188 μέλη του. Σε πολλές χώρες-μέλη του, κυρίως αναπτυσσόμενα κράτη, η κατάσταση άλλωστε είναι πολύ χειρότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα.

    Οι προστριβές των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος, αναφέρει το δημοσίευμα, μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον εάν δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός αντίστοιχος με το ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, αυτό που το ΔΝΤ δεν βλέπει στην περίπτωση της Ελλάδας (όπου τάσσεται υπέρ ενός κουρέματος του χρέους) είναι ότι έχει υπολογίσει ότι το χρέος θα κυμανθεί μέχρι το 2022 στο 164% του ΑΕΠ, ωστόσο μέχρι το 2060 αναμένεται τελικά να φθάσει στο 275% του ΑΕΠ. Επικριτές του προγράμματος αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι. Επιπλέον δεν θα πρέπει κανείς να βλέπει μόνο το ύψος του χρέους αλλά και την “κρυμμένη” ελάφρυνση για την οποία έχουν εγγυηθεί οι πιστώτριες χώρες μέσω των μειωμένων επιτοκίων.

    Το ΔΝΤ εδώ και καιρό αντιδρά στη διάσωση της Ελλάδας θεωρώντας ότι ο χρόνος, η διάρκεια των προγραμμάτων και τα ποσά που δαπανούνται είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα.

    Το σίγουρο πάντως, καταλήγει η Deutsche Welle, είναι πως το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ διαρκώς βαθαίνει και αργά ή γρήγορα οι δρόμοι τους μάλλον θα χωρίσουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μιχάλης Σάλλας: Τι βλέπει και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Βενιζέλος για τον «εκτσογλανισμό» και την «μιάμιση στροφή»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Ραγδαίες εξελίξεις με νεόκοπο εκδότη που αποχωρεί. Εξελίξεις και στην Forthnet



    ΣΧΟΛΙΑ