• Cryptocurrencies

    Στο στόχαστρο των αρχών οι crypto billionaires του Terraform Labs και του Three Arrows Capital

    Πάνω: Daniel Shin και Do Kwon, συνιδρυτές της Terraform Labs Κάτω: Kyle Davies και Su Zhu, συνιδρυτές της Three Arrows Capital


    H κατάρρευση του TerraUSD και η πτώχευση του mega fund Three Arrows Capital, οδήγησε χιλιάδες επενδυτές να χάσουν τα χρήματα τους και να προχωρήσουν σε καταγγελίες ότι ενώ αυτοί καταστρέφονταν, οι ιδρυτές των δύο εταιρειών μετέφεραν τα κέρδη τους και εξαφανίστηκαν.

    Τώρα οι αρχές βρίσκονται στο κυνήγι αποδείξεων, με εφόδους στα σπίτια των ιδρυτών ή ακολουθούν τις διαδρομές του χρήματος για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για πολυτελείς αγορές όπως γιοτ, την ίδια ώρα που οι επενδυτές και πελάτες των εταιρειών είχαν τεράστιες απώλειες και δεν γνωρίζουν αν θα ανακτήσουν το σύνολο του κεφαλαίου τους.

    Έφοδος σε σπίτια

    Οι εισαγγελείς της Νότιας Κορέας έκαναν έφοδο στο σπίτι το συνιδρυτή της Terraform Labs, Daniel Shin, στο πλαίσιο της έρευνας για καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα, κατά την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD.

    Μια σειρά εφόδων πραγματοποιήθηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, στο σπίτι του Shin και στα γραφεία της εταιρείας πληρωμών Chai Corp, όπως ανέφερε η Εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Σεούλ.

    Οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί με εφόδους σε 15 περιοχές στη Νότια Κορέα, μεταξύ αυτών και σε επτά τοπικά ανταλλακτήρια όπως το Upbit, το Bithimb και το Gopax.  Ήδη οι αρχές έχουν απαγορεύσει σε υπαλλήλους της Terraforma Labs να φύγουν από τη χώρα και προχωρούν σε ανακρίσεις.

    Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται και ο άλλος συνιδρυτής του Terraform Labs, Do Kwon, ο οποίος είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή. Ειδικότερα, κατηγορείται ότι μετέφερε κέρδη από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε offshore.

    Από την κορυφή στη κατάρρευση

    Οι δύο επιχειρηματίες κρυπτογράφησης ξεκίνησαν μαζί την Terraform Labs το 2018. Η ιδέα τους ήταν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain για υπηρεσίες πληρωμών. Αλλά επειδή η Νότια Κορέα δεν είχε ρυθμιστικό καθεστώς για τέτοιες προσφορές, ο Shin και ο Kwon αποφάσισαν τελικά να χωρίσουν τους δρόμους τους.

    Τον Μάρτιο του 2020, ο Shin παραιτήθηκε από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Terraform Labs και μείωσε το μερίδιό του στην εταιρεία για να επικεντρωθεί σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    O Kwon ανέλαβε τον έλεγχο της Terraform Labs, η οποία ξεκίνησε το blockchain Terra για την υποστήριξη εφαρμογών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).

    Το TerraUSD, ή UST, και το Luna έγιναν βασικό μέρος του ευρύτερου έργου του  Kwon, υποστηρίζοντας εφαρμογές όπως το πρωτόκολλο δανεισμού Anchor.

    Μια βασική προϋπόθεση που στήριζε το ευρύτερο οικοσύστημα Terra ήταν η σύνδεση του UST στο δολάριο και υποτίθεται ότι προστατεύοταν από έναν περίπλοκο συνδυασμό αλγορίθμων και κινήτρων για traders που είχαν στη κατοχή τους και το Luna.

    Ήταν ένα διαφορετικό μοντέλο από άλλα stablecoins όπως το USDC, τα οποία υποστηρίζονται από μετρητά και άλλα  περιουσιακά στοιχεία.

    Το UST κατέρρευσε στις αρχές Μαΐου 2022, με αποτέλεσμα να χαθούν από την αγορά πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας παράλληλα ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για το σύνολο της αγοράς των crypto.

    O Shin τότε σε ανακοίνωσή του είχε πάρει αποστάσεις από τον Kwon και το TerraLabs.

    Ορισμένοι επενδυτές της Luna προχώρησαν σε καταγγελίες στην εισαγγελία της Νότιας Κορέας τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι ο Kwon και η εταιρεία του είχαν διαπράξει απάτη και είχαν εμπλακεί σε παράνομη συγκέντρωση κεφαλαίων.

    Εξαφανισμένοι οι ιδρυτές του Three Arrows Capital

    Ύστερα από πέντε εβδομάδες που είχαν εξαφανιστεί, οι ιδρυτές της Three Arrows Capital εμφανίστηκαν, μέσω μιας συνέντευξης για να δώσουν εξηγήσεις για την κατάρρευση του mega hedge fund τους.

    Οι δύο 35χρονοι συνιδρυτές Su Zhu και Kyle Davies, φίλοι από το Γυμνάσιο, έφτιαξαν το Three Arrows Capital και το εξέλιξαν σε ένα μεγαθήριο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, μέχρι την χρεοκοπία του, πριν λίγες εβδομάδες.

    Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες ότι κερδοσκόπησαν εις βάρος χιλιάδων επενδυτών που υπέστησαν σοβαρές απώλειες, ενώ αρνήθηκαν να απαντήσουν που κρύβονται.

    Ήδη οι αρχές έχουν κάνει έφοδο στα γραφεία του mega fund στην Σιγκαπούρη αναζητώντας στοιχεία για τις καταγγελίες που έχουν δεχτεί οι ιδρυτές του.

    «Οι άνθρωποι μπορεί να μας αποκαλούν ηλίθιους. Μπορεί να μας λένε ηλίθιους ή ότι ήμασταν σε παραλήρημα. Και θα το δεχτώ. Ίσως», είπε ο Zhu. «Λένε όμως ότι κλέψαμε χρήματα κατά τη διάρκεια της καταστροφής, ενώ αντίθετα εγώ έδωσα  χρήματα από την προσωπική μου περιουσία».

    Σχετικά με την εξαφάνισή τους, ανέφεραν ότι έγιναν δέκτες απειλών κατά της ζωής τους και γι’ αυτό το λόγο κρύφτηκαν. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις αρμόδιες αρχές», είπε ο Zhu.

    Το πολυτελές γιοτ

    Παρά τις προσπάθειές τους να δείξουν «συμπάθεια» για τις απώλειες δισεκατομμυρίων που προκάλεσαν σε χιλιάδες επενδυτές, η διαρροή ότι λίγο πριν την κατάρρευση του fund, οι δύο ιδρυτές κατέθεσαν 50 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή για την αγορά ενός πολυτελούς γιοτ, εξόργισε τους επενδυτές.

    Ο  Zhu αρνήθηκε ότι ζούσε στη χλιδή και υποστήριξε ότι πήγαινε με ποδήλατο στη δουλειά, ενώ ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά του έχει μόνο δύο σπίτια στην Σιγκαπούρη.

    Οι δύο συνιδρυτές υποστήριξαν ότι η αρχή της κατάρρευσης έγινε με το TerraUSD, σημειώνοντας ότι αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα των εξελίξεων.

    Διαβάστε επίσης:

    H πτωχευμένη Celsius χρωστάει 4,7 δις στους πελάτες της



    ΣΧΟΛΙΑ