• Business

    Βύρων Νικολαΐδης: Πώς η Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τους Έλληνες εργαζόμενους – Τα επόμενα βήματα

    Ο Ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος της PeopleCert, κ. Βύρων Νικολαΐδης

    Ο Ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος της PeopleCert, κ. Βύρων Νικολαΐδης


    Ένα δύσκολο προσωπικό στοίχημα έχει βάλει ο Βύρων Νικολαΐδης, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, που θέλει τα επόμενα χρόνια να δει να δεκαπλασιάζονται οι Έλληνες στην Πόλη. Πιστεύει ότι μπορούν να αναζητηθούν τα κίνητρα και οι τρόποι ώστε να γίνει η Κωνσταντινούπολη επιθυμητός προορισμός για νέους εργαζόμενους, στελέχη και οικογένειες, ώστε να αναβιώσει το ελληνικό στοιχείο.

    Ο ιδρυτής της PeopleCert του πρώτου ελληνικού μονόκερου, της ελληνικής πολυεθνικής που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, πιστοποιώντας γνώσεις σε όλο τον κόσμο, έχει στην ψυχή του πάντα τη γενέτειρά του και τιμά και στηρίζει την ελληνική κοινότητα με κάθε τρόπο.

    Υποτροφίες σε αριστούχους, παιδικός σταθμός για τα παιδιά της κοινότητας και η αναστήλωση της βυζαντινής εκκλησίας Παναγίας του Μπαλίνου είναι κάποιες από  τις πρωτοβουλίες του για τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.

    Όνειρό του να γεμίσουν και πάλι τα ελληνικά σχολεία της Πόλης και να ζωντανέψει η ελληνική κοινότητα, κάνοντας την Κωνσταντινούπολη πόλο έλξης για Έλληνες εργαζόμενους και είναι έτοιμος να κινητοποιήσει κεφάλαια 5 δισ. για το σκοπό αυτό.

    Ο Βύρων Νικολαΐδης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα θυρανοίξια της εκκλησίας Παναγίας του Μπαλίνου – στην οποία είχε χορηγήσει την αναστήλωση-, και με θέα το Βόσπορο και τη συγκίνηση που προκαλεί η ομορφιά του στην ελληνική ψυχή, μίλησε με πάθος, για το όραμά του, και την πίστη του ότι με σωστό σχεδιασμό, είναι σήμερα εφικτό.

    Πρέπει να ξαναγίνουμε 20.000 Έλληνες στην Πόλη

    «Η Πολίτικη Ρωμιοσύνη σήμερα είναι 2.500 άτομα εκ των οποίων το 70% είναι πάνω από 70 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Τη δεκαετία του ’70, οι Έλληνες ήταν πάνω από 20.000 στην Κωνσταντινούπολη και από τα δεκάδες δημοτικά αποφοιτούσαν εκατοντάδες παιδιά.

    Υπήρχαν τρία αρρεναγωγεία και τρία παρθεναγωγεία στην Πόλη το Ζωγράφειο, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και η Θεολογική Σχολή αλλά και το Ζάππειο το Κεντρικό και το Ιωακείμιο ενώ σε όλα τα σχολεία μαζί ήταν 2.000 παιδιά. Σήμερα όλα τα παιδιά είναι 250 πολλά από τα οποία δεν ξέρουν ελληνικά καθώς είναι Χριστιανοί από την Αντιόχεια (Συροχαλδαίοι).

    Ο πληθυσμός της Πόλης το 1970 ήταν 3 εκ. άνθρωποι και διπλασιάστηκαν το 1976 ενώ το 1981 ήταν 10 εκ. ενώ σήμερα ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης είναι 20-25 εκ. Μπορούμε να ξαναγίνουμε 20.000 οι Έλληνες, εδώ. Γίνεται. Αυτός είναι ο στόχος, και πρέπει να βρούμε τις κινήσεις, τον σωστό τρόπο», τόνισε.

    «Πρέπει να ξαναγίνουμε 20.000 Έλληνες με σωστή διαστρωμάτωση,  για να ζωντανέψει η ζωή εδώ, να γεμίσουν οι εκκλησίες, να δουλεύει η οικονομία, να πυκνώσει ο ελληνικός κοινωνικός ιστός. Το ζήτημα είναι το πώς.»

    «Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χρειάζεται η πολιτική βούληση και των δύο κυβερνήσεων και κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί αυτό το σχέδιο», σημείωσε.

    Ο στόχος, τα βήματα, το κόστος

    «Το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια μελέτη από κοινού από ελληνικά και τουρκικά Πανεπιστήμια και ελληνικούς και τουρκικούς φορείς, μελέτη η οποία θα αποτελέσει ένα σχέδιο, ένα οδικό χάρτη που θα βάλει την Κωνσταντινούπολη στα μέρη που οι Έλληνες θα ήθελαν να μεταγκατασταθούν.

    Ακολούθως αυτή η μελέτη να πάρει το πράσινο φως από τις δύο κυβερνήσεις, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί. Μια τέτοια μελέτη, θα κόστιζε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες και θα τη χρηματοδοτούσαμε εμείς.

    Μέχρι σήμερα, η μελέτη δεν έχει γίνει, λόγω της πανδημίας, και σήμερα είμαστε σε αυτό το σημείο. Πλέον πιστεύω ότι τη μελέτη θα πρέπει να την υπογράφει και ένα φορέα που κάνει τέτοιες μελέτες, κάποια από τις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Mackinsey, ή  EY,  αλλά και Πανεπιστήμια. Η μελέτη θα πρέπει να κοστολογήσει τις ενέργειες που απαιτούνται και να καταλήγει σε συμπεράσματα για τα βήματα και τις διαδικασίες.»

    «Εκτίμησή μου, είναι ότι το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου θα έφτανε τα 5 δισ. σε δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερες οικονομικές συνθήκες στην Κωνσταντινούπολη από ότι στην Ελλάδα. Όπως μέσα στην κρίση οι Έλληνες στο Ντουμπάι, από 500 έγιναν 10.000 χωρίς να τους προτρέψει ή να τους βοηθήσει κανένας, έτσι θα μπορούσε να συμβεί και στην Κωνσταντινούπολη, αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

    Η Κωνσταντινούπολη είναι μόλις μια ώρα από την Αθήνα και όχι 5 ώρες όπως το Ντουμπάι, και δεν είναι έρημος, εδώ είναι η ψυχή μας… Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα που δεν θα δίνει επιδόματα και επιδοτήσεις, αλλά μια ισχυρή επιδότηση τον πρώτο χρόνο που σταδιακά θα μειώνεται.

    Χρειαζόμαστε όμως τη μελέτη, που θα περιγράφει τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια, που θα απευθύνονται και τι θα πετύχει. Μετά θα θέλαμε να πείσουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και πιστεύω ότι και ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα ήταν αρνητικός. Τα κεφάλαια πιστεύω ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από ‘Ελληνες επιχειρηματίες που θα ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν  την ανασυγκρότηση του πληθυσμού της Πόλης.»

    Ένα ακόμη σχέδιο του κ. Νικολαΐδη είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους χριστιανούς της Πόλης που δεν μιλάνε ελληνικά.

    Γι’ αυτό η PeopleCert αναπτύσσει ένα ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, το οποίο στοχεύει μέσα σε ένα χρόνο να διδάξει ελληνικά σε περισσότερα από 1000 άτομα. Το πρόγραμμα ελληνομάθειας, εκπαίδευσης και πιστοποίησης θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο ώστε να αυξηθούν οι ελληνόγλωσσοι στην Κωνσταντινούπολη.

    Η κοινή γνώμη

    Κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία του σχεδίου, είναι η στήριξη από την κοινή γνώμη.

    Ο κ. Νικολαΐδης θεωρεί ότι η κοινή γνώμη μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο και ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να είναι θετική. Στην Ίμβρο ήδη πέτυχε η επιστροφή ελληνικών πληθυσμών και θα μπορούσε να στηριχθεί και ο στόχος να ενισχυθεί ο ελληνισμός και στην Κωνσταντινούπολη.

    «Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πολλά με τη γρήγορη και σημαντική βοήθεια στους σεισμούς, το ότι η πρώτη ΕΜΑΚ ήταν εδώ σε λιγότερο από 24 ώρες, άλλαξε τα δεδομένα. Εκεί έγινε η μεγάλη μεταστροφή, κερδίσαμε την τουρκική κοινή γνώμη» σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    PeopleCert: Στα 2,9 δισ. ευρώ ωθούν την αποτίμησή της τα αποτελέσματα του 2022

    Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος: Τα θυρανοίξια της Πανάγιας Μπαλίνου συμβολίζουν την πίστη και την ελπίδα

    Τι είπαν οι προμηθευτές ενέργειας στον Σκυλακάκη για το πράσινο τιμολόγιο: Οι ενστάσεις και οι προτάσεις τους



    ΣΧΟΛΙΑ