• Business

    Να τα πραγματικά στοιχεία. Σημαντική πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό

    Ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ


    Βουλιάζει και φέτος ο ελληνικός τουρισμός, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία, το 7μηνο του 2016 τα έσοδα από τον τουρισμό εμφάνισαν μείωση 4,8%. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ.Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει πως “έχει μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής και αυτό έχει αντίκτυπο στα έσοδα της κάθε χρονιάς”. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι μείωση εμφάνισαν οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,8%.

    Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ.Γιάννης Ρέτσος, τα έσοδα ανεμένται να είναι κάτω από την πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που έκανε λόγο για επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

    Ο κ. Ρέτσος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί επιχειρηματίες και Πολιτεία, ότι η συγκυρία που φέτος μας ευνόησε (αγορά Τουρκίας και Μέση Ανατολή) δεν θα είναι ίδια και για το μέλλον. Είναι βέβαιο, όπως είπε, “η Τουρκία, που φέτος έχασε 10 εκατομμύρια τουρίστες του χρόνου θα κάνει ισχυρό rebound”.

    Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Ρέτσος  για την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις που θα βελτιώσουν τις τουριστικές υποδομές που θα αναβαθμίσουν τον προορισμό συνολικά.

    retsos 2
    Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

    Ωστόσο “αγκάθι” παραμένει, σύμφωνα με τον κ.Ρέτσο όπως τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απουσία επενδυτικού νόμου, γεγονός που οδηγεί στα αποτελέσματα της μελέτης της MCkinsey, βάση της οποίας, θα έπρεπε κάθε χρόνο να γίνονται επενδύσεις 3 δισ. το χρόνο, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ να προέρχονταν από τον επενδυτικό νόμο ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. “Έχουμε μείνει δυο χρόνια πίσω”, τόνισε ο κ. Ρέτσος.

    Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά στις αφίξεις ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει προς νέο ρεκόρ και φέτος. Συγκεκριμένα με θετικό πρόσημο +6,5% ή περίπου +753.000 περισσότερες αφίξεις, στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με πέρυσι έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2016, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας.

    Παρ΄όλα αυτά, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το οκτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -3,8% ή περίπου -322.000 αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/chrisonoun-chapi-tis-aporripsis-kalogritsa-nd-stochopii-ton-tsipra-ke-o-pappas-ta-richni-stis-peroukes/75485



    ΣΧΟΛΙΑ