• Cryptocurrencies

    Aίτηση πτώχευσης από την 3 Arrows Capital: Μία νέα Lehman Brothers;

    Kyle Davies και Su Zhu, συνιδρυτές της Three Arrows Capital


    Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται αναλυτές του cryptocurrency, την ώρα που το crypto fund 3 Αrrows Capital υποβάλλει αίτηση για πτώχευση και ένας εκ των συνιδρυτών του «τρέχει» να πουλήσει τη πολυτελή βίλα του στη Σιγκαπούρη.

    Την Παρασκευή το διάσημο hedge fund της αγοράς crypto κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, επικαλούμενο το άρθρο 15, δηλαδή τη προστασία των περιουσιακών του στοιχείων στις ΗΠΑ από τους πιστωτές, ενώ διεξάγεται εκκαθάριση στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

    Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το giga-fund δεν κατάφερε να προχωρήσει στην αποπληρωμή δανείου άνω των 670 εκατομμυρίων δολαρίων. Το δάνειο ήταν στην εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Voyager Digital.

    Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι το fund 3ΑC δεν πλήρωσε δάνειο ύψους 350 εκατ. δολαρίων καθώς και 15.250 bitcoin, αξίας 323 εκατ. δολαρίων.

    Οι ρευστοποιήσεις των προηγούμενων ημερών από πολλαπλές θέσεις οδήγησαν το crypto fund σε αδυναμία πληρωμής, ενώ παράλληλα, το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε φόβους για ντόμινο και σε άλλες εταιρείες.

    Μία από αυτές, η εταιρεία αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) Celsius, η οποία παλεύει να μαζέψει θέσεις, καθώς έχει δανείσει μεγάλα ποσά στην 3AC.

    Η πτώση του giga fund

    Μία νέα έκθεση από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων blockchain Nansen διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος της κατάρρευσης του αλγοριθμικού stablecoin Terra USD της Terra τον Μάιο μπορεί να προσδιοριστεί παρακολουθώντας το διακριτικό stEth, δημοφιλές asset δανεισμού στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi).

    Οι παρατηρήσεις της εταιρείας δείχνουν παρόμοιο ντόμινο με αυτό που συνέβη τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

    Κι αυτό γιατί η εταιρεία Celsius και η 3ΑC ήταν κύριοι κάτοχοι του stETH.

    «Οι 3AC/Celsius είναι σαν τον Bear Stearns/Lehman», δήλωσε ο Tarun Chitra, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας μοντελοποίησης κινδύνου κρυπτογράφησης Gauntlet Network, συγκρίνοντας τις δύο εταιρείες κρυπτογράφησης με τις επενδυτικές τράπεζες που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

    Πριν από την κατάρρευση τoυ Terra τον Μάιο, το stETH μετατράπηκε σε bETH, ή bonded Ether, στο blockchain Terra για να κερδίσει ανταμοιβές που πληρώθηκαν σε TerraUSD.

    Και καθώς το TerraUSD άρχισε να αποτυγχάνει, πολλοί καταθέτες της beTH το επέστρεψαν στο stETH και στη συνέχεια το αντάλλαξαν με το παραδοσιακό Ether, σύμφωνα με την έκθεση του Nansen.

    «Λόγω της κατάστασης της αγοράς μετά την κατάρρευση ενός κορυφαίου οικοσυστήματος, οι άνθρωποι απομάκρυναν τον κίνδυνο πουλώντας το stETH για Ether», δήλωσε ο Daniel Khoo, αναλυτής της Nansen. Το selloff οδήγησε στην επιδείνωση της  τιμής του stETH έναντι του Ether».

    Όσες εταιρείες παρέμεναν κάτοχοι του stETH ξεκίνησαν να έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αφερεγγυότητα, έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία αποπληρωμής δανείων.

    Παράλληλα πολλοί επενδυτές εκτέθηκαν, καθώς τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κανέναν έλεγχο των κεφαλαίων τους. Οι πλατφόρμες, με τη πρώτη ένδειξη μαζικών αναλήψεων, πάγωναν τις διαδικασίες.

    Η βίλα του Zhu Su

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Zhu Su της 3AC, φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεφορτωθεί κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς η εταιρεία του ήδη έχει καταθέσει πτώχευση.

    Η 3ΑC ιδρύθηκε από δύο traders της Credit Suisse, τον Zhu Su και τον Kyle Davies και κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά των crypto. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο διαχειριζόταν 10 δις. δολαρίων.

    Τώρα όμως υπό τον κίνδυνο εκκαθαρίσεων, η κατάσταση έχει αλλάξει για τον Zhu Su, που φαίνεται να προσπαθεί να ξεφορτωθεί ένα από τα λεγόμενα καλής ποιότητας μπαγκαλόου του εδώ και δύο εβδομάδες.

    Στην Σιγκαπούρη, τα πολυτελή μπαγκαλόους θεωρούνται ότι οι βίλες για τις άλλες χώρες καθώς πρόκειται για ένα διώροφο σπίτι με έξι υπνοδωμάτια στην πολυτελή γειτονιά Yarwood.

    To είχε αγοράσει στα τέλη του περασμένου χρόνου για 35 εκατ. δολάρια και καλύπτει έναν χώρο 1.400 τετραγωνικών μέτρων, πίσω από μία μεταλλική πύλη μπροστά σε έναν καταπράσινο δρόμο.

    Ο  Ζhu Su ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στη Σιγκαπούρη με τη κεντρική τράπεζα να επιπλήττει πριν λίγες ημέρες την εταιρεία του για ψευδείς πληροφορίες και παραπλάνηση σχετικά με το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται να διαχειρίζεται, ενώ εξετάσει κι άλλες τυχόν παραβιάσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Το χειρότερο τρίμηνο της δεκαετίας – Επιστροφή στα 28.000 δολάρια βλέπει η Deutsche Bank

    Γουντ-Γκέιτς: Σκληρή κόντρα για τις risky επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ