• Cryptocurrencies

    Εγκλωβισμένοι οι επενδυτές από το πάγωμα συναλλαγών σε crypto-τράπεζες


    Το παράδειγμα της Celsius, και άλλων τεσσάρων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων ακολούθησε τη Δευτέρα η Vauld, παγώνοντας όλες τις συναλλαγές των πελατών της.

    Η crypto-τράπεζα, που υποστηρίζεται από την Coinbase, προσέλαβε παράλληλα συμβούλους για να διερευνήσει μια πιθανή αναδιάρθρωση της εταιρείας, ώστε να επιβιώσει από το ντόμινο που απειλεί να καταστρέψει την αγορά crypto.

    Η αγορά των crypto δεν αντέδρασε έντονα σε ένα ακόμα πάγωμα αναλήψεων. Άλλωστε, στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες που ανήκουν στη βιομηχανία των crypto, αντιμετωπίζουν ήδη πολλά εσωτερικά προβλήματα.

    Το Bitcoin βρίσκεται κάτω από το όριο των 20.000 δολαρίων, υποχωρώντας άνω του 70% από την υψηλή του τιμή τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ και τα υπόλοιπα altcoins παλεύουν να διατηρήσουν τις τιμές τους.

    Το πάγωμα αναλήψεων ή ο περιορισμός των συναλλαγών έχει εξελιχθεί σε μία πρακτική που ακολουθούν όλο και περισσότερες εταιρείες crypto, για να μπλοκάρουν τη μεγάλη φυγή των επενδυτών.

    Ντόμινο περιορισμών

    Πριν δύο εβδομάδες η εταιρεία δανεισμού Celsius Network, διέκοψε τις αναλήψεις εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι διερευνά επιλογές για «στρατηγικές» συναλλαγές καθώς και αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της.

    Νωρίτερα είχε φτάσει να διαχειρίζεται 20 δις δολάρια σε assets με περισσότερους από 1,7 εκατ. πελάτες.

    Τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα που δεν απέδωσαν σε συνδυασμό με την προβληματική αγορά των crypto, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες, οδήγησαν την εταιρεία να παλεύει για την επιβίωσή της.

    Επιπρόσθετα,  η είδηση ότι το giga-fund Three Arrows Capital δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 670 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Voyager Digital, δεν ήταν ένα καλό νέο για την Celsius που έχει δανείσει τεράστια ποσά σε αυτό το fund.

    Τα ίδια προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν κι άλλες crypto-τράπεζες, όπως η Babel Finance, CoinFlex, Finblox και η Voyager Digital, που πρόσφατα ενημέρωσαν τους πελάτες τους είτε ότι δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους ή ότι έχουν περιορίσει το ποσό που μπορούν να λάβουν.

    Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι εταιρείες δανεισμού στον χώρο των crypto, λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια πολλές φορές όπως οι «παραδοσιακές» τράπεζες, με ενέργειες όπως πληρωμή τόκων και χορήγηση δανείων.

    Αυτό όμως που έμαθαν με «σκληρό τρόπο» οι πελάτες τους ήταν ότι οι crypto -δανειστές μπορεί να μοιάζει ότι λειτουργούν όπως το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά δεν έχουν την αντίστοιχη εποπτεία, με τους επενδυτές τους να μην έχουν τη νομική προστασία που συναντάει κανείς στις παραδοσιακές τράπεζες, δηλαδή οι καταθέσεις τους δεν είναι εγγυημένες.

    Παράλληλα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πελάτες τους βρίσκονται στο «σκοτάδι», με τις πληροφορίες για τις καταθέσεις τους αλλά και για το μέλλον αυτών των εταιρειών να είναι ελλιπείς και περιορισμένες.

    Η περίπτωση της Vauld

    Όλες οι αναλήψεις, οι συναλλαγές και οι καταθέσεις έχουν παγώσει ανακοίνωσε η εταιρεία, ενώ στο λογαριασμό της στο twitter προσπάθησε να καθησυχάσει τους πελάτες της αναφέροντας:

    «Διατηρούμε πάντα μία ισορροπημένη και συντηρητική προσέγγιση στη διαχείριση της ρευστότητας.

    Η άνοδος και η πτώση είναι αναπόφευκτες και εφαρμόζουμε θεμελιωδώς ισχυρές στρατηγικές για να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κύκλους της οικονομίας».

    Βέβαια, λίγο αργότερα γνωστοποίησε τα σχέδια της για απολύσεις του 30% του εργατικού προσωπικού τους.

    Ένας εκ των συνιδρυτών της Vauld, ο Bathija Kurian, ανέφερε σε δημοσίευσή του ότι από τις 12 Ιουνίου έχουν γίνει αναλήψεις άνω των 197,7 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά των crypto.

    Διαβάστε επίσης:

    Aίτηση πτώχευσης από την 3 Arrows Capital: Μία νέα Lehman Brothers;

    Bitcoin: Το χειρότερο τρίμηνο της δεκαετίας – Επιστροφή στα 28.000 δολάρια βλέπει η Deutsche Bank



    ΣΧΟΛΙΑ