• Business

    Warren Buffett: Οι τρεις βασικές κινήσεις του μεγαλοεπενδυτή

    • NewsRoom
    Warren Buffet

    Warren Buffet


    Η Berkshire Hathaway του Warren Buffet ισχυροποίησε την μεγαλύτερη θέση του χαρτοφυλακίου της, αύξησε τις τοποθετήσεις της στον κλάδο ενέργειας και πραγματοποίησε μικρές αλλαγές στις επενδύσεις της στον χρηματοοικονομικό κλάδο, κατά το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου.

    Η κορυφαία επένδυση στην Apple

    Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν μέχρι τα 129 δολάρια τον Ιούνιο, σχεδόν 30% κάτω από το ανώτατο όριο των 183 δολαρίων που βρέθηκαν στην αρχή του τρέχοντος έτους. Ο Buffett και η ομάδα του πιθανότατα θεώρησαν την κίνηση αυτή ως ευκαιρία, δεδομένου ότι αγόρασαν σχεδόν 4 εκατομμύρια περισσότερες μετοχές της κατασκευάστριας του iPhone το δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας το μερίδιό τους σε 895 εκατομμύρια μετοχές ή ποσοστό 5,6%, αναφέρει το business insider.

    Η Apple αποτελεί την κορυφαία επένδυση της Berkshire, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% του χαρτοφυλακίου μετοχών του ομίλου, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η θέση της στην εταιρεία έχει εκτιναχθεί σε αξία από 122 δισεκατομμύρια δολάρια σε 155 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τις τελευταίες έξι εβδομάδες, χάρη στην ανάκαμψη της τιμής της μετοχής της Apple κατά 27% τη συγκεκριμένη περίοδο.

    Σημειώνεται ότι η επενδυτική του Buffett ξόδεψε περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει το μερίδιο της στον τεχνολογικό κολοσσό μεταξύ 2016 και 2018, που σημαίνει ότι έχει υπερτετραπλασιάσει τα χρήματά της -στα χαρτιά- μέσα σε λίγα χρόνια.

    Το στοίχημα στην αγορά ενέργειας

    Στις μετοχές της Chevron και της Occidental Petroleum έχει εστιάσει φέτος η Berkshire, κίνηση που την βοήθησε να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών ενέργειας που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Η εταιρεία του Buffett αποκάλυψε ότι αγόρασε περίπου 2,3 εκατομμύρια μετοχές της Chevron το περασμένο τρίμηνο, αυξάνοντας τη θέση της στην πετρελαϊκή εταιρεία από 38 εκατομμύρια μετοχές σε 158 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο. Η τιμή της μετοχής της Chevron αυξήθηκε κατά 31% φέτος, εκτινάσσοντας την αξία της διευρυμένης θέσης της σε αυτήν σε περίπου 25 δισ. δολάρια σήμερα.

    Η Berkshire είχε συμπεριλάβει 159 εκατομμύρια μετοχές της Occidental στο χαρτοφυλάκιό της στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία του Buffett αύξησε το μερίδιό της σε 188 εκατομμύρια μετοχές από τότε, αποκτώντας μερίδιο 20% στην εταιρεία εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Berkshire κατέχει επίσης προνομιούχες μετοχές της Occidental αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαθέτει δικαιώματα αγοράς που της επιτρέπουν να αγοράσει 83,9 εκατομμύρια κοινές μετοχές σε σταθερό κόστος 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Anadarko Petroleum από την Occidental το 2019.

    Αλλαγές στην τραπεζική σκακιέρα

    Η Berkshire έχει αναδιαρθρώσει τις τραπεζικές της συμμετοχές τα τελευταία δύο χρόνια. Αποχώρησε από σημαντικές θέσεις που κατείχε στις JPMorgan, Wells Fargo και Goldman Sachs, αύξησε το τεράστιο μερίδιό της στην Bank of America και δημιούργησε μια θέση σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Citigroup το πρώτο τρίμηνο.

    Κατά το προηγούμενο τρίμηνο ο μεγαλοεπενδυτής και η ομάδα του προχώρησαν σε νέες αλλαγές των τραπεζικών τους “στοιχημάτων”. Υπερτριπλασίασαν τις συμμετοχές τους στην Allly Financial σε 30 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της τράπεζας. Από την άλλη πλευρά, μείωσαν την τοποθέτηση τους στην US Bancorp κατά 5% σε περίπου 120 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα.

    Αν και ο Buffett δεν έχει αιτιολογήσει δημόσια το σκεπτικό των κινήσεων του στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο είναι σαφές ότι οι χρηματοοικονομικές μετοχές αποτελούν βασικό τμήμα του χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γουόρεν Μπάφετ: Οι απώλειες εν μέσω bear market, τα buybacks και το στοίχημα του πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ