• Business

    Voyager: Η απογείωση, τα διαστημικά κέρδη και το colpo grosso με τη μετοχή του ιδρυτή και CEO της λίγο πριν την ανώμαλη προσγείωση

    • NewsRoom

    Stephen Ehrlich, ιδρυτής και CEO της Voyager Digital


    Νέα στοιχεία για τη δράση του ιδρυτή και CEO του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Voyager Digital, έρχονται στο φως, με τον Stephen Ehrlich να κερδίζει εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μετοχές της Voyager τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021, όταν η τιμή τους είχε εκτοξευτεί.

    Τρεις εβδομάδες μετά, η μετοχή έπεσε 41% και δεκαεννέα μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2022, η εταιρεία δανεισμού κήρυξε πτώχευση.

    Πώς έβγαλε 30 εκατ. μέσα σε δύο μήνες

    Από τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές μετά την αίτηση πτώχευσης, όπως αναφέρει το CNBC, αποδεικνύεται ότι ο CEO της εταιρείας έβγαλε πάνω από 30 εκατ. δολάρια πουλώντας μετοχές, την περίοδο που είχαν φτάσει στο απόγειό τους.

    Ο Ehrlich από τις 9 Φεβρουαρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2021 πραγματοποίησε 11 ξεχωριστές πωλήσεις μετοχών, οι οποίες του απέφεραν 31 εκατ. δολάρια.

    Τα κέρδη του Ehrlich εκτοξεύτηκαν, καθώς η αρχική τιμή της μετοχή ήταν μόλις 7 cents ανά μετοχή τον Οκτώβριο του 2020 για να φτάσει στα 26 δολάρια τον Μάρτιο του 2021.

    Οι μετοχές της Voyager θα κορυφωθούν στα 29,86 δολάρια την εβδομάδα μετά την τελευταία πώληση του Ehrlich στις 5 Απριλίου 2021.

    Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι μετοχές της Voyager είχαν χάσει το 41% της αξίας τους. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να κορυφώνεται, οι μετοχές της Voyager είχε μειωθεί κατά 69% από την κορύφωσή του.

    Πολλές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν περιορισμούς ή προκαθορισμένα σχέδια συναλλαγών σχετικά με το πότε τα ανώτερα στελέχη μπορούν να πραγματοποιήσουν πωλήσεις.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοί οι κανονισμοί εμποδίζουν τους τα στελέχη να χρησιμοποιούν «σημαντικές μη δημόσιες πληροφορίες» για να αποκτήσουν πλεονέκτημα ή κέρδος.

    Στον Καναδά, είναι γνωστοί ως ADSP. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, μήνες μετά από αυτές τις πωλήσεις του Ehrlich, η Voyager ανακοίνωσε την υιοθέτηση ADSP για τον CEO της και τον COO της, Gerard Hanshe.

    Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2022, ο Ehrlich ανακοίνωσε την ακύρωση των ADSP.

    H κατάρρευση της Voyager

    Όπως ακριβώς και η Celsius, η εταιρεία δανεισμού Voyager υποσχέθηκε επιτόκια-μαμούθ για καταθέσεις χρηστών, όμως η «βουτιά» στα κρυπτονομίσματα οδήγησε στην καταστροφή της επιχείρηση.

    Τα περιουσιακά στοιχεία των μικροεπενδυτών «πάγωσαν» και μέσα στον Ιούλιο η εταιρεία κήρυξε πτώχευση.

    Η Voyager διαχειριζόταν assets αξίας 1,3 δις δολαρίων από 3,5 εκατ. πελάτες της μέχρι την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2022.

    Νωρίτερα είχε αποκαλύψεις στους πελάτες της ότι το  mega-fund Three Arrows Capital δεν αποπλήρωσε ένα δάνειο 650 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε παραχωρήσει η Voyager χρησιμοποιώντας περιουσιακά στοιχεία πελατών.

    Εκείνη την εποχή, η Voyager επέμεινε ότι θα συνεχιστεί η δραστηριότητά της.

    Πέντε ημέρες αργότερα όμως, η εταιρεία του Ehrlich πάγωσε τις αναλήψεις πελατών, αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες χωρίς πρόσβαση στα crypto assets τους.

    «Αυτή ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, αλλά πιστεύουμε ότι είναι η σωστή δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς», είπε ο Ehrlich σε δήλωση.

    Καμία εξασφάλιση για τους πελάτες

    Στο «σκοτάδι» συνεχίζουν να βρίσκονται οι πελάτες της Voyager, σχετικά με τις καταθέσεις τους, με τα νεότερα να μην είναι θετικά για την πρόσβασή τους στα «παγωμένα» assets τους.

    H Ομοσπονδιακή Yπηρεσία Aσφάλισης Kαταθέσεων (FDIC), η οποία προστατεύει τους πελάτες σε ορισμένες χρεοκοπίες τραπεζών, ανέφερε πριν λίγες ημέρες σε ανακοίνωσή της ότι δεν ασφαλίζει περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

    Η υπηρεσία διευκρίνισε το εύρος των διασφαλίσεών της και είπε ότι αρκετές εταιρείες κρυπτογράφησης οδήγησαν τους πελάτες να πιστέψουν λανθασμένα ότι τα προϊόντα τους ήταν ασφαλισμένα από την FDIC.

    Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μία μέρα αφότου η υπηρεσία ζήτησε από τη Voyager, η οποία συνεργαζόταν με την Metropolitan Commercial Bank,ασφαλισμένη στην FDIC, να διορθώσει «ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις» σχετικά με την ασφάλιση των καταθέσεων της.

    Η Voyager είχε πει ότι οι καταθέσεις σε δολάρια καλύπτονταν από την ασφάλεια FDIC λόγω της συνεργασίας της με τη Metropolitan, αλλά η FDIC ξεκαθάρισε ότι η προστασία της δεν επεκτείνεται στους πελάτες της Voyager.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο στόχαστρο των αρχών οι crypto billionaires του Terraform Labs και του Three Arrows Capital



    ΣΧΟΛΙΑ