• Business

    Vodafone Ελλάδας: Αύξηση εσόδων το 2023, μικρή μείωση στους πελάτες σταθερής

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης


    Το…φωτεινό παράδειγμα αποτέλεσε η Ελλάδα στα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone, καθώς ήταν από τις λίγες αγορές που παρουσίασε αύξηση εσόδων αλλά και γενικότερα καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

    Αυτή μάλιστα η χειρότερη του αναμενομένου επίδοση του ομίλου σε πολλές αγορές που δραστηριοποιείται -κυρίως της γερμανικής- με την ταυτόχρονη ανακοίνωση για περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας, οδήγησε στη μεγάλη πτώση της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η οποία άγγιξε το -9%.

    Ωστόσο πηγές στην ελληνική αγορά τονίζουν ότι η Vodafone Ελλάδας άντεξε και μάλιστα πήγε πολύ καλύτερα από άποψη μεγεθών, κάτι που μάλιστα της έδωσε το… εισιτήριο, ώστε να εξαιρεθεί από τις μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε ο όμιλος.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, η Vodafone Ελλάδας παρουσίασε αύξηση 4,2% στα έσοδα της για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023, τα οποία άγγιξαν τα 964 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι που ανήλθαν στα 925 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από υπηρεσίες για το τελευταίο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος) διαμορφώθηκαν στα 217 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,3%.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 252 εκατ. ευρώ έναντι 228 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Σχεδόν σταθερή παρέμειναν οι συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία καθώς στα τέλη Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 4,269 εκατ. έναντι 4,270 εκατ. στο τέλος του 2021. Μικρή μείωση υπήρξε και στους πελάτες σταθερής καθώς οι ευρυζωνικές συνδέσεις έφθασαν στις 946.000 στο τέλος Μαρτίου 2023 έναντι 948.000 στο τέλος Δεκεμβρίου 2022.

    Ενισχυμένες παρουσιάζονται και οι επενδύσεις που διαμορφώθηκαν στα 137 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Οι περικοπές δεν αφορούν την Ελλάδα

    Μεγάλο πλεονέκτημα δίνουν στην Vodafone Ελλάδος τα θετικά αποτελέσματα που εμφάνισε το 2023, καθώς όπως αναφέρουν πηγές, η ελληνική αγορά εξαιρείται από τις περικοπές των θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο όμιλος.

    Η ελληνική αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται, με την Vodafone Ελλάδας να έχει ανακοινώσει αλλαγές, ενώ και σε επίπεδο ανθρώπων προσθέτει διαρκώς νέους εργαζομένους και ειδικότητες σε τομείς αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα και το ΙΤ, όπου ήδη προβλέπονται άλλες τουλάχιστον 50 νέες θέσεις.

    Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Vodafone, Margherita Della Valle, είπε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας σε τρία χρόνια για να απλοποιήσει τον όμιλο τηλεπικοινωνιών. Όπως μετέδωσε το Reuters, η κ. Della Valle πρόσθεσε ότι ο όμιλος «πρέπει να αλλάξει», καθώς προβλέπει μικρή ή καθόλου αύξηση στα κέρδη για το νέο οικονομικό έτος.

    Αυτές οι δηλώσεις της επικεφαλής της Vodafone σε συνδυασμό και με την απόφαση για απολύσεις, οδήγησε την μετοχή της Vodafone στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σε μεγάλη πτώση της τάξης του 8,9%. Η Della Valle είπε ότι η μεγαλύτερη αγορά της, αυτή της Γερμανίας, παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα οδηγήσει σε μείωση 1,3% των βασικών κερδών του ομίλου, στα 14,7 δισ. ευρώ για το έτος έως το τέλος Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Vodafone: Οι απολύσεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος δεν αφορούν την Ελλάδα

    Μπρουμίδης: Για να κτίσουμε ανθεκτικές κοινωνίες χρειαζόμαστε ανθεκτικές ψηφιακές τεχνολογίες



    ΣΧΟΛΙΑ