• Business

    Τι είπαν οι προμηθευτές ενέργειας στον Σκυλακάκη για το πράσινο τιμολόγιο: Οι ενστάσεις και οι προτάσεις τους

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Τα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου πράσινου τιμολογίου που νομοθέτησε η κυβέρνηση για να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, συζήτησαν χθες στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη οι προμηθευτές ενέργειας, εκπροσωπούμενοι από τον ΕΣΠΕΝ.

    Όπως επεσήμαναν στον υπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες,  το γεγονός ότι αυτόματα όσοι δεν έχουν σύμβαση θα περάσουν από το νέο έτος στο πράσινο τιμολόγιο, δεν εξασφαλίζει τη συναίνεσή τους σε αυτό, αν δεν έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να αμφισβητήσουν νομικά τη δέσμευσή τους σε αυτό, καθώς από 1/1/2024 δεν βρισκόμαστε πλέον στις έκτακτες συνθήκες της ενεργειακής κρίσης.

    Ωστόσο, αν και η υπογραφή σύμβασης είναι απαραίτητη και για το πράσινο τιμολόγιο, από την άλλη πρακτικά είναι πολύ δύσκολο μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, σε 40 ημέρες, οι προμηθευτές να προλάβουν όχι μόνο να διαμορφώσουν και να ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους, αλλά να ενημερώσουν και να εξασφαλίσουν συμβάσεις με τα 5 εκ. των πελατών τους.

    Ο υπουργός, απάντησε ότι θα αναζητήσει κάποια φόρμουλα ώστε να λυθεί το ζήτημα αυτό.

    Περισσότερη ευελιξία στον καθορισμό των τιμών

    Στο νέο τιμολόγιο η Τελική Τιμή Προμήθειας θα προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης. Αλλά ο Μηχανισμός Διακύμανσης δεν θα είναι κάτι που θα καθορίζεται ελεύθερα από τα εμπορικά τμήματα των εταιρειών προμήθειας όπως συμβαίνει με τα άλλα τιμολόγια. Θα καθορίζεται από τους μεταβλητούς συντελεστές, που θα ορίζει η υπουργική απόφαση και επομένως θα πρέπει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο από όλες τις εταιρείες.

    Η  υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τους μεταβλητούς συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της Βασικής Τιμής Προμήθειας, αλλά και τον τρόπο  επισήμανσης και αποτύπωσής τους στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης.

    Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον Μηχανισμό Διακύμανσης, ο οποίος θα καθορίζει τον τρόπο που θα προκύπτει η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη.

    Για τους προμηθευτές είναι κρίσιμα τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών, δηλαδή να μπορούν να αλλάζουν συχνά, κάθε μήνα, τους μεταβλητούς συντελεστές, δηλαδή τους πολλαπλασιαστές  επί της χονδρεμπορικής τιμής που θα καθορίζει την τιμή που θα θέτουν.

    Κι αυτό γιατί αν μπορούν να αλλάζουν αυτόν τον πολλαπλασιαστή από μήνα σε μήνα, θα  υπάρχει ευελιξία στον καθορισμό των τιμών.

    Τροποποίηση των Κώδικα Προμήθειας

    Σχετικά με τα μέτρα που το υπουργείο στοχεύει να αναλάβει για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι επίκειται σύντομα η τροποποίηση του α. 42 του Κώδικα Προμήθειας, ώστε να σταματήσει ο ενεργειακό τουρισμός.

    Τονίστηκε ότι θα ισχύσει η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, ώστε να μπορεί ένας προμηθευτής να αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ, διακοπή ρεύματος για πελάτη που αφήνοντας χρέη άλλαξε προμηθευτή, αν έχει αρνηθεί να διακανονίσει το χρέος του. Επίσης, ότι θα θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής ο πελάτης, που για τρίτη φορά επιχειρεί να αλλάξει προμηθευτή αφήνοντας χρέη την τελευταία πενταετία και επομένως να μην του επιτρέπεται η αλλαγή.

    Διαβάστε επίσης

    Νέο τιμολόγιο ρεύματος: Σήμερα η υπουργική απόφαση που θα αποκαλύπτει τον μυστικό τύπο

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Στο 1,5 δισ. τα EBITDA με Enel Romania – Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης

    Εθνικό Σχέδιο: Στα 45 δισ. το χρόνο το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και στο βάθος νέοι φόροι



    ΣΧΟΛΙΑ