• Business

    Virgin Orbit: Τίτλοι τέλους για την εταιρεία του Μπράνσον – Απέλυσε 675 εργαζόμενους

    • Bloomberg
    Ρίτσαρντ Μπράνσον

    Ρίτσαρντ Μπράνσον


    Η Virgin Orbit Holdings, η εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων που είναι συνδεδεμένη με τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, σταματά τις δραστηριότητές της επ’ αόριστον, υποκύπτοντας στις αυξανόμενες πιέσεις που έχουν παραλύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε πολλές αναδυόμενες τεχνολογίες.

    Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι περικόπτει 675 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 85% του εργατικού δυναμικού της, «προκειμένου να μειώσει τα έξοδα υπό το φως της αδυναμίας της εταιρείας να εξασφαλίσει ουσιαστική χρηματοδότηση». Ένας εκπρόσωπος της Virgin Orbit είπε ότι το υπόλοιπο 15% των εργαζομένων θα εργαστεί για την εκκαθάριση της επιχείρησης.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποτυχία εκτόξευσης δορυφόρων τον Ιανουάριο και την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της. Η Virgin Orbit ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ αναζητούσε πρόσθετα κεφάλαια.

    Η εταιρεία είναι μέρος της αυτοκρατορίας του Μπράνσον που περιλαμβάνει την αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic και την εταιρεία διαστημικών πτήσεων Virgin Galactic Holdings και δεν έχει εμφανίζει κέρδη ως δημόσια εταιρεία.

    Η μετοχή της υποχώρησε κατά 45% στις διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη και διαπραγματεύονταν μόλις στα 19 σεντς η κάθε μία. Η αξία της μετοχής ξεπέρασε τα 7 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

    Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η εταιρεία ενέκρινε ένα σχέδιο απολύσεων για κορυφαία στελέχη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Daniel Hart να λαμβάνει μια πληρωμή διπλάσια της βασικής του αποζημίωσης, καθώς και εξαμηνιαία ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

    Ο Μπράνσον ενίσχυσε με 10,9 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία αγοράζοντας ένα γραμμάτιο μετατρέψιμο σε μετοχές μέσω της Virgin Investments Ltd., επιτρέποντας στην επιχείρηση να χρηματοδοτήσει τις αποζημιώσεις απόλυσης και άλλα έξοδα, ανέφερε η Virgin Orbit.

    Πώληση επιχειρήσεων

    Η εταιρεία με έδρα το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια είναι μία από τις πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με το διάστημα, που είχαν κάποτε υψηλές αποτιμήσεις και έχουν δει τις μετοχές τους να βυθίζονται καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα μη δοκιμασμένα επιχειρηματικά μοντέλα και τις δραστηριότητες που χάνουν χρήματα.

    Η Virgin Orbit εξακολουθεί να ψάχνει να πουλήσει το σύνολο ή μέρος των επιχειρήσεων της, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Αυτές οι συζητήσεις για μια πιθανή συναλλαγή δεν περιλαμβάνουν τον Matthew Brown, έναν ελάχιστα γνωστό επενδυτή venture capital με έδρα το Τέξας, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρουν πηγές.

    Ο Brown είχε διαφημιστεί ως πιθανός σωτήρας της επιχείρησης που άξιζε δισεκατομμύρια μόλις πριν από ένα χρόνο. Αλλά η προσπάθεια συμφωνίας κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο, ανέφερε το CNBC στις 27 Μαρτίου.

    Η εταιρεία εκτόξευσης ξεκίνησε επίσημα το 2017 ως παρακλάδι της Virgin Galactic προτού εισέλθει στο χρηματιστήριο το 2021 μέσω μία εταιρείας “λευκής επιταγής”.

    Η επιχείρηση της Virgin Orbit επικεντρώθηκε στην εκτόξευση μικρών δορυφόρων σε τροχιά, και διαφοροποιήθηκε από την Virgin Galactic που εστιάζει στην αποστολή ανθρώπων στην άκρη του διαστήματος και την επιστροφή τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Virgin Orbit: Αναστέλλει τις δραστηριότητες η εταιρεία του Richard Branson – Φόβοι για χρεοκοπία



    ΣΧΟΛΙΑ